GAVEZ – za zarastanje rana i preloma kosti, protiv bolesti pluća…

gavez zarastanje rana

GAVEZ, crni koren (Simphitum officinale L.)

Apotekarsko ime: Radik Consolidae ili Radik Simphiti.

Gaveza ima svuda uz potoke na vlažnom tlu, na vlažnim livadama nizinskog šumskog područja. Ima razgranjen debeo crni koren, iznutra je beo i sluzav. Ima uspravnu stabljiku koja može da naraste do 80 cm visine. Veoma je razgranat, sa širokim kopljastim listovima, grubim maljama i oštrim vrhovima. Cveta u kiticama sa crvenoružičastim i ljubičastim cvetovima. Cveta čitavo leto. Koren se bere u proleće ili u ranu jesen. Koren se očisti od zemlje, raskoli i suši na suncu ili na veštačkoj toplini. List i cvet se bere za vreme cvatnje.

Gavez sadrži: hormon auksin koji s lakoćom stvara novo tkivo – stoga rana brzo zaraste. Kod krvavih ispljuvaka koren se ostavi u vodi (ne sme se kuvati) više dana i pije ta voda gutljajima po šoljicu dnevno

Lekovito dejstvo gaveza:

-Gavez je lek protiv bolesti pluća, prekomernog lučenja želudačne kiseline, kašlja, grčeva.

-Deluje na Koščani sistem tako da prelomljena kost brže zaraste. Narod ga upotrebljava za lečenje rana na telu. Inače cela biljka služi za stezanje sluzokože.

-Čaj od Gaveza pojačava znojenje i jača mokrenje. Priprema: Jelovna kašika cveta i lišća gaveza stavi se u pola litre ključale vode.

-Gavez leči bronhije – astmu.

-Za zarastanje rana: iseckati na sitno: koren, lišće i cvet, i kuvati u mleku. Time obloži ranu svaki dan pa će i najveća rana za kratko vreme zarasti. Čaj se ne sme pripremiti u gvozdenom loncu!

-Odstranjuje bubuljice (akne) sa lica. Priprema: Šaka gaveza kuva se u litru vode i sa tom vodom se tri puta dnevno umiva.

Napomena: Gavez ne smete koristiti u većim količinama jer sadrži otrovne alkaloide!

 
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.