Home Razno 10 načina upotrebe vazelina za zdravlje negu i lepotu koji će vas...

10 načina upotrebe vazelina za zdravlje negu i lepotu koji će vas oduševiti

3353
0
vazelin upotreba za negu koze.

Šta je vazelin i koja je njegova namena

Vazelin je naziv za prozirnu i polučvrstu supstancu, koja je alkalne reakcije i predstavlja smešu polučvrstih i tečnih ugljovodonika, a ime mu je zapravo složenica od nemačke reči wasser u značenju voda i grčke reči koja znači ulje.

Ova supstanca se ne topi i ne rastvara u acetonu niti u vodi, a rastvara se u hloroformu, etru i benzenu, jer ima u sebi ugljovodonične molekule sa 15 do 20 atoma ugljenika, te stoga spada u red parafinskih supstanci.

Mada je vazelin po svom sastavu i strukturi sličan mastima, on ima dosta veću čistoću i stoga mu je upotreba dosta velika i u medicini ali i u kozmetičkoj industriji (po pravilu kao osnova ili podloga za razne masti i kreme), a velika mana mu je ta što je zapaljiva supstanca.

Mada ova tema nije baš adekvatna za to, važno je da se napomene da je vazelin vrlo koristan i u domaćinstvu, te može da olakša i pomogne kod mnogih manje ili više zahtevnih procedura kakve su nega obuće; poliranje nameštaja od kože/skaja i slično.

Upotreba vazelina za zdravlje, negu i lepotu

Vazelin kao čista supstanca koja ima parafinsku strukturu, od davnina ima veliki broj pozitivnih svojstava, mada je pre svega koristan u nezi i lepoti, ali i u zdravstvene svrhe se koristi kada se od njega prave masti i kremovi, kao i balzami za razne namene.

Upotreba vazelina je značajna u nezi kože – on pomaže kod hiperkeratoze i zadebljanja kože; ima značaja u smirivanju suve i iritirane kože; pomaže u zaceljivanju površnih rana i povreda; smiruje ekceme, osipe i ujede insekata; idealno je sredstvo kada treba da se omekšaju i tretiraju zanoktice i zadebljanja na petama i laktovima.

Kada je u pitanju upotreba vazelina za kosu, on ima značaja kod – tretiranja suve i „iscvetale“ kose; umanjuje efekat štetnih spoljnih uticaja na vlasi; utiče na umirenje seboreje i smanjuje perut i obnavlja suve i ispucale krajeve kose.

Vazelin koji je pomešan sa raznim hranljivim supstancama, kakva su biljna ulja ili tinkture, ima odlične efekte kod nege uopšte, i u nastavku teksta će biti navedeni neki od najboljih recepata koje može da napravi baš svako, a koji su često i jeftiniji i delotvorniji od skupih kozmetičkih preparata.

Preparati koji u sebi sadrže vazelin – recepti i zdravstvena korist masti i kremova

Vazelin ima samostalno efekte u negovanju, kao i rešavanju nekih zdravstvenih tegoba, a neke od najvažnijih za pomenuti su:

 • tretiranje zadebljane kože laktova; tabana i kolena;
 • tretiranje zanoktica i sprečavanje urastanja noktiju;
 • nega suve kože lica i/ili nega ispucalih usana;
 • saniranje manjih ožiljaka ili površnih rana (na primer nakon brijanja; kod ispucale kože na rukama);
 • uklanjanje „mrtvih slojeva kože“, kada se upotrebljava vazelin kao piling u mešavini sa krupnom morskom soli;
 • obnova iskrzalih krajeva kose; uklanjanje peruti; pomoćna terapija kod seboroičnih promna na vlasištu.

Česta je upotreba vazelina kao kozmetičkog preparata, pa se on nanosi kao samostalna nega umesto hidratantne kreme za lice; umesto balzama za usne; koristi se kao podloga za parfem; kao zamena za hajlajtere; kao sredstvo za oblikovanje i stilizovanje kose i obrva; kao sredstvo koje pospešuje rast trepavica i sasvim prirodan preparat koji se stavlja umesto maskare, ali se upotrebljava i kao sredstvo za uklanjanje šminke sa lica, umesto micelarne vode, krema i tonika.

Pre svega kada je u pitanju nega kože, vazelin ima sposobnost da hidrira kožu i zadržava njenu prirodnu vlažnost, obnavlja elastičnost i tako sprečava nastajanje bora, kao i stvaranje novih bora i usporava proces starenja kože.

Kada je u pitanju upotreba vazelina u medicinske svrhe, on je vrlo koristan sastojak mnogih masti, kremova i balzama, ali se i samostalno može upotrebiti za:

 • ublažavanje simptoma kožnih reakcija kakve su alergije; ekcemi; ujedi; osipi; psorijaza;
 • ublažavanje tegoba kod izraženih spoljnih i/ili unutrašnjih hemoroida;
 • uklanjanje vaški iz kose;
 • saniranje tegoba kod nekih polnih bolesti i infekcija, kada smanjuje iritaciju, svrab i pečenje;
 • sprečavanje nastanka krvarenja iz nosa kod nagle promene spoljne temperature ili pritiska,
 • ublažava reakcije na problematičnoj koži koja je masna i sklona aknama, jer ne zapušava pore;
 • pomaže jačanje noktiju i smanjuje sklonost ka stvaranju zanoktica i ka urastanju nokta u „nokatni krevetac“;
 • deluje odlično kod problema koji je poznat kao atopijski dermatitis.

Krema od vazelina za negu kože i sprečavanje nastanka prvih bora

Veoma delotvorna krema od vazelina za negu kože i sprečavanje nastanka prvih bora, koja se može napraviti za negu lica, i može i omogućiti izvanrednu zaštitu i sprečiti delovanje štetnih slobodnih radikala, pravi se po zaista jednostavnom sledećem receptu:

 • celo žumance od jajeta;
 • dve kašike čistog vazelina (kupuje se kao jeftina supstanca uapotekama);
 • jedna kašika meda;
 • jedna puna kašika bademovog ulja (alternativno se može koristiti i maslinovo ulje ili neko drugo ulje bogato vitaminom E).

Priprema preparata je i više nego laka, podrazumeva da se najpre vazelin otopi na vodenoj pari, te da se u otopinu umešaju lagano i ostali sastojci sve dok se smeša ne homogenizuje. Potom, kada se prohladi, treba je nasuti u plastičnu kutijicu (od neke stare potrošene kreme) ili u neku teglicu, i zatvoriti poklopcem.

recept za kremu od vazelina

Upotreba kreme od vazelina

Upotreba ovakve kreme je najbolja ujutru (mada se nekada preporučuje i nanošenje dva sata pred spavanje), kada je koža lica i tela sasvim čista. Nanosi se laganim kružnim pokretima, pa se onda tako utrljana ostavlja da deluje oko pola sata, a onda se ukloni preparatima za čišćenje kože lica.

Važno je da se napomene da krema mora da se čuva na hladnom mestu, pa je najbolje da se drži u frižideru, i da se ne prave zalihe i veće količine kako se prirodni preparati ne bi pokvarili.

Još jedan odličan recept jeste onaj za spravljanje pilinga od vazelina i morske soli, koji se uvek koristi pre tuširanja, a služi da odstrani površinske mrtve epitelne ćelije, pa otvara pore i koža tad može da „diše“.

Pored toga što se vazelin može koristiti kao maska za lice, on je veoma dobar preparat od koga se spravljaju maske za kosu, koje deluju blagotvorno na uklanjanje peruti, vraćaju kosi svežinu i sjaj, i pomažu da se nakon pranja kosa lakše raščešljava, a dovoljno je da se malo vazelina utrlja u kosu i da se pre šamponiranja ostavi da stoji oko 3 – 5 minuta, a zatim da se dobro kosa opere.