Home Razno 10 prirodnih načina za uklanjanje ožiljaka

10 prirodnih načina za uklanjanje ožiljaka

8616
0
uklanjanje oziljaka na prirodan nacin ilustracija.

Koža je najveći ljudski organ, poput fine tkanine štiti vrednu imovinu. Zamislite komad svile. Samo jedna mala nepravilnost može napraviti veliku razliku u njenom izgledu. Ista situacija je i sa kožom. Svaka opekotina, povreda ili neka druga trauma, kao što su hirurški zahvati, mogu izazvati ožiljak. Istina je ožiljak nikada neće potpuno nestati. Ali postoje neke metode koje mogu pomoći kod smanjenja njegove veličine i promeniti mu izgled. Med, limun, kao i razna ulja mogu biti efikasni u tretmanu ožiljaka.

Ožiljak je prirodni deo procesa lečenja nakon povrede. Njegov izgled i njegovo lečenje zavisi od više faktora. Ožiljak na koži možete dobiti usled nezgode, ujeda insekata, ogrebotina, akni, opekotina, boginja, pirsinga, hirurških posekotina i vakcinacije. Ožiljci nastaju u svim oblicima i veličinama i mogu da utiču na vaš izgled i samopouzdanje.

Koje su vrste ožiljaka?

Razlikujemo nekoliko različitih tipova ožiljaka:

Keloidni ožiljci – Ovi ožiljci su rezultat preterano agresivnog procesa ozdravljenja. Oni su prošireni izvan pervobitne povrede. Vremenom, keloida ožiljak može da ometa čak i kretanje. Tretmani obuhvataju operaciju da bi se uklonio ožiljak, steroidne injekcije ili silikonske listove da bi poravnali ožiljak. Manji keloidi se mogu tretirati korišćenjem krioterapija (smrzavanje tečnim azotom). Takođe možete sprečiti stvaranje keloida pomoću tretmana pod pritiskom ili gel jastučiće sa silikonom kada ste povređeni. Keloidni ožiljci su najčešći kod ljudi sa tamnom kožom.

Kontraktura ožiljci – Ako je koža spaljena, možda imate kontraktura ožiljak. Ovi ožiljci zatežu kožu, što može ugroziti vašu sposobnost da se krećete. Kontraktura ožiljci mogu da idu dublje i da utiču na mišiće i nerve.

Hipertrofični ožiljci – Oni su podignuti, crveni ožiljci koji su slični keloidima ali ne idu dalje od granice povrede. Tretmani obuhvataju injekcije steroida za smanjenje zapaljenja ili silikonske listove, koji ravnaju ožiljak.

Ožiljci od akni – Ako ste imali teške akne, verovatno imate i ožiljke da to dokažete. Postoje mnoge vrste akni, u rasponu od dubokih jama do ožiljaka koji su ugaoni ili talasasti u izgledu. Mogućnosti lečenja zavise od vrste akni koje ste imali.

Ljudsko telo je u stanju da vodi računa o samim ožiljcima i oni imaju tendenciju da se smanju sa vremenom. Da biste ubrzali ozdravljenje, možete probati neke domaće lekove. Fokus ovih lekova je da podrže efikasnu rast ćelija, smanji tkivo i stvoriti zdravu kožu.

Imajte na umu da ne postoji procedura od koje će ožiljak nestati u potpunosti. Tretmani i lekovi mogu samo da ih učine manje uočljivim. Pre nanošenja kućnih lekove, pobrinite se da ugroženo područje bude temeljno čisto.

Budite strpljivi i uporni, jer to može potrajati u zavisnosti od oblika, veličine i vrste ožiljaka. Pored toga, neće svaki lek uraditi isto za svakog.

U nastavku dajemo 10 najdelotvornijih prirodnih lekova!

  1. Aloe vera

Aloe vera je prirodni lek za uklanjanje ožiljaka zbog svojih anti-inflamatornih i antibakterijskih svojstava. Deluje kao pomoć u popravci oštećene kože i promoviše rast zdrave kože. Pored toga, ona će poboljšati teksturu kože.

Skinite površinski deo lista aloe i pokupite supstancu nalik gelu. Nanesite gel na ožiljak i masirajte kružnim pokretima. Pustite ga da radi oko 30 minuta, a zatim ga isprati. Nanesite aloe vera gel dva puta dnevno.

Napomena: Ne nanositi gel na otvorene rane.

  1. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je još jedan odličan sastojak koji može da pomogne kod izbeljivanja ožiljaka. Vitamin E, antioksidans u kokosovom ulju, ubrzava vreme zarastanja i sprečava formiranje novih ožiljaka. Pored toga, laurinska i kaprilicna kiselina koje se nalaze u kokosovom ulju, stimulišu proizvodnju kolagena, promovišu ozdravljenje oštećene kože i oslobađanje od slobodnih radikala.

Zagrejte malo ekstra-devičanskog kokosovog ulja da se istopiti. Stavite toplo ulje na dlan i umasirajte ga na ugroženom području 5 do 10 minuta. Ostavi ga na najmanje 1 sat tako da koža upije ulje. Za najbolje rezultate ponovite 2 do 4 puta dnevno.

  1. Vitamin E

Vitamin E je delotvoran antioksidant. On hidrira kožu i pomaže u popravci oštećenih tkiva i ujedno poboljšava izgled ožiljaka.

Otvorite neke kapsule sa vitaminom E. Razmazati ulje na ožiljake i masirajte nežno 10 minuta. Pustite ga da radi oko 15 do 20 minuta, a zatim isprati sa toplom vodom. Uradite to nekoliko puta dnevno.

Napomena: Testirajte ovo na malom delu kože zato što vitamin E može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi.

  1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je još jedan efikasan prirodni tretman za uklanjanje ožiljaka. Bogato je vitaminom E i pomaže koži da ostane meka. Ovo zauzvrat doprinosi bržem izlečenju oštećene kože. Za najbolje rezultate koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.

Nanesite malo toplog ekstra devičanskog maslinovog ulja na oštećene oblasti i masirajte koristeći male, kružne pokrete. Sačekajte 30 minuta, a zatim obrišite ulje čistom krpom. Takođe možete ostaviti ulje na kožu preko noći.

Druga opcija je da mešate malo ulja lavande u nekom ekstra devičanskom maslinovom ulju. Nanesite na obolelo mesto i masirajte nežno nekoliko minuta. Pustite ga da radi 20 do 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

  1. Limun

Limun sadrži alfa-hidroksi kiselinu, koje ima svojstva isceljenja koja mogu da pomognu u tretiratanju ožiljaka svih vrsta. Limun može ukloniti mrtve ćelije kože, promoviše rast novih ćelija kože i poboljšava elastičnost kože. Vitamin C u limun pomaže regeneraciju i popravka oštećene kože.

Nanesite malo soka od limuna na ugroženom području. Oni koji imaju osetljivu kožu mogu razrediti sok od limuna sa jednakom količinom ružine vode ili vitaminom E, a zatim ga nanesite na ožiljak. Sačekajte 10 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ponavljajte proces jednom dnevno.

Napomena: Izbegavajte izlazak na sunce odmah nakon tretmana i budite sigurni da koristite kremu kada izlazite napolje.

  1. Med

Med je prirodni ovlaživač, što ga čini efikasnim u lečenju ožiljaka. To sprečava nakupljanje mrtvih ćelija kože i stimuliše regeneraciju tkiva.

Nanesite malo meda na ožiljak, pokriti ga zavojem i ostavite preko noći. Sledećeg jutra, operite mesto toplom vodom. Ponavljajte svakodnevno pre odlaska na spavanje.

Druga opcija je da napravite piling sa jednakim količinama meda i kristal šećera. Nanesite ga na ugroženo područje i obrišite lagano za nekoliko minuta. Isperite sa toplom vodom i nanesite kremu. Koristite ovaj tretman jednom ili dva puta nedeljno.

  1. Jabukovo sirće

Sirće deluje na različite vrste ožiljaka. Kisela priroda jabukovog sirćeta pomaže u pilingu i uklanjanju mrtvih ćelije kože. Ono promoviše razvoj i rast zdravih ćelija. Pored toga, jabukovo sirće uravnotežuje nivo pH vaše kože, koji je neophodan za zdravu teksture kože.

Pomešajte jednake količine sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta i vode. Natopite tufer i primeniti ga na ožiljak. Ostavite na 5 minuta, a zatim isperite vodom. Ponavljajte ovo jednom dnevno.

Alternativno, pripremite rešenje sa 2 kašike sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta, 2/3 šoljice vode i 1 kašičicu meda. Nanesite ovu mešavinu na ožiljak, pustite ga da radi 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Ponovite proces jednom dnevno.

  1. Kakao buter

Kakao buter je odličan prirodni ovlaživač koji može da izleči ožiljke svih vrsta. On prodire duboko u kožu i održava ugroženo područje.

On promoviše rast novih kožnih tkiva u mestu oštećenih. Pored toga, vitamin E je glavni sastojka butera.

Nanesite kašiku čistog kakao putera na ožiljak i masirajte nežno kružnim pokretima. Ostavite ga preko noći i operite sledećeg jutra mlakom vodom. Ponavljajte svakodnevno dok ožiljak ne izbledi.

  1. Ulje čajevca

Ulje čajevca je korisno eterično ulje koje može da pomogne u kod smanjenja ožiljaka i fleka, zahvaljujući svojim anti-inflamatornim i lekovitim svojstavima.

Dodajte 4 kapi ulja čajevca na 2 kašike vode. Koristite ovu rastvor da operete ugroženo područje 2 ili 3 puta dnevno.

Alternativno, dodajte 2 ili 3 kapi ulje čajevca i 1 kašičicu bademovog ulja. Nanesite na ožiljak, pustite ga da radi 30 minuta, a zatim ga isperite toplom vodom. Koristite ovaj lek jednom dnevno.

Napomena: Nikada ne koristite ulje čajevca nerazblaženo. Isto tako, ako koristite ovo eterično ulje po prvi put, uradi test alergije sa malom količinom.

  1. Sandalovina

Prema Ajurvedu medicini, sandalovina ima efekat regeneracije kože i umirujuća svojstva koja mogu smanjiti pojavu svih vrsta ožiljaka.

Pomešajte jednaku količinu sandalovine u prahu i uljem po vašem izboru. Smešu nanesite na ožiljak sa tuferom. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Primenjujte ovaj tretman dva puta dnevno.

Druga opcija je da umešatie jednu kašičicu praha sandalovine a zatim dodate dovoljno ružine vode ili mleka da napravite pastu. Nanesite pastu na ožiljak i trljate nežno. Ostavi na 1 sat pre ispiranja hladnom vodom. Primenjujte tretman jednom dnevno.