Home Razno 9 PREDNOSTI RIBLJEG ULJA

9 PREDNOSTI RIBLJEG ULJA

424
0
riblje ulje ilustracija.
prednosti ribljeg ulja

Riblje ulje sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, što je glavni razlog njegove popularnosti.
Omega-3 masne kiseline su veoma bitne za normalnu funkciju mozga, za normalan rast i razvoj organizma, za razne upalne procese. Nedostatak omega-3 kiselina povezuje se sa velikim brojem zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularna oboljenja, neke vrste kancera, poremećaji raspoloženja, artritis i dr. Riblje ulje je danas dostupno u kapsulama. 

Mada, mnogi stručnjaci smatraju da je bolje riblje ulje unositi putem ishrane, a ne putem suplemenata. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama su skuša, pastrmka, losos, haringa, sardina i tunjevina. Preporučuje se konzumacija ribe 2 puta u toku nedelje. Ukoliko niste ljubitelj riba i morskih plodova, omega-3 kiseline možete nadomestiti konzumiranjem semena lana, oraha, ulja repe i sojinog ulja.
Važno je da ne uzimate više od 3g ribljeg ulja dnevno, jer prekomerna upotreba može izazvati krvarenja.

PREDNOSTI RIBLJEG ULJA ZA ZDRAVLJE

1-Jača kardiovaskularni sistem
Riblje ulje snižava krvni pritisak, smanjuje nivo triglicerida, smanjuje rizik od poremećaja srčanog ritma, kao i rizik od srčanog i moždanog udara.
2-Ublažava reumatoidni artritis
Omega-3 masne kiseline ribljeg ulja imaju antiinflamatorno dejstvo. Suplementi ribljeg ulja mogu pomoći kod jutarnje ukočenosti izazvane reumatoidnim artritisom. Rezultati se ne mogu odmah primetiti, nego tek nakon nekoliko nedelja ili meseci.
3-Za inteligentniju decu
Bebe koje su za ishranu koristile formule bogate omega-3 masnim kiselinama imaju bolju koordinaciju oka i pokreta, lakše im se razvija pažnja, imaju bolje socijalne veštine i bolje rezultate na testovima inteligencije. Studije pokazuju da deca, čije su majke tokom trudnoće i dojenja unosile omega-3 masne kiseline, pokazuju bolje rezultate na testovima znanja u četvrtoj godini života, kada se uporede sa decom čije majke nisu unosile riblje ulje.
4-Poboljšava zdravlje kože
Riblje ulje je idealno za suvu kožu. Takođe je korisno i za lečenje raznih problema na koži, kao što su ekcemi, psorijaza, svrab, akne, crvenilo kože, osipi itd. Riblje ulje se može lokalno upotrebljavati radi ublažavanja psorijaze.
5-Poboljšava zdravlje kose
Riblje ulje daje kosi sjaj i stimuliše njen rast, jer hrani folikulu vlasi. Kosi daje volumen i smanjuje opadanje. Za rast kose su potrebni proteini, a riblje ulje sadrži dovoljnu količinu proteina i doprinosi zdravlju kose.
6-Poboljšava mentalno zdravlje
Mentalna oboljenja kao što su Alchajmer, šizofrenija, depresija i demencija, su ozbiljna stanja koja ne utiču samo na osobe koje od njih boluju, već i na njihovu porodicu i prijatelje. Unos ribljeg ulja pomaže u održavanju nivoa dopamina i serotonina, dva hormona koja su jako bitna za ublažavanje pomenutih oboljenja.
7-Ublažava sezonske alergije
Omega-3 masne kiseline smiruju sezonske alergije na dva načina: smanjujući upalne procese u sinusima i sluzokoži nosa, i jačajući imuni sistem organizma.
8-Za trudnice
Riblje ulje jača razvoj organa kod bebe, najpre mozak i oči. Isto tako, štiti od pobačaja i prevremenih porođaja. Ukoliko ste trudni, posavetujte se sa svojim lekarom o suplementima ribljeg ulja.
9-Smanjuje rizik od moždanog udara
Moždani udar nastaje kada se krvni sud u mozgu začepi ili prekine. Omega-3 masne kiseline pomažu kod smanjenja određenih faktora koji utiču na moždani udar (visok pritisak, visok holesterol, arteroskleroza…).