Home Razno Anksioznost i napadi panike i kako se izboriti sa tim

Anksioznost i napadi panike i kako se izboriti sa tim

1843
0
napad panike anksioznost lecenje ilustracija.

Napad panike dolazi iznenada i karakteriše se kao intenzivna anksioznost i on se ne može kontrolisati. Ukoliko se pojavi ubrzan rad srca, otežano disanje, vrtoglavica, nesvestica, drhtanje ruku, pojačano znojeje, drhtanje nogu, ruku, ponekad i celog tela. Osoba kod koje se jave napadi panike ona ne živi u realnosti, kod nje preovladava strah od ludila, umiranja i drugi.

Da bi se izbegli nadolazeći napadi anksiozne osobe ne žele više da dolaze u kontakt sa situacijama koje ih plaše, a koje su svakodnevne kao što je vožnja automobila, lift ili slično i povlače se u sebe. Naravno, nije rešenje sklanjati se od problema, već se suočiti sa istim. Panični napadi mogu biti jakog i slabog intenziteta, kao i umerenog, u zavisnosti koliko se izbegavaju kritične situacije. U osobi u kojoj se već duže vreme akumulira stres i najmanja stresna situcaija može biti okidač za ovakvu vrstu napada.

Kako  se osloboditi napada panike

  1. Vežbe disanja – Da bi se anksiozna osoba oslobodila nadada panike potrebno je prvenstveno da vežba određene tehnike disanja. Što više kiseonika bude ulazilo u ljudsko telo manje su šanse da se napadi pojave, jer ima umirujuće dejstvo na telo i um. Osoba kod koje se javljaju ovakvi problemi mora prvenstveno naučiti da diše polako. Potrebno je naći položaj sedenja koji deluje opuštajuće. Dok pokušava da se opusti, takođe je potrebno prvo lagano udahnuti na nos i sasvim mirno i polako izdahnuti na usta. Ovakav način vežbanja smirenog disanja ponavljati koliko god je potrebno dok se ne dođe do mirnog i opuštenog stanja.
  2. Kamilica je biljka koja je veoma lekovita i u narodnoj medicini pokazala se kao jako dobar borac kada su u pitanju bolesti živaca, kao što je i anksioznost. Sam miris kamilice deluje opusštajuće i umiruje, odaje osećaj spokoja i sigurnosti. Ukoliko se kod osobe javlja nemir, nervoza i osećaj da se napad panike bliži, potrebno je odvojiti dnevno po pola sata za opuštanje uz čaj od kamilice. Lekovita dejstva ove čudotvorne biljke, osim što opušta živce, ona umirujuće deluje na um i na ceo organizam. Najidealnije konzumirati dnevno po tri šolje čaja od kamilice sa jednom kašikom meda.
  3. Topla kupka je takođe jedan od načina koji će trenutno pomoći kod napada panike. Ona je jedan od veoma efikasnih načina kod za ublažavanje anksioznosti. Ptrebno je napuniti kadu toplom vodom i opustiti se minimum pola sata u njoj. Njeno dejstvo još više će se povećati upotrebom nekih od eteričnih ulja lavande, koje je dovoljno samo nekoliko kapi dodati u pripremljenu kupku.
  4. Masaža – Naučno je dokazano da masaža smanjuje stres i veoma je dobar borac protiv anksioznosti. Tokom masaže stimulira se proizvodnja leukocita i poboljšava se imunitet. Takođe pojačava se hormon sreće oksitocina i baš iz tih razloga masaža će dosta pomoći kod napada panike i depresije. Posle izvesnog vremena od masaže povećaće se broj belih krvnih zrnaca, koje inače služe za razinu hormona stresa, što je takođe dokazano jednim američkim naučnim istraživanjem. Neosporiv je njen veliki terapijski uticaj na ansioznost i napade panike. Pored efikasne borbe sa depresijom, masaža će povoljno uticati na celokupan ljudski organizam i pomoći kod mnogih tegoba.
  5. Zeleni čaj u sebi sadrži savršeno sredstvo za smirenje, a to je sastojak poznat kao L-teanin i takođe je veoma efikasan kod smanjenja panada panike i anksioznosti. Veruje se da su japanski budisti bili u mogućnosti da satima meditiraju, baš zato jer su redovno konzumirali ovaj čaj. Sastojak za smirenje koji sadrži ovaj moćni napitak pomoćiće da se obuzda veliki broj otkucaja srca. Veliku pomoć pružiće i kod smanjenja krvnog pritiska, te će se samim tim smanjivati i pojava paničnih napada i anksioznosti. Zeleni čaj jednostavno će probuditi ljudski organizam, jer on daje životnu energiju i pojačava radost i volju za svim dnevnim aktivnostima.
  6. Lavanda je biljka koja se u najčešćim slučajevima preporučuje osobama kod kojih se javljaju napadi panike i anksioznosti. Neki stručnjaci ovu fantastičnu biljku upoređuju sa lekom “lorazepamom”, te je neosporivo da ona ima odličan učinak na depresiju. Ulje lavande jako je efikasno u terapiji protiv anksioznosti i do sada nikada nisu zabežene nus pojave na njen sastav. Neki pacijenti imaju poteškoća da se priviknu na lek lorazepam, te se u tom slučaju i mnogi psihijatri slažu da je odlična alternativa u tom slučaju baš biljka lavanda. Preporučene dože ulja lavande dnevno su 80 miligrama.
  7. Matičnjak, kao još jedan odličan borac protiv ovakvih vrsti bolesti, koji kod nas možemo naći u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Takođe konzumiranje čistog ulja ove aromatične trave, biće od velike pomoći kod ljudi koji vode borbe sa napadima panike i anksioznošću. Neka od naučnih istraživanja tvrde da će se već nakon pola sata od konzumiranja videti ozbiljne promene raspoloženja na bolje. Matičnjak će pomoći da se osoba oseća smirenije i opuštenije, da se osećaj napetosti i stresa smanji na minimum. Najbolje bi bilo konzumirati 60 kapi ekstrata matičnjaka dnvno ili četiri šolje čaa od matičnjaka u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem.
  8. Valerijana – Koren Valerijane poznat je po tome da pruža olakšanje kada je stres i napetost u pitanju. Veoma efikasna biljka koja će dati odlične rezultate u borbi protiv anksioznosti i napada panike. Smanjiće nesanicu, depresiju, pa čak i napade panike koji se javljaju godinama u nazad. Ova biljka ima anksiolitička svojstva i veoma je dobra kada je i nesanica u pitanju, koja je takođe jedan od simptoma napada panike. Valerijana na našim prostorima dostupna je u kapima, a može se koristiti i u obliku tabletaili kapsula.
  9. Kavakava je biljka koja je veoma poznata kada je stres u pitanju. Veoma je efikasna za umirenje centralnog nervnog sistema, što nikako neće utiacati na ostale umne sposobnosti. Kavakava uklanja nervozu i vraća osećaj samopouzdanja kod osoba koje pate od ansioznosti. Takođe ona obezbeđuje čvrst i kvalitetan san. Na našim prostorima naćićemo ovu biljku u obliku kapsula, koju je najbolje konzumirati svake večeri pre spavanja.
  10. Fizička aktivnost takođe može biti od velike pomoći kada je ova bolest u pitanju. Posebno će od velike pomoći biti aerobne vežbe, koje su kontinuirane i ritmične. Pozitivno dejstvo osetiće se tokom vežbanje i nepsredno nakon završenog treninga. Na ovaj način osobe će se osećati lepše i raspoloženije. Osobe koje imaju panične napade ne trebaju vežbati više od 50 minuta u toku dana, niti trebaju povećavati intenzitet svojih postojećih vežbi.