Home Razno Bejbi ulje (Baby oil) evo za šta ga sve možete koristiti

Bejbi ulje (Baby oil) evo za šta ga sve možete koristiti

3468
0
bejbi ulje ilustracija.

Najstariji i najblaži način za negu kože je upotreba raznih ulja. Medjutim, prvo i osnovno je da naučimo razliku koja sve vrsta ulja postoji, da bi smo im našli adekvatnu primenu. Dva osnovna tipa ulja su: biljna ulja i mineralna ulja. Biljna ulja, kako im sam naziv kaže, nastaju od biljaka i dobijaju, najčešće, ime po biljci od koje su nastale.Biljna ulja, sadrže sitne molekule, koji lako prodiru u kožu i zbog te osobine su preporučljivija za negu kože. Mineralna ulja (mineral oil,parafinum, liquidum, petrolatum) su sintetička ulja dobijena hemijskim putem, tretiranjem nafte.Poznata su po tome da pošto se sastoje iz velikih molekula zapušavaju pore i slabo “prenose” aktivne sastojke tamo gde su koži neophodni. Samim tim trebali bi  biti oprezni kada biramo koje ulje i za šta ćemo koristiti.

Sintetičko ulje svima poznato kako bejbi ulje

Namenjeno bebama

Kako mu i sam naziv kaže, namenjeno je bebema. Možemo sada da se pitamo kako jedno sintetičko ulje može da bude dobro pogotovo  za bebe, ali odgovor postoji. Obzirom da ga koža teško upija, skoro kao da je stvoreno baš za malu decu koja nose pelene.Čuli ste sigurno za pelenski osip kod beba,baš zato se stavlja bejbi ulje, da bi stvorilo zaštitni film imeđu dečije kože i pelene. Na isti način možemo olakšati muke kod starijih ljudi koji su iz zdravstvenih razloga prinuđeni da nose pelene tvz  pelena za odrasle. Ukoliko vam je ostalo bejbi ulja kod kuće koje niste potrošili nema razloga da ga bacate pomoćiće vam ili biće vam korisno za mnoge stavri za koje do sada verovatno niste čuli.

Uklanja mrlje od sapuna

Ako se u vašoj kadi, na zavesama za tuširanje ili na zidovima tuš-kabine pojave tvrdokorne mrlje od sapuna, možete jednostavno da ih uklonite uz pomoć male količine bejbi ulja. Na mrlju staviti malo ulja i ostavite da deluje nekoliko sekundi, a potom ga samo obrišite.

Imate problem sa rasjfešlusom

Sigurno vam se nekada dogodilo da vam se rajsferšlus zaglavi. Da biste olakšali njegovo otvaranje ili zatvaranje, podmažite ga bejbi-uljem, tako što ćete ga naneti na celu dužinu rajsferšlusa. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim povucite gore-dole. Videćete da rajsferšlus ponovo radi kao nov.

Možete ga upotrebiti za čišćenje

Dečje ulje pogodno je za čišćenje drvenih i hromiranih površina. Na krpu stavite malo ulja i kružnim pokretima trljajte nameštaj ili stolove, koji će posle toga zablistati.

Vlažne maramamice od bejbi ulja

Ako vam ponestanu vlažne maramice, možete da ih napravite koristeći kuhinjske krpe i bejbi ulje. Odsecite nekoliko parčića kuhinjskih krpa, presavijte ih na pola i stavite u plastičnu kutiju u koju ste nasuli pola šoljice vode, jednu kašiku dečjeg šampona i jednu kašiku bebi-ulja. Neka krpe izvesno vreme odstoje tako natopljene.

 Siknite zalepljenu žvakaću gumu

Kada pronađete zalepljenu žvaku ispod stola, na podu ili čak u kosi, ne očajavajte. Premažite je bejbi-uljem, sačekajte nekoliko minuta, a zatim je lagano odstranite.

Bejbi ulje i brijanje

Bejbi-ulje je za brijanje nogu mnogo bolji izbor od pene za brijanje.

Neguje kožu, čini je glatkom, a masni film omogućava žiletu da klizi preko kože i bolje odstranjuje neželjene dlačice. Minimalno ćete iziritirati kožu, a maksimalno ćete ukloniti dlačice,sa bilo kog dela tela.

Uklonite višak masti iz ušiju

Svima se desi da se u ušnom kanalu nakupi više ušne masti od one kolika je potrebna da zaštiti naše uvo. Svi najčešće koristimo štapiće za uši kako bi rešili problem.Medjuti sa suvim štapićem za uši nekada možemo čitavu situacuju učiniti gorom nego što jeste, umesto da očistimo ušni kanala mi svu mast sabijemo vrlo nisko, pa nam je često potrena sitna doktorska pomoć u vidu ispiranja uva. Da bi to sprečili, dovoljno nje da na taj isti štapić stavite vrlo malo bejbi ulja. Bićete prilično iznenađeni efektom. Na isti način vam može pomoći i hidrogen.

Uklanjane najkvalitenije najupornije šminke.

Sigurno ste imali problem sa skidanjem vodootporne maskare. Žene najbolje znaju da uz kvalitetnu maskaru ide i sredstvo za njeno uklanjane. Ukoliko vam se desi da nemate adekvatno sredstvo za skidanje vodootporne maskare, upomoć pozovite bejbi ulje. Nanestite ga na tuferčić ili vatu i laganim potezima uklonite maskaru sa vaših trepavica. Za uzvrat, ostaće vam i zaštitni film na njima, koji će im pri tome dati  i sjaj. Takođe možete i ostatak šminke skinuti na isti način, ali posle toga obavzetno se umijte i uklonite ostatak ulja sa lica da vam se ne bi zapušile pore na licu.

Posle depilacije

Ako koristite vosak za depilaciju bilo kog dela tela, poznato vam je koža na određenim mestima ostaje lepljiva. Da bi ste odstranili taj višak, slobodno natopite papirnu maramicu ili vatu bejbi uljem i rešićete problem.

Bejbi ulje i strije

Prilikom trudnoće koža je prinuđena da se velikom brzinom rasteže, što dovodi to tvz “pucanja kože” ili strija. Sa istim problemom se susreću i body-bilderi. Upotrebom bejbi ulja, povećaćete elastičnost kože i samnjiti pojavu strija na minimum.

Suva i ispucala kosa na krajevima

Sve dame se bore sa iscvetalim krajevima kose. Za tu pojavu, pored genetike, su odgovorene i atmosferske prilike. Velika hladnoća i toplata. Pogotovo kada smo na letovanju, pa kosu izlažemo suncu više nego obično. Da bi zaštitili vhove kose, dovoljno je da vrhove još vlažne kose nanesete vrlo malo bejbi ulja. Time ćete stvoriti zaštitni film koji će sačuvati,krajeve vaših vlasi od oštećenja.

Bezbolno uklanjanje flastera sa kože

Skidanje flastera sa kože može biti vrlo neprijatno, pogotovo kod male dece. Da bi ste čitavu proceduru učinili potpuno bezbolnom, dovoljno je da krajeve flastera natopite bejbi uljem i kada se lepo natope, jednostavno ga skinite.

Uklonite najupornije nalepnice

Koliko ste se namučili da sa tegli ili flaša skinete nalepnice? Verovatno mnogo. Koristili ste sve i svašta, najčešće žicu za pranje sudova. Tome je došao kraj. Sada uzmite bejbi ulje, namažite tu upornu nalepnicu bejbi uljem, sačekajte da nalepnica upije ulje i samo je skinite. Lako zar ne?

Skinite boju od flomastera sa kože

Svima se nekada desi da mu ostanu boje na koži od upotrebe flomastera, da ne pričamo o deci koja ih vrlo često i rado koriste ne bi li pokazala svoju kreativnost. Sada imate bejbi ulje koje će ovu stvar rešiti. Natopite podlogu, krpicu, tufer ili vatu sa bejbi uljem i skinite sve te boje sa kože.

Poliranje stvari od kože

Sve kožne torbe, cipele ili neke druge stvari od kože će dobiti novi sjaj ako ih lepo premažete bejbi uljem, a potom suvom krpom. Pri tom će bejbi ulje nahraniti kožu na vašim stvarima i učiniti je mekšom.

Škripe vam vrata ili prozozori.

Slutite već, da će vam i ovde bejbi ulje odraditi posao. Namažite šarke sa nekoliko kapi ulja, par puta ih povucite, kako bi što bolje ušlo u mehanizam i dosadna škripa će nestati.