Home Biljke Beli luk kao lek

Beli luk kao lek

2339
0
beli luk kao lek.

Lekovita upotreba belog luka datira još od pre 3000 godina pre nove ere. Vavilonci su ga upotrebljavali i kao lek i kao hranu. Kao lek, beli luk su upotrebljavali i stari Grci, Rimljani, Arapi, Egipćani i mnogi drugi narodi.

Velika lekovitost belog luka zasniva se uglavnom na 3 organske supstance, koje se nalaze u soku lukovice: etarično ulje, koje sadrži sumpor, poznatog mirisa, vezan spoj sa jodom u većim količinama i u manjim količinama organski vezane ugljične kiseline. Te 3 supstance u koncentrovanom obliku mogu uzrokovati neprilike iako su lekovite, pa se zato daju u manjim i razređenim količinama. Tada deluju na povišeni protok krvi u sluznici čime se pobuđuje povećana aktivnost organa za varenje.

Lekovita svojstva belog luka:

Sok od belog luka normalizuje nedovoljnu aktivnost jetre i žuči što treba pripisati povećanom dovodu krvi. Ove supstance imaju izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da spreče tj. suzbiju razvoj bakterija u crevima.

Poboljšanjem protoka krvi, odstranjuju se otrovne supstance iz želuca, creva i krvi, a posledica toga je normalizacija rada srca. Nestaje nesanica, živci postaju jači, gubi se premorenost, razdražljivost, glavobolja i neraspoloženje.

Kod žutice-prokuvati u mleku nekoliko češnjeva belog luka, pa mleko piti, a u mleku kuvani luk dobro sažvakati.

Kod bronhitisa, kašlja i kod prehlada – zdrobiti beli luk što je moguće sitnije i pomešati sa razređenim medom. Od toga svakih sat vremena uzimati po jednu čajnu kašičicu. Može se upotrebiti i tinktura belog luka i to 5-10 kapi, 3x dnevno.

Kod nesanice– piti uveče jednu čašu mlake vode u kojoj je rastvoreno 25 kapi tinkture belog luka i 1-2 čajne kašičice meda.

Neutralisanje neprijatnog mirisa luka vrši se dodavanjem tinkturi belog luka oko 10% kapi pitome nane, a pri tome beli luk ne gubi lekovita svojstva.