Home Biljke Bijka Echinacea-lek Indijanaca

Bijka Echinacea-lek Indijanaca

1490
0
echninacea caj ilustracija.

Ehinacea je biljka koja vodi poreklo iz Severne Amerike, gde su je kao lekovitu biljku gajili Indijanci i odakle je preneta u Evropu. Kod nas se gajila uglavnom kao ukrasna biljka. Smatra se da ova biljka ima imunostimulativno delovanje i jedna je od najpopularnijih za jačanje imuniteta. Radi sprečavanja prehlada i gripa u zimskom periodu poželjno je koristiti Ehinaceu sa vitaminom C.

Može dostići visinu od pola metra do metar. Listovi su uski, duguljasti, prekriveni sitnim dlačicama kao i stabljika. Cveta celo leto. Cvet je od roze do crvenoljubičaste boje. Uzgaja se kao lekovita biljka i ne širi se spontano.

Hemijski sastav
Ehinacea se gaji radi nadzemnog dela bijlke (Echinacea herba) i korena (Echinacea radix) iz kojeg je izolovan veoma veliki broj jedinjenja. Posebno je bogat alkaloidima pirolizidinskog tipa, tusilaginom, izotusilaginom, polisaharidima (najznačajniji echinacin), kao i etarskim uljem (manje od 0,1%).

Lekovita svojstva Echinace

Biljka deluje antiseptički i antivirusno, pa se koristi kod lečenja lakših i srednje teških prehlada i gripoznih infekcija.

Lokalno se koristi za lečenje kod teško zarastajućih rana i zapaljenskih procesa na koži.

Delovanje u terapiji i profilaksi infekcija gornjih disajnih puteva zasniva se na povećanju odbrambene mogućnosti organizma nespecifičnom stimulacijom imunog sistema.

Sadrži etarska ulja koja sprečavaju širenje malignih oboljenja, kao i glukozide, prirodne antibiotike.
Upotreba: Sveža biljka se upotrebljava tako što se iz nje cedi sok, dok se osušena koristi za spremanje čaja i ekstrakta.

Tinktura od Echinacea : U praznu teglu stavite punu šaku svežih, usitnjenih listova i cvetova ehinacee i šaku očišćenog i dobro opranog i iseckanog korena ehinacee. Tu mešavinu preliti sa 250 ml 70-procentnog alkohola i 50 ml destilovane vode. Teglu zatim zatvorite i promukćkajte pa  ostavite da stoji dve sedmice uz češće mućkanje. Nakon toga procediti dobijenu tečnost i čuvati u zatvorenoj tamnoj bočici. Ova tinktura se pije tri puta dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja. Ponavljati pet dana, pa dva dana pauzirati.

Kapi od Echinacea: U staklenu teglu staviti mešavinu od po 100 g ehinacee, 50 g matičnjaka i 50 g propolisa. Zatim preliti sa 500 ml 70-procentnog alkohola. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon toga procediti i dobijene kapi čuvati u zatvorenoj bočici. Pije se 3x dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja.

Napomena: Ova biljka ne sme se koristiti duže od dva meseca. Pridržavajte se uputstva sa pakovanja o dnevnim dozama.