Bijka Echinacea-lek Indijanaca

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Ehinacea je biljka koja vodi poreklo iz Severne Amerike, gde su je kao lekovitu biljku gajili Indijanci i odakle je preneta u Evropu. Kod nas se gajila uglavnom kao ukrasna biljka. Smatra se da ova biljka ima imunostimulativno delovanje i jedna je od najpopularnijih za jačanje imuniteta. Radi sprečavanja prehlada i gripa u zimskom periodu poželjno je koristiti Ehinaceu sa vitaminom C.

Može dostići visinu od pola metra do metar. Listovi su uski, duguljasti, prekriveni sitnim dlačicama kao i stabljika. Cveta celo leto. Cvet je od roze do crvenoljubičaste boje. Uzgaja se kao lekovita biljka i ne širi se spontano.

Hemijski sastav
Ehinacea se gaji radi nadzemnog dela bijlke (Echinacea herba) i korena (Echinacea radix) iz kojeg je izolovan veoma veliki broj jedinjenja. Posebno je bogat alkaloidima pirolizidinskog tipa, tusilaginom, izotusilaginom, polisaharidima (najznačajniji echinacin), kao i etarskim uljem (manje od 0,1%).

Lekovita svojstva Echinace

Biljka deluje antiseptički i antivirusno, pa se koristi kod lečenja lakših i srednje teških prehlada i gripoznih infekcija.

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Lokalno se koristi za lečenje kod teško zarastajućih rana i zapaljenskih procesa na koži.

Delovanje u terapiji i profilaksi infekcija gornjih disajnih puteva zasniva se na povećanju odbrambene mogućnosti organizma nespecifičnom stimulacijom imunog sistema.

Sadrži etarska ulja koja sprečavaju širenje malignih oboljenja, kao i glukozide, prirodne antibiotike.
Upotreba: Sveža biljka se upotrebljava tako što se iz nje cedi sok, dok se osušena koristi za spremanje čaja i ekstrakta.

Tinktura od Echinacea : U praznu teglu stavite punu šaku svežih, usitnjenih listova i cvetova ehinacee i šaku očišćenog i dobro opranog i iseckanog korena ehinacee. Tu mešavinu preliti sa 250 ml 70-procentnog alkohola i 50 ml destilovane vode. Teglu zatim zatvorite i promukćkajte pa  ostavite da stoji dve sedmice uz češće mućkanje. Nakon toga procediti dobijenu tečnost i čuvati u zatvorenoj tamnoj bočici. Ova tinktura se pije tri puta dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja. Ponavljati pet dana, pa dva dana pauzirati.

Kapi od Echinacea: U staklenu teglu staviti mešavinu od po 100 g ehinacee, 50 g matičnjaka i 50 g propolisa. Zatim preliti sa 500 ml 70-procentnog alkohola. Zatvoriti, promućkati i ostaviti da stoji dve nedelje uz češće mućkanje. Nakon toga procediti i dobijene kapi čuvati u zatvorenoj bočici. Pije se 3x dnevno po trideset kapi sa malo vode ili mlakog čaja.

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Napomena: Ova biljka ne sme se koristiti duže od dva meseca. Pridržavajte se uputstva sa pakovanja o dnevnim dozama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *