Home Biljke Biljka Imela, Lekovita svojstva

Biljka Imela, Lekovita svojstva

5154
0
imela u prirodi.
imela lekovita svojstva

Iako je poslednjih godina veoma potcenjena, imela je vekovima poznata kao lekovita biljka. Dok se u današnje vreme smatra beskorisnim otrovom, stari Gali i Germani slavili su je kao svetu biljku. Mnogima je naziv imela poznat samo kroz američke i engleske filmove, u čijim kulturama ona predstavlja novogodišnji i božićni ukras koji donosi sreću. Imeli ipak treba posvetiti više pažnje. Retko koja biljka ima toliko lekovitih svojstava, iako su njene bobice otrovne ukoliko se uzimaju direktno. Imela se nalazi svuda oko nas ali treba znati primeniti njenu lekovitost. Pre svega, uvek treba poštovati recepte za pripremanje prirodnih lekova pošto prevelika količina imele može izazvati povraćanje. Preparate od imele ne smeju koristiti trudnice i dojilje, a ne mogu se kombinovati ni sa lekovima za srce.

Najbolja je imela sa topole, bora ili voćnih stabala, dok je imela sa hrasta otrovna. Prepoznaje se po žutim bobicama, dok su druge bobice bele boje.
Još je Hipokrat prepoznao imelu kao lek protiv vrtoglavice i padavice, a kasnije su otrivena i ostala svojstva. Imela je, ukoliko se upotrebljava u malim dozama, najbolji lek za snižavanje krvnog pritiska,  za cirkulaciju, metabolizam, kod hormonalnih poremećaja kao i za rad srca. Kao što je Plinije prepoznao, imela je lek protiv glavobolje, grčeva, angine pektoris, asteroskleroze, zamora, gubitka volje i slično. Takođe ima diuretičko delovanje pa pospešuje mokrenje, smanjuje burežnje tegobe i mokraćni kamenac. Danas se imela najviše koristi protiv epilepsije, histerije, astme, nesanice, hroničnih grčeva, kao i spoljašnjeg i unutrašnjeg krvarenja. Veoma je korisna ženama pošto smanjuje menstrualne tegobe, ali i rešava probleme menopauze, tačnije, umanjuje valunge i lupanje srca. Imela čisti krv i podstiče rad gušterače, a delotvorna je i kod upalnih bolesti zglobova i skleroze. Smatra se lekom koji štiti od raka i deluje antikancerogeno.

Biljka Imela, Lekovita svojstva

Čaj od imele
Punu kafenu kašičicu listova i grančica imele preliti sa 2 dl hladne vode i ostaviti preko noći. Čaj se obavezno pravi sa hladnom vodom, ali se ujutro može malo zagrejati posle ceđenja.
U slučaju poremećaja rada hormona, treba dnevno piti najmanje dve šoljice čaja, ujutro i uveče. Čaj od imele leči zakrčene arterije u slučaju moždanog udara. Treba piti 3 šolje čaja 6 nedelja, zatim 3 nedelje po dve šoljice i 2 nedelje po jednu šoljicu. Ovaj čaj se takođe koristi kao prevencija moždanom udaru. Hladan čaj od imele može zaustaviti krvarenje iz nosa tako što se uvuče kroz nos, a zaustavlja i krvarenje pluća i creva ukoliko se popije. Oblozi od ovog čaja stavljaju se na bolne vene.
Mast od imele
Sveže bobice imele treba pomešati sa pčelinjim voskom ili svinjskom mašću. Koristi se za protiv promrzlina i namenjena je samo spoljašnjoj upotrebi.
Tinktura
Usitniti 200 grama listova imele, preliti litrom rakije i ostaviti da stoji 3 nedelje. Procediti i piti dva-tri puta na dan kašičicu tinkture sa dva dl tečnosti – vode, soka ili čaja. Pomaže oslabelo srce i lošu cirkulaciju krvi. Koristi se i kod visokog pritiska i tegoba izazvanih klimaksom. Mnogi kažu da podmlađuje organizam i vraća elan.
Prašak od imele
Suvu biljku samljeti ili usitiniti tučkom u prah. Koristi se kod razdražljivosti tako što se 2 puta na dan pije prstohvat praha umešanog u mleko, a isti recept pomaže i kod nesanice. Ovaj prah je veoma koristan protiv dečijih grčeva. Prstohvat praška treba pomešati sa malo zašećerene vode i utrljati u kičmu. Isti recept može se primeniti i na odraslima. U slučaju visokog pritiska, utrljati na prsa.