Home Razno Boraks, zdravstvene prednosti i lekovita svojstva

Boraks, zdravstvene prednosti i lekovita svojstva

5917
0
boraks lekovita svojstva ilustracija.
boraks ili borna kiselina za zdravlje

Bor je mikroelement koji se kroz ishranu unosi u organizam. Prisustvo bora u organizmu je neophodno jer omogućava normalno funkcionisanje mozga, imunog sistema i čini gradivni i protektivni element koštanog sistema.

Zbog toga se danas boraks, kao prirodni mineral, ponovo vraća u upotrebu prirodnog lečenja. Pravilnom primenom u proverenim količinama, boraks može pomoći u tretiranju brojnih zdravstvenih tegoba i u očuvanja opšteg zdravlja organizma.

Šta je boraks?

Boraks je so borne kiseline, hemijski označen kao natrijum tetraborat hidrat ili natrijum borat. Mineralnog porekla, boraks je sastavljen iz natrijuma, bora, kiseonika i vode. Boraks se dobija iz korita isušenih jezera i reka, naročito u predelima Turske, Zapadne Amerike, Kazahstana, Tibeta i delu Kine.

Naziv boraks poreklom je od latinske reči borat koje je nastalo iz persijske reči burah. Boraks je beli , kristalni prah koji se lako rastvara u vodi.

Njegovo prisustvo je poznato još od pre 4000 godina, a poslednjih godina njegova komercijalna proizvodnja raste. Farmaceutske industrije zabranjuju upotrebu boraksa u svrhu prirodnog lečenja, u zemljama Evrope, Amerike, dok se na teritoriji Rusije, Kine,Turske, boraks i dalje proizvodi i upotrebljava bez bojazni po zdravlje.

Po puferskoj prirodi, boraks je alkalne ( bazne ) prirode, i ima pH 9,3 što ga čini veoma efikasnim u očuvanju opšteg zdravlja. Iako delotovoran, boraks se mora primenjivati pravilno, dozirano, uz savete stručnog lica, doktora ili homeopate. Kao i svaki drugi lek, poseduje negativna svojstva, naročito ako se uzima duže i nekontrolisano.

Važno je napomenuti da se boraks ne treba mešati sa pojmom borne kiseline. Boraks je so borne kiseline, ne kiselina. Takođe, boraks ne treba mešati sa bornim helatima, jer oni nisu prirodni minerali, kao što je boraks. Veštački tretiran i prerađen boraks, je čista hemikalija, dehidriran je i sa aditivima. Kao takav, koristi se u formi deterdženta, sapuna. Čist boraks nije hemijski tretiran, nema aditiva, nije prerađen. Čist boraks je čist mineral, dobijen iz prirode, kao so borne kiseline.

Iako se tradicionalno upotrebljavao za čišćenje, mada i danas ulazi u sastav deterdženata, sapuna, hemije za domaćinstvo, boraks se koristi i za prirodno lečenje, jer poseduje i zdravstve prednosti.

Delovanje natrijum borata ( BORAKSA ) na organizam, lekovita svojstva

 • Antimikrobno delovanje – boraks efikasno uklanja gljivice, viruse i u manjem stepenu bakterije
 • Antiinflamatorno delovanje – sprečava upalna stanja i procese u organizmu
 • Detoksikacija organizma – boraks efikasno čisti organizam od toksina, parazita, slobodnih radikala, teških metala
 • Sprečava akumulaciju fluorida u organizmu
 • Hormonsko delovanje boraksa – utiče na proizvodnju važnih hormona, naročito estrogena i testosterona. Zbog toga se boraks smatra i afrodizijakom, jer pojačava libido. Reguliše lučenje insulina, a nivo triglicerida u krvi se primenom boraksa smanjuje.
 • Stabilizuje nivo kalcijuma, magnezijuma i bakra u organizmu, čime utiče na građu i čvrstinu kostiju i zuba. Sprečava prekomerno taloženje kalcijuma u kostima.
 • Efikasno se koristi u terapiji gihta, osteoporoze, artiritisa, reumatoidnog artritisa, otečenih desni
 • Boraks se koristi u tretiranju zapaljenja mokraćne bešike, infekcija urinarnog trakta
 • Primena kod gojaznosti, smanjenju telesne težine, krvnog pritiska
 • Nove studije pokazuju njegovu vezu u terapiji i prirodnom lečenju raka
 • Pojačava imuni sistem i utiče na poboljšanje mentalnih sposobnosti

Zdravstvene prednosti boraksa

Bor se kao mikroelement u organizmu najviše deponuje u paratiroidnoj žlezdi ( paraštitastoj žlezdi ), zatim u kostima i krunicama zuba. Zbog toga je prisustvo bora u organizmu značajno za očuvanje zdravlja kostiju, zuba i metaboličkih procesa. Boraks utiče na apsorpciju kalcijuma, magnezijuma i bakra, a sprečava deponovanje fluorida.

Neodstatak bora je isto što i nedostatak joda za štitastu žlezdu. Deficit bora dovodi do pojave hiperfunkcije paratiroidee i podizanja nivoa kalcijuma u krvi, na račun otpuštanja kalcijuma iz kostiju. Kosti postaju krte, porozne, sklone pucanju. Dolazi do stanja osteoporoze, artritisa i kvarenja zuba.

Druga funkcija bora je metabolička. Utiče na lučenje i rad polnih i steroidnih hormona. Takođe, bor je značajan u pretvaranju provitamina holekalciferola u vitamin D.

 1. Prevencija osteoporoze, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa, gihta, spondilitisa
 2. Smanjenje telesne težine kod pojave gojaznosti
 3. Snižavanje povišenog krvnog pritiska
 4. Antiseptičko dejstvo – kod infekcija urinarnog trakta
 5. Primena kod sistemskog lupusa eritematozusa
 6. Prevencija raka prostate
 7. Otečene desni, gnojne upale zuba

Primena boraksa

Boraks se može primeniti interno ( za unutrašnju upotrebu ) i eksterno ( za spoljnu upotrebu ). Prilikom primene boraksa, moraju se poštovati pravila primene i doze, uz saglasnost stručnog lica. Nikada ne koristiti boraks samostalno, već samo ako vam je to preporučeno.

 • Eksterna primena ( spoljna primena )

Kristalni prah boraksa rastvoriti u vodi. Naneti na problematične zone na koži. Najbolje je u ovaj rastvor dodati i 1% vodonik peroksida. Dovoljno je naneti na kožu bez ispiranja. Pošto boraks ima osobinu da isušuje kožu, nakon primene, namažite kožu sa nekim esencijalnim uljem ili masnijom kremom bez aditiva, parfema i slično.

Druga varijanta boraksa, je borna krema, koja se nanosi spolja. Delovanje boraksa na kožne promene : psorijaza, ekcem, kontaktni dermatitis, ožiljci, demodikoza.

Ne koristiti preterano i dugo boraks u spoljnoj primeni na kožu, jer može dovesti do gubitka površinskog sloja kože, njegovog istanjenja i preteranog isušivanja kože. Dovoljno je koristiti par dana i napraviti pauzu.

 • Interna primena ( unutrašnja primena )

Uzima se da je dnevna potreba čoveka za borom oko 3-7mg u cilju normalnog funkcionisanja i održavanja zdravlja. U tom slučaju, ako nemate nikakve promene, infekcije, demineralizaciju kostiju dovoljno je da uzimate dozu od 7 mg dnevno. To se dobija tako što se 5 mg boraksa ( jedna kašičica ) u prahu rastvori u 1 litru vode kako bi se dobio koncetrovan rastvor. Dnevno se koristi jedna kašičica rastvora uz obrok.

U slučaju artritisa, osteoporoze ili hormonskog disbalansa, uzeti povećanu dozu od 10mg boraksa u prahu dnevno tokom par meseci, dok se ne oseti poboljšanje.

Kod tretiranja gljivičnih infekcija, kao što je kandida, atletsko stopalo, mikoplazme, uklanjanje fluorida iz tela, uzeti dozu od 100 ml koncentrovanog rastvora dnevno. Može se piti sa drugim pićima ili hranom. Ovim se unosi 70mg bora dnevno. U početku se uvek počinje sa manjom dozom koja se vremenom povećava. Nakon svakog tretmana, treba praviti pauze.

Sporedni efekti boraksa

Toksični simptomi se mogu pojaviti kod nepravilne primene, pogrešnog doziranja i kod duže primene. Toksičnost boraksa se može meriti sa toksičnim efektima koje poseduje i soda bikarbona.

Negativni efekti boraksa se ogledaju kroz dijareju, letargiju, mučninu i povraćanje. Može se pojaviti dermatitis, astma, alergije, autizam. Preterane količine bora u organizmu mogu smanjiti apsorpciju kalcijuma, magnezijuma, cinka i estrogena.

Toksična doza koja dovodi do ovih stanja je 1000mg bora dnevno više meseci.

Ovaj negativni efekat koji boraks stvara se može izbeći pravilnom primenom. Ona se sastoji u povećanom unosu vode, korišćenje limuna, sirćeta, kao kisele osnove. Kod početne primene treba uzimati manje doze i vremenom povećavati. Ako se pojave neželjeni efekti boraksa, dovoljno je prekinuti primenu ili napraviti pauzu dok se problem ne otkloni.