Home Biljke Bundeva lekovita svojstva

Bundeva lekovita svojstva

217
0
bundeva ilustracija.
bundeva lekovita svojstva

Bundeva vodi poreklo iz tropske Amerike, iz Meksika, gde su otkriveni njeni ostaci koji potiču 7000. godina pre nove ere. Među Indijancima je imala važnu ulogu jer je bila sveta biljka. Kod nas je bundeva rasprostranjena u svim krajevima, a ima veliki broj sorti. U narodnoj medicini posebno mesto zauzima seme bundeve, koje se pominje i u kubanskoj medicini. Mesnati deo bundeve čini 73%, kora oko 17%, a semenke oko 10%. Mesnati deo i semenke imaju različita lekovita svojstva.

Lekovita svojstva bundeva

1. Deluje diuretično

Jedno od osnovnih lekovitih svojstava mesnatog dela bundeve je da deluje diuretično, tj. da pospešuje izlučivanje mokraće, zbog čega se bundeva preporučuje u dijetoterapiji reumatizma, gihta, zapaljenja bubrega i zapaljenja mokraćne bešike.

2. Protiv zatvora

Pripremljena kao kompot i uzeta ujutru na prazan želudac, deluje kao sredstvo protiv zatvora.

3. Psorijaza

Sok od bundeve i pulpa presna ili kuvana, koriste se za lečenje psorijaze. Obolele osobe treba svaki dan da jedu pečenu ili kuvanu bundevu, slanu ili zaslađenu, pravljenu na bilo koji način.

4. Protiv čireva

Isecite bundevu na tanke kriške pa ih stavite na kožne čireve i apscese. Postupak ponavljajte dok čirevi i apscesi ne sazre.

5. Za premorene noge i proširene vene

Sitno isecite bundevu i izgnječite je tako da se pretvori u kašu. Kašu nanesite na noge. Koristi se i za proširene vene i gangreozna oboljenja.

6. Kaša od semenki bundeve protiv parazita

Potrebno je: 300 g semena bundeve, 50-60 g vode i 10-15 g meda. Očišćeno seme bundeve usitnite u avanu pa postepeno dodajte po 10-15 kapi vode. Na kraju umešajte med. Ovu kašu treba pojesti u toku jednog sata, a posle 2-3 sata uzeti neko sredstvo za čišćenje (30g ricinusovog ulja ili 15-30g magnezijum sulfata) Hrana se može konzumirati tek posle 2 sata od uzimanja sredstva za čišćenje.

7. Protiv pantljičare

Za lečenje pantljičare treba uz strogu dijetu sažvakati 80-100 oguljenih semenki, a posle pola sata uzeti pola kašike ricinusovog ulja.

8. Protiv glista

Istucajte 60-200 semenki bundeve, zatim ih pomešajte sa šećerom i mlekom tako da se napravi kaša i uzimajte ujutru i uveče.