Home Razno Čaj od orahovih pregradaka za srčane probleme i infarkt

Čaj od orahovih pregradaka za srčane probleme i infarkt

6605
0
pregrade oraha ilustracija.
čaj od pregrada oraha za srčane probleme

Ako je verovati starim narodnim receptima onda su “pregrade” između orasa vrlo korisne u borbi protiv srčanih oboljenja. Znači, radi se o najobičnijem orahu, odnosno onoj pregradi koja deli jezgro na četiri dela. Naime, čaj od orahovih pregrada deluje protiv začepljenja srčanih arterija koje snabdevaju srce krvlju. Takođe deluje i kod povišene temperature vezane za srčane probleme, a posebno se preporučuje pušačima. Utiče i na regulisanje visokog pritiska kada se kontinuirano konzumira kao i na smanjenje bola u grudima.

Pušači su izloženi većem riziku nastanka srčanog udara odnosno infarkta, posebno kod dugogodišnjih pušača. Stoga se pušačima savetuje korišćenje ovog čaja, naravno uz smanjenje pušenja cigareta.

Spremanje čaja od orahovih pregradaka

Spremanje čaja od pregrada orasa vrlo je jednostavno. Uveče pred spavanje potopite u vodu četiri ili pet pregradaka orasa. Ujutru kada ustanete skuvajte čaj od tih pregradaka kako i inače kuvate druge čajeve, kada voda provri dodajte pregradke i sklonite sa vatre. Zatim ostaviti da se čaj malo ohladi pa piti na prazan stomak u gutljajima. Čaj treba piti duži vremenski period bez prekida.

Orasi su inače veoma zdravi za konzumiranje iako ih dosta ljudi zanemaruje i ne koristi u ishrani. Samo jezgro oraha liči na ljudski mozak pa se smatra da povoljno utiče i na moždane funkcije zbog visokog sadržaja omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline takođe utiču na smanjenje stresa kao i ublažavanje depresije. Orasi povoljno deluju i na san zbog hormona melatonina koji utiče na uravnoteženje sna i smirenost. Redovna konzumacija orasa smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Orasi su puni antioksidansta i smatra se da pomažu u sprečavanju nastanka raka kao i za jačanje imunog sistema. Takođe pomaže u održavanju normalne količine insulina u krvi pa je stoga dobar za dijabetes.

Preporučuje se da svaki dan pojedete sedam orasa kako bi uneli optimalnu količinu zdravih materija u organizam.