Čaj od sene protiv zatvora, druga lekovita svojstva

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Sena (cassia angustifolia) ili majčin list je biljka koja može dostići visinu između dva i tri metara, a izgleda kako mali uspravni žbun. Stabiljka sene je uspravna i glatka, bledo zelene boje sa granama, a na granama ima bledo žućkasto zelene listove koji su u obliku koplja. Ima male žute cvetove i pet do sedam semena tamno braon boje.

Sena ima oko dvestapedeset podvrsta koje rastu u jugoistočnoj Aziji, nekim delovima Afrike, srednjem zapadu Sjedinjenih Američkih Država, u Kini i na srednjem istoku.

Sadrži A i B senozide, tanin, flavonoid, smolu, glikozide, antrahinonske derivate, sluz i antrahinon. Ukoliko se bere u lekovite svrhe, bere se stabiljka, lišće i mahuna sene.

Lekovita svojstva Sene

Sena se korsti kod zatvora, za redukciju i čišćenje telesne težine i kod iritabilnog crevnog sindroma. List sene deluje kao laksativ zahvaljujući sadržaju antrahinona.

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Stimuliše pražnjenje creva, a do pražnjenja može doći između šest i deset sati nakon upotrebe.

Neke podvrste sena koriste se kod pojava veneričnih bolesti, visokog krvnog pritiska i holesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija, očnih i kožnih bolesti.

Čaj od sene

Čaj od listova sene se može pripremiti i u toploj i u hladnoj vodi:

Topla voda – jednu kašičicu listova sene preliti sa dva decilitra ključale vode. Potom čaj poklopiti, ostaviti da odstoji dvadeset minuta, pa procediti.

Piti po jednu šolju dnevno gutljaj po gutljaj.

Hladna voda – kašičicu listova sene preliti sa dva decilitra hladne vode, poklopiti i ostaviti da odstoji osam sati.

Posle osam sati čaj procediti i piti ga jednom dnevno po jednu šolju.

Da bi se izbeglo nadimanje stomaka ili grčevi u stomaku često se u čaj od sene dodaje i korijander.

Čaj od mahune

Pored čaja od lišća sene može se konzumirati i čaj od senine mahune koja je sličnog, ali blažeg dejstva.

Priprema: dva grama (cela jedna kašičica) mahune preliti toplom (ne vrelom) vodom, poklopiti i ostaviti da odstoji jedno kratko vreme.

Potom ga procedite i konzumirajte ga kao i čaj od lišća sene.

Čajna mešavina protiv zatvora

Sastojci:

Priprema: pomešati gore navedene biljke (po prstohvat anisa, cveta zove i majorana i dva prstohvata lišća sene), pa biljnu mešavinu preliti sa dva decilitra ključale vode. Čaj poklopite i ostavite da odstoji dva sata.

Primena: nakon dva sata procediti čaj i piti jednu šolju pre spavanja. Čaj ne konzumirati duže od nekoliko dana zbog dodavanja sene.

Nuspojave i nepreporučljivost

Senu ne treba koristiti ukoliko se koriste neki lekovi za srčane bolesti i diuretici (lekovi koji podstiču mokrenje), jer sena u kombinaciji sa diureticima može dovesti do dehidracije organizma.

Ne preporučuje se u kombinaciji sa biljkama kao što su ravena i aloja, a do loše reakcije takođe može doći i ukoliko se koristi sa magnezijumovim mlekom (magnezijum – hidroksid) ili lekovima koji su slični leku ‘Tijenol’ (lek protiv nekih alergija, gripa, bolova i kašlja).

Zbog većeg izlučivanja kalijuma koje izaziva sena može doći do poremećaja srčanog rada, pojave grčeva i bolova u stomaku i slabosti mišića.

Česta i velika konzumacija čaja od sene može izazvati povraćanje i mučninu, loš rad creva, može dovesti do pojave ”lenjih creva’‘, odnosno, da creva izgube svoju prirodnu pokretljivost, pojavu grčenja prstiju (i na nogama i na rukama). Može izazvati i zavisnost kod osoba koje pate od nekog poremećaja ishrane, a može izazvati i upalu gastroenteralnog trakta i oštećenje debelog creva.

Ne preporučuje se osobama koje imaju hemoroide ili pate od kolitisa, čira u bilo kom delu digestivnog trakta ili zatvora koji je izazvan nekim oboljenjem mišića.

Sena se ne treba konzumirati i ukoliko osoba pati od neke vrste upale organa digestivnog trakta kao što je krvarenje rektuma, Hronova bolest ili abdominalni bol za koji se ne zna uzrok. Takođe se ne preporučuje onima koji imaju bilo koji oblik ulceracije i opstrukcije.

Senu ne treba davati deci koja imaju manje od dvanaest godina, a ne treba ni da je konzumiraju žene koje doje decu ili su u drugom stanju.

PREPORUČUJEMO

Pročitajte iskustva osoba koje su uspjele da riješe svoje probleme pomoću ovih proizvoda.

Stalna upotreba sene može izazvati pojavu albumina i krv u mokraći, a kod ženski osoba može izazvati i intenzivnije menstrualno krvarenje.