Home Biljke Celer lekovita svojstva

Celer lekovita svojstva

5540
0
Celer ilustracija.
celer kao lek

Celer potiče od divlje samonikle biljke koja raste po zaslanjenim barama i blatima, pored mora i vlažnim livadama i močvarama. Pominje se jos pre nekoliko hiljada godina u Egiptu. Tek od 16. veka počinje da se gaji za ishranu i u lekovite svrhe. Celer je hrana, lek i začin. U ishrani se uglavnom koristi koren celera, a ređe listovi, što je neopravdano jer i listovi imaju sličnu hranljivu vrednost kao i koren. Energetska vrednost 100 gr jestivog dela korena iznosi 167 kJ ili 40 Cal. Sadržaj vode u korenu je 88,6 %. Od osnovnih hranljivih sastojaka najviše ima ugljenih hidrata, oko 7,4%. Belančevina ima malo, oko 1,6% a masti vrlo malo, svega 0,3%.

Minerali i vitamini

Najviše ima kalijuma oko 321 mg, fosfora oko 80 mg, natrijuma oko 77 mg, kalcijuma oko 68 mg, zatim magnezijuma oko 9,3 mg i drugih.

Od vitamina najviše ima vitamina C u proseku oko 8,3 mg. Karotina ima 0,015 mg, vitamina E 2,6 mg, vitamina K 0,10 mg, B1 0,04 mg, B2 0,07 mg, B6 0,20 mg, niacina 0,90 mg i folne kiseline 0,007 mg.

Celer lekovita svojstva

Diuretičko dejstvo

Celeru se pripisuju mnoga lekovita dejstva ali najpoznatije je njegovo diuretičko svojstvo, zbog čega se preporučuje u lečenju reumatizma, gihta, artritisa, otežanog mokrenja, zapaljenja mokraćnih kanala, pojave peska u bubregu i bešici. Ovo diuretično svojstvo je naročito izraženo ako se uzima njegov sveže isceđen sok. Delovanje soka na izlučivanje mokraće je toliko jako da ga treba izbegavati kod početnih oboljenja bubrega.

Povoljno deluje na krvotok

Poznato je povoljno delovanje celera na krvotok zbog čega se preporučuje onima koji imaju povišen krvni pritisak, obolelu jetru i šećernu bolest.  Svež sok snažno pospešuje menstruaciju.

Povoljno utiče na nervozu i razdražljivost

Zapaženo je da celer povoljno deluje na osobe koje su razdražljive i nervozne. Još je Hipokrat govorio: “Ako su vam poremećeni živci neka vam celer bude i hrana i lek”.

Recept sa Celerom za promrzline:

Potrebno je 250 g stabljike ili korena celera i litar vode.

Kuvajte celer u ključaloj vodi jedan sat, a zatim procedite. U pripremljenom odvaru držite promrzle delove tela oko 10 min. Odvar treba da bude što je moguće topliji.

Čaj za iskašljavanje  kod bronhitisa i astme

Potrebno je 50 g svežeg ili 30 g suvog korena celera i litar vode.

Prelijte koren celera ključalom vodom i ostavite da stoji poklopljeno, a kasnije procedite. Pijte tri šolje dnevno.

Protiv šećerne bolesti

Potrebno je 4 lista celera zajedno sa drškom i pola litra kiselog mleka.

Pomešajte seckani list i dršku celera sa kiselim mlekom pa uzimajte ujutru našte srca (uzima se godinu dana)

Sok od celera za ispiranje usta i grla

Sok od celera možete koristiti za ispiranje usta i grla kod promuklosti, angine i čireva u ustima.