Home Biljke Čija (Chia ) semenke, lekovita svojstva, vitamini i minerali

Čija (Chia ) semenke, lekovita svojstva, vitamini i minerali

2144
0
Čija seme, chia semenke ilustracija.

Uprkos maloj veličini, Chia seme prepuno je važnih hranljivih materija. Ono je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, bogato je antioksidantima i vlaknima, magnezijumom, cinkom.

Čija seme je malo seme biljke Chia (Salvia hispanica). Poreklom sa Meksika i Gvatemale, ovo seme je bilo osnovna hrana ze drevne Asteke i Maje. U stvari, “Čia” je drevna reč Maja za reč snagu. Boja semena može da varira od bele do smeđe ili crne. Zbog relativno blagog ukusa, Čija seme može da se doda u skoro sve. Ono može da se potopi u tečnost i jede kao kaša, zatim u puding, a dosta se koristi u pekarskim proizvodima, ili se jednostavno posipa po vrhu salata i jogurta. Zbog njegove sposobnosti da apsorbuje tečnost i formira gel, takođe se može koristiti za pravljenje umaka ili kao zamena za jaja u receptima.

Nutirtivna vrednost čija smenki

Konzumiranje hrane na biljnoj bazi svake vrste je već dugo povezano sa smanjenim rizikom od mnogih nepovoljnih zdravstvenih stanja, uključujući gojaznost, dijabetes, srčanih oboljenja i ukupnog mortaliteta. Održavanje ishrana bogate biljnom hrana se takođe pokazalo kroz pozitivan uticaj na zdrav ten, povećanje energije i kontrolisanu telesnu težinu.

Vlakna

Chia seme sadrži 486 kalorija na 100 grama, 6% vode, 46% ugljenih hidrata (od kojih je 83% vlakna), 34% masti i 19% proteina. Vlakna su uglavnom nerastvorljiva a upravo ona su povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa. Kada se čija seme potopi u vodi ili nekoj drugoj tečnosti, vlakna upiju tečnost do 10-12 puta od sopstvene težine, a seme pretvore u gel masu.

Omega 3 kiseline

Jedna od jedinstvenih karakteristika čija semena je njegov visok sadržaj zdravih omega-3 masnih kiselina. Od 75% od masti u čija semenu sastoje se od omega-3 masna kiselina, alfa – linolenske kiseline (ALA), dok je oko 20% omega – 6 masnih kiselina. Chia semenke su zapravo najveći, na biljnoj bazi, izvor omega-3 masnih kiselina, čak i veći nego laneno seme.

Proteini

Čija seme sadrži 19% proteina, što je slično slično drugim semenima, ali više od većine žitarica Unos visoko proteinskih namirnca je povezan sa povećanom sitosti posle obroka i smanjenim unosa hrane. Čija seme sadrži visokokvalitetni protein sa svim esencijalnim aminokiselinama, i stoga je dobar na biljnoj bazi izvor proteina. Međutim, ono se ne preporučuju kao jedini izvor proteina za decu. Ono je takođe bez glutena, tako da u njemu mogu uživati i na gluten netolerantni pojedinci.

Vitamini i minerali

Čija semenke sadrže velike količine mnogih minerala ali su siromašni izvor vitamina. U čija semenkama se nalaze sledeći minerali:

 • Mangan: Čija seme je bogato manganom koji je bitan za metabolizam, rast i razvoj
 • Fosfor: Obično se nalaze u hrani bogatoj proteinima, fosfor doprinosi za zdravlju kostiju i održavanju tkiva.
 • Bakar: mineral koji je često nedostaje u ishrani, važan je za zdravlje srca.
 • Selen: Važan antioksidans mineral, uključen u mnoge procese u organizmu.
 • Gvožđe: Kao sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim ćelijama, gvožđe je uključeno u transport kiseonika u celom telu.
 • Magnezijum: Često nedovoljno zastupljen u zapadnoj ishrani, magnezijum ima važnu ulogu u mnogim procesima u organizmu .
 • Kalcijum: najzastupljeniji mineral u ljudskom telu, od suštinskog značaja za kosti, mišiće i nerve

Ostale korisne materije

 • Chlorogenic kiselina: antioksidans koji može smanjiti krvni pritisak .
 • Kafeinska kiselina: Ove supstance ima u izobilju u mnogim biljnim namirnicama, a može pomoći u borbi protiv upala u telu.
 • Kvercetin: Snažan antioksidans koji može da smanji rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze i nekih oblika raka.
 • Kempferol: antioksidant koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka i drugih hroničnih bolesti.

Zdravstveni benefiti čija semena

 • Smanjenje holesterola – S obzirom da Chia seme ima visok sadržaj u vlakana, proteina i omega-3, utiče na generalno poboljšanje metaboličkog zdravlja. Testiranja su pokazala da smanjuje LDL holesterol, povećava HDL holesterola i smanjuju upalu.
 • Kontrola šećera u krvi – Zdrav nivo šećera u krvi je od ključnog značaja za optimalno zdravlje. Studije su pokazala da čija seme smanjuje otpor na insulin i poboljšava kontrolu šećera u krvi, koji su značajni faktori rizika metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Hleb napravljen sa čija semenom uzrokuje smanjene šećera u krvi u poređenju sa tradicionalnim hlebom od pšenice.
 • Snižavaja krvni pritisakVisoki krvni pritisak je glavni faktor rizika za hronične bolesti, kao što su bolesti srca. Čija seme i čija brašno dokazano su uticali na smanjenje krvnog pritiska, ukoliko su se konzumirali u duži vremenski period.
 • Zdravo funkcionisanje digestivnog trakta – Većina ljudi ne unosi dovoljnju količinu vlakana. Unos vlakana visoko je povezano sa poboljšaninjem zdravlja creva i nižim rizikom od brojnih bolesti. Oko dve kašike čija semena obezbeđuje 11 grama vlakana, što je 29% od preporučenog unosa za muškarce i 44% preporučenog unosa za žene. Zbog izvanrednih sposobnosti da apsorbuje vodu, čija seme povećava težinu namirnica u digestivnom traktu, što dovodi do povećanja sitosti i manjeg unosa hrane. Čija semenke su posebno bogate nerastvorljivim vlaknima, koja su povezana sa smanjenim rizikom od dijabetesa, kao i smanjenjem rizika od zatvora.
 • Povećanje performansi – Legenda kaže da su Asteci i Maje koristili čija seme kao energetsko gorivo tokom napornih fizičkih radova. Prema jednoj studiji, čija seme može pomoći sportistima u “punjenju hidratima” za izdržljivost tokom atktivnosti, dok povećanje unosa može obezbediti hranljive materije i smanjenje unosa prostih šećera.

Neželjeni efekti konzumiranja čija semena

Nisu prijavljeni neželjeni efekti konzumiranja čija semena, međutim, da bi se izbegle moguće probavne nuspojave, preporučljivo je piti dosta vode prilikom konzumiranja, pogotovo ako seme nije prethodno natopljeno.

Ako uzimate lekove za razređivanje krvi onda se posavetujte sa lekarom pre nego što uključute velike količine čija semena u svojoj ishrani. Omega-3 masne kiseline mogu uticati na aktivnost lekova.

Kako da povećate unos čija smena u vašoj ishrani?

Chia semenke se relativno lako mogu naći u bilo kojem većem supermarketu. Čija seme može da se jede sirovo ili kuvano, dodato jogurtu, mešano sa drugim žitaricam ili u frapeima.

Možete ga jesti sirovo ili kuvano. Dodajte ga u pecivu kao što je hleb ili u kolačima. Ako vam ponestanu jaja, možete mešati 1 kašiku čija semena sa 3 kašike vode, neka odstoji nekoliko minuta i imate zamenu za jaja.