Home Biljke Cikorija čisti i jača želudac, jetru i bubrege, popravlja varenje, leči žuticu

Cikorija čisti i jača želudac, jetru i bubrege, popravlja varenje, leči žuticu

5913
0
cikorija ilustracija.

Cikorija ili vodopija,višnjev regrad,vodoplav,gologuza,želtenica,jandrešica,kažiput,konjaska trava,modrica,plavo cvet,plavulja,podrožnik,radić,sunčevo cveće.cigura,san toga,šurlin. Sve su ovo nazivi za jednu te istu biljku, koju možete naći negde pored puta, na livadama i poljima. Spada u korove, a svi znamo da su korovi veoma  otporni ili vrlo upornu, pogotovo kada rastu medju plemenitim biljkama. Medjutim, kada kažemo cikorija (lat.Cichorium intybus), verujete da se tada i dalje mislimo na korov, ali onaj kojem možemo biti zahvalni što nam ga je priroda podarila i što ga lako možemo pronaći svugde  oko nas.

Cikorija je jedna  vrlo lekovita biljka i to ne bez raloga. Ona poboljšava varenje, apetit i metabolizam. Zaustavlja krvarenje, deluje kao diuretik, pomaže da se izbaci kamenje iz bubrega.

Ova biljka čisti i jača želudac, jetru, bubrege i slezinu, popravlja varenje, odvaja prekomernu žuč, leči žuticu i anemiju.

Kako prepoznati cikoriju

Cikorija spada u višegodišnje zeljaste biljke,koja dostiže visinu oko 1,5 metara. Svi njeni delovi imaju mlečno beli sok gorkog ukusa, što je posebno izraženo kod mladih biljaka,mladica. Koren cikorije je vretenast i zadebljao, a kod starijih biljaka je drvenkast. Ako rešite da je pronađete u prirodi, prilikom vađenja biljke, imajte na umu da joj je glavni koren dubok oko 20 cm, a sekundarni korenovi rastu i do 50 cm u dubinu. Koren je spolja nešto tamnije boje, dok je unutra skoro beo. U proleće, cikorija, obrazuje prizemnu lisnu rozetu, a potom se iz korenovog vrata razvija više stabala. Stablo je uspravno,uzdužno izbrazdano,čvrsto, naizmenično posuto sitnim listovima. U gornjrm delu, stablo, je jako razgranato. Na vrhu stabla se nalaze glavičaste cvasti. Listovi cikorije su krupni i duguljasti, perasto urezani. Gornji listovi su sitni, kopljasti i nazubljeni. List cikorije je prekriven sitnim, oštrim dlačicama. Cvetovi ove biljke, idu od tamno plave boje, ponekad mogu biti ružičasti ili beli, što je to mnogo redji slučaj. Skupljeni su u zvezdaste glavičaste cvasti (skup od više cvetova) koje se razvijaju na sasvim kratkim cvetnim drškama na vrhovima grana, kao i u  pazuhu listova. Ove lepe cvetove možete videti u periodu od juna do semptembra, kada cikorija cveta. Seme,cikorije, je sitno, svetlo smedje boje.

Upotreba cikorije

Cikorija se češće koristi u narodnoj nego u naučnoj medicini. Upotrebljava se za lečenje organa za varenje, pre svega za poboljšavanje apetita, jačanje želuca, bolje varenje hrane, kao i za obilnije izlučivanje mokraće i žuči. Koristi se i kao sredstvo za jačanje i sastavni je deo mešavina za prolećno čišćenje organizma. Za jačanje organizma i protiv malokrvnosti upotrebljava se sok svežeg nadzemnog dela biljke. Čaj od osušenog korena koristi se kod bolesti jetre i žučnih puteva.

Sastav cikorije

Koren cikorije bogat je inulinom, polisaharidom koji hidrolizom u ljudskom organizmu daje samo levulozu (fruktozu ili voćni šećer), pa se u narodnoj medicini preporučuje u ishrani dijabetičara.

Kao lek najčešće se koristi koren (Cichorii radix), ređe nadzemni deo (Cichorii herba), dok se u ishrani koristi mlado lišće.

U korenu se nalazi najviše inulina.(50%)

Inulin je oligosaharid koji je prirodno prisutan u mnogim namirnicama (asparagus, beli luk, banane), ali je najviše zastupljen u korenju biljaka (maslačak i cikorija). Inulin se ne vari u ljudskom organizmu, već ima ulogu dijetnog vlakna koje poboljšava proces varenja. Osim toga, inulin se ponaša kao prebiotik, tj. kao hrana za dobre probiotske bakterije u crevima, i možemo reći da doprinosi poboljšanju crevne flore. S obzirom da je zdravlje crevne flore važno ne samo za dobro varenje, već i za imunitet, inulin dobijen ekstrakcijom iz biljnih izvora nalazi se i u sastavu raznih dijetetskih suplemenata.

Cikorija sadrži i gorke sastojke  ili intibin( 0,003-0,1%), seskviterpenske laktone (laktucin i laktukopikrin),laktucin je supstanca koja koja deluje umirujuće na naš organizam, a laktukopikrin je jedinjenje koje deluje protiv bolova, kašlja i ima, takođe, umirujuće dejstvo.

U mlečnom soku cikorije nalazi se i pentozani (složena vrsta šećera).

Cvet cikorije  sadrži glikozid cikorin (kompleks šećera).

Mladice cikorije su bogate vitaminom C i karotinom (vitaminom A).

Upotreba cikorije u ishrani

Kao povrće se upotrebljavaju mladi, prizemni listovi, koji su pre izbijanja stabljike veoma slični listovima maslačka, pa se često mogu zameniti, što nije opasno, pošto i maslačak ima sličnu upotrebu. Spremaju se na različite načine, najčešće u salatama ili kao varivo, poput spanaća. Kako im je ukus gorak, listovi cikorije najčešće se mešaju sa drugim zelenim povrćem. Na Mediteranu su omiljeno povrće. U Nemačkoj se kao varivo ili salata jede i mlado skuvano korenje, koje se posebno preporučuje kao hrana za dijabetičare.

Cikorija se koristi i kao zamena za kafu (divka ili cigura) tako što se koren ispeče i samelje u prah, a zatim skuva, procedi. Gusti sadržaj se dodaje kafi u odnosu 3:1 (kafa:cikorija). U prodavnicima zdrave hrane “kafu” od cikorije ćete naći po pristupačnim cenama. Priprema je vrlo jednostavna, skoro slična pripremanju, domaće kafe. U 150ml vode staviti jednu kafenu kašiku cikorije, ko voli jači ukus, može slobodno staviti dve kašičice cikorije,i sačekajte da provri.Nakon toga sačekajte par minuta da se cikorija padne na  dno (baš kao i kafa koja ostavlja talog) ili jenostavno procedite i napitak je spreman. Po želji je možete zasladiti, naravno, ako nemate problem sa dijabetesom. Možete dodati i mleko, u zavisnosti kakav ukus volite. Uz malo truda i vremena, koliko inače i trošite za pripremanjie domaće kafe, dobićete izuzetno zdrav i vrlo ukusan napitak,vrlo sličnog ukusa kafi.

Čaj od korena cikorije

Pola kafene kašičice suvog korena prokuva se u 2 dl vode 5 do 8 minuta na tihoj vatri. Zatim se ostavi na strani da odstoji poklopljeno 15 minuta, pa procedi. Ovako spremljen čaj pije se tri do četiri puta na dan.
Čaj od cvetova cikorije
Kafena kašičica suvih cvetova prelije sa sa 2 dl ključale vode i to se ostavi poklopljeno 2 sata. Nakon toga se procedi i pije po 1 dl dva puta dnevno. Cikorija u ovakvom obliku deluje umirujuće na nervni sistem, ublažava nesanicu i usporava otkucaje srca.
Oblog od cikorije
Prokuva se 20 g biljke u 0,5 litara vode 5 do 8 minuta, ostavi da se prohladi, pa se procedi. Ovim čajem nakvasi se gaza ili pogodna tkanina i stavlja kao oblog na ekcem ili potkožne čireve.

UPOZORENJE
Čaj od cvetova cikorije ne smeju piti trudnice jer povećava amplitudu trudova, pa može izazvati prevremeni porođaj.  Savetuje se i oprez kod pacijenata sa kamenom u žuči. Ne sme se koristiti kod alergije na cikoriju ili druge biljke koje pripadaju familiji Asteraceae.