Home Razno Čir na želucu

Čir na želucu

3521
0
protiv cira na zelucu infografik.

Čir na želucu ili gastrični ulkus je vrlo često oboljenje i predstavlja oštećenje sluzokože želuca. Danas se smatra da je čir na želucu oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primenom nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak itd. Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori (H. pylori).

Simptomi: Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana  pa do nekoliko nedelja. Kod čira na  dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na zelucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopste ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.

Proveren recept za lečenje čira na želucu:

Potrebno je:

– 100 grama hajdučke trave (Stolisnik ili Sporiš),

– 100 grama kantariona (Gospina trava) i

– 50 grama sveže bokvice

– 1 litar ulja

Sve pomenute sastojke staviti u ulje, najbolje u tegli. U šerpu sipajte hladnu vodu, stavite teglu u vodu i na tihoj vatri kuvajte dok ulje u tegli ne počne da se kuva. Od tog trenutka kuvajte jedan sat i ne zatvarajte teglu dok se kuva. Izvadite teglu iz vode nakon tih sat vremena i ostavite je da se ohladi do sutra.

Procedite kroz gazu i svakog jutra uzimajte po jednu kašiku na prazan stomak.

Ovde možete pogledati i druge recepte za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu