Home Razno Čmičak na oku prirodni lekovi

Čmičak na oku prirodni lekovi

5420
0
cmicak na oku ilustracija.
cmicak na oku, prirodno uklanjanje

Čmičak je čvrsta izraslina crvene boje koja se može javiti na kapku ili ispod oka. Liči na zrnce i može da izazove bol, svrab i iritaciju. U unutrašnjosti je ispunjeno gnojem i uglavnom nestane nakon nekoliko dana. Međutim, da biste izbegli neprijatnosti koje izaziva čmičak, možete da iskoristite prednosti prirodnih lekova za uklanjanje čmička.

Uzroci nastanka čmička: bakterija stafilokoka može biti uzrok za pojavu čmička usled nedovoljne higijene oka. Takođe čmičak može nastati usled hormonskih promena nastalih tokom lečenja ili tokom menstrualnog perioda. Stres, prekomerni rad i anksioznost isto mogu uzrokovati pojavu čmička.

Korisni saveti kada imate čmičak: ne pokušavajte da ga istisnete, nemojte nanositi sminku dok se čmičak potpuno ne izleči, posetite lekara ukoliko vam prirodni lekovi ne pomognu, nemojte češati područje oko čmička, ukoliko nosite sočiva, pokušajte da ih ne stavljate dok imate čmičak, ne pipajte oči rukama, nemojte deliti pečkir ili sapun sa drugima.

Prirodni lekovi za čmičak

– Operite jedan list blitve i zagrevajte ga u šerpi jedno 5 minuta. Zatim procedite i ostavite da se malo ohladi. Nakon toga isti taj list blitve stavite na zatvoreno oko i držite tako pola sata. Ponavljajte ovaj proces tri puta na dan dok se čmičak ne povuče.

– Zgnječite nekoliko svežih listova nane i stavite na oko. Držite 5 minuta i zatim isperite mlakom vodom.

– Napravite čaj od jedne kašike suvih latica nevena i pola litra vode. Dobijenu tečnost procedite i u nju natopite gazu, zatim gazu stavite na kapak i drzite dok se skroz ne ohladi. Ponavljate tri puta na dan.

– Prokuvajte 25g kamilice, 10g rastavića i 10g timijana u 1l vode. Poklopite i pustite da se malo ohladi. Zatim ovaj rastvor stavljajkte na oko u vidu obloge 3 puta na dan.

– Odsecite ledan list aloe vere i iz njega iscedite tečnost koju čete pomoću vate staviti na čmičak.

– Napravite čaj od šake listova bagrema i jedne šolje vode. Kad se čaj malo ohladi natopite ga na vatu i stavite na kapak i držite 10 minuta.

– Tokom 5 minuta prokuvatje kašičicu korijandera i pola šolje vode. Poklopite, pustite da se malo ohladi, zatim procedite i natopite gazu ovim čajem i isperite oko.

– Oljuštite krompir i isecite ga na kolutove. Nekoliko puta na dan jedan kolut krompira stavite na oko i držite dok se kolut ne osuši.

– u 1l vode stavite 20g cvetova različka i neka proključa. Kad se ohladi, natopite tufer od vate i stavite na čmičak.

– Skuvajte čaj od kamilice i ostavite da se malo ohladi, zatim napravite oblogu i stavljajte na oko najmanje 4 puta na dan.

– Za one koji su u mogućnosti, mogu na oko staviti tek sneseno kokošije jaje i držati 5 minuta.

– Čim se probudite, dok još niste oprali zube, na prst nanesite malo svoje pljuvačke i zatim nanesite na čmičak.

– Takođe postoji i staro verovanje koje kaže da ukoliko vam se pojavi čmičak treba da uzmete zlatni prsten i da ga dobro ugrejete dlanovima i onda ga stavite na mesto gde se pojavio čmičak.