Home Razno Čokolada kao lek i poslastica

Čokolada kao lek i poslastica

313
0
slika čokolade.
čokolada kao lek

Čokolada je vekovima bila omiljena poslastica ljudi. Osnovni sastojak čokolade je kakao, a pored njega u zavisnosti od vrste, čokolada može da sadrži i šećer, vanilu, buter, mleko u prahu itd. Pored lepog, slatkog ukusa zbog kojeg je većina ljudi konzumira, čokolada sadrži određene sastojke koji pri umerenom korišćenju povoljno deluju na zdravlje čoveka.

Naravno, ne treba preterivati u korišćenju čokolade, a takođe treba birati čokoladu sa većim procentom kakaoa jer je takva kvalitetnija. Čokolada ima visoku energetsku vrednost i sadrži 55-62% glukoze, 30% masti i 2-9% belančevina, a sadrži i dosta kalijuma, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i vitamina D.

Čokolada i kakao kao lek

1. Popravlja raspoloženje– Kakao, glavni sastojak čokolade stimuliše lučenje hormona serotonina u mozgu, a taj hormon podstiče dobro raspoloženje. Takođe se oslobađa još jedan hormon-endorfin koji ima antidepresivna svojstva.

2. Smanjuje loš holesterol– Naučnici  kažu da crna čokolada povišuje dobrar holesterol i smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, uz dnevno korišćenje čokolade 16 grama.

3. Jak antioksidans-Čokolada sadrži polifenol i flavonoid koji su jaki antioksidansi i pomažu u čišćenju organizma od slobodnih radikala. Naučnici su dokazali da kockica čokolade ima istu količinu fenola kao i čaša crnog vina.

4. Afrodizijak– Od davnina je poznato da čokolada ima karakteristike afrodizijaka.

5. Dobra za krvne sudove– Prema istraživanju Američkih naučnika crna čokolada olakšava protok krvi kroz vene i arterije. Za ovu dobrobit su zaduženi gore pomenuti flavonoidi.

6. Za kašalj– Engleski naučnici tvrde da čokolada deluje na prestanak dugotrajnog kašlja zbog sastojka teobromina.

Napomena: Nemojte preterivati sa konzumiranjem čokolade jer tada neće doći do pozitivnih efekata na zdravlje već suprotno. Preterana upotreba dovodi do gojaznosti, nesanice i razdražljivosti.