Home Biljke Crni kim – semenke u borbi protiv ćelija raka, lekovita svojstva

Crni kim – semenke u borbi protiv ćelija raka, lekovita svojstva

7512
0
Crni kim lekovita svojstva infografik.
crni kim ili crni kumin kao lek

Crni kim, kumin ( Nigella sativa ) je biljka koja danas zavređuje puno pažnje, zbog svojih mnogobrojnih lekovitih i delotvornih efekata. Ispitivanja dokazuju njegovo najvažnije svojstvo – prevencija i lečenje raka.

Istorijski značaj crnog kima

Crni kim, je pronađen još u drevnom Egiptu, u grobnici velikog faraona, Tutankamona. Danas se najbolja semena, dobijaju isključivo iz Egipta. Pronađeni su i zapisi u Bibliji, u kojima se navodi da je crni kim koristio prorok Muhamed. Međutim, u današnjem vremenu, crni kim, je počeo da se koristi tek pre 40 godina, na Azijskom kontinentu, gde danas pronalazi najveću primenu.

Hemijski sastav crnog kima

Crne, male semenke u sebi sadrže brojne hemijske materije, koje pozitivno deluju na organizam čoveka. Osnovna materija po kojoj je crni kim prepoznatljiv je timohinon, zatim beta sitosterol, miristinska kiselina, palmitinska kiselina, palmoleinska kiselina, stearinska kiselina, oleinska kiselina, linolna I linoleinska, arahidonska kiselina. Od vitamina sadrži vitamin B1, B2, B3, folnu koselinu. Od minerala u crnom kimu su zastupljeni kalcijum, gvožđe, bakar, zink i fosfor. Sadrži i dosta biljnih proteina.

Lekovita svojstva crnog kima

Brojna su ispitivanja pokazala blagotovorno delovanje crnih semenki na organizam. Neka od njih su :

  1. Prevencija i lečenje raka – crni kim ima jako neutrofilno dejstvo, aktivator je interferona, materija koje su odgovorne za održavanje imunog statusa organizma. Time crni kim štiti zdrave ćelije i sprečava razvoj ćelija raka. Ispitivanja su pokazala da male, crne semenke kima mogu da izazovu smrt ćelije, kada se koriste protiv tumorskih ćelija pankreasa. Antikancerogeno delovanje je pokazao i kod tumora prostate, debelog creva, tumora dojke, gde pokazuje odlične rezultate, koji su izlečili mnoge žene od ovog teškog stanja. Ekstrati ulja iz semena crnog kima, su pokazali jako antikancerogeno delovanje na tumorozne ćelije grlića materice.
  1. Pozitivno deluje na organe za varenje – crne semenke nemaju nikakav poseban miris, a vrlo su dobre u stanjima nadutosti, gasova u želudcu i crevima. Pomaže varenje, perilstatiku u crevima. Deluje kod proliva, hemoroida, zatvora. Pokazuje i antiparazitsko svojstvo, pa se može koristiti kod eliminacije crevnih parazita.
  1. Ulje iz semena crnog kumina, smiruje nadražen nervni sistem, stimuliše proizvodnju urina, pomaže u lečenju velikog kašlja i deluje kod osoba sa niskim krvnim pritiskom. Dobar je i kao relaksans, jer vraća energiju telu.
  1. Delovanje na respiratorni sistem – crni kim je blagotovoran kod astme, bronhitisa.
  1. Kod žena stimuliše menstrualni period, povećava laktaciju ( lučenje mleka ) kod dojilja, utiče na plodnost i kontrolu rađanja.
  1. Efikasan je kod tumora i apcesa oka
  1. Efikasan je kao lek kod raznih promena na koži – alergije, ekcem, akne, psorijaza
  1. 8. Povećava stopu rasta ćelija koštane srži za ak 250% i inhibira rast tumora za 50 %
  1. Prirodni je lek kod autoimunim bolesti – stanja kada imuni sistem organizma svoje ćelije prepoznaje kao strane i razara ih.
  1. Koristi se u lečenju leukemije, reume, upalnih procesa

Upotreba crnog kima

Jedna stara islamska izreka kaže, da je lepota crnog kima, u tome, da vraća harmoniju. Crni kim je pronašao svoju primenu kao začin u kuhinji i kao dodatak kozmetičkim preparatima.

Kulinarska upotreba

Semenke crnog kima su male, pa se mogu dodati, zajedno sa drugim semenkama u hleb, peciva. Može se dodavati i u jela, jer nema posebnu aromu. Neki ga posipaju po salati i jedu svež. Može se pomešati sa medom.

Upotreba crnog kima u lepoti

Najčešće se ulje od semenki crnog kima, koriste za lečenje kožnih oboljenja, tipa ekcema, psorijaze. Ukoliko ste ljubitelj pravljenja domaćih krema, ulje od semenki crnog kima je idealan dodatak kremi. Može se dodati u već gotovu kremu, kao ulje, ili se od ulja crnog kima uz dodatak pčelinjeg voska, može napraviti prirodna krema za negu lica i tela.

Krema od ulja semenki crnog kima

Na pari, ili u posudi sa duplim dnom, zagrejte na blagoj vatri ulje od semenki crnog kima. Zatim dodati prirodan, pčelinji vosak u to, blago mešajući staklenim ili drvenim štapićem, dok se ne rastvori. Kada se vosak otopi, skinuti sa vatre, preliti u kalupe za kremu i ostaviti da se stegne. Krema je dobra jer hidrira kožu, daje elastičnost, svež izgled i čak, otklanja bore.

Kombinacija sirće i ulje od semenki crnog kima

Uzeti jednu šolju semena crnog kumina i jednu šolju organskog, jabukovog sirćeta. Pomešati i tako ostaviti da odstoji do dve nedelje. Zatim, procediti smesu, kroz gazu ili cediljku. Ovo sirće pomašeti sa jednakim delom ulja od crnog kima, zagrejati na blagoj vatri nekoliko minuta. Staviti u teglu i držati u frižideru. Korisiti spolja na problematičnoj koži ( akne ) ili kod pojave naduna i gasova u stomaku, uzeti po jednu kašiku ove smeše pre jela.

Čaj od crnog kima

Staviti crne semenke u šolju i preliti toplom vodom. Ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim piti. Ovako spremljen čaj je dobar kako za opuštanje, tako i za probavne smetnje.

Osnovni program lečenja tumora sa uljem semenki crnog kima

Uzeti 1 kašičicu ulja od semenki crnog kima, pomešati sa pola kašičice meda i to pojesti pola sata pre doručka. Popodne, pomešati 1 kašičicu ulja sa sokom od narandže, a za večeru, 1 kašičica ulja sa pola kašičice meda, pred spavanje. Ovo je protokol koga su se pridržavali mnogi pacijenti sa kancerom i zadovoljni su postignutim rezultatom.