Home Biljke Crni luk kao lek

Crni luk kao lek

5206
0
crni luk kao lek.

Crni luk se ubraja među najstarije lekovite biljke južnih područja starog veka. To se vidi iz jedne izreke, stare hiljadu godina, uklesane na kamenu koja glasi: “Ako pojedem luk u godišnjem dobu vetra (jesen), neću trpeti u godišnjem dobu kiša (zima) nikakvih trbušnih bolova” U starom Egiptu je zakletva pred crnim lukom važila za najviši oblik kletve.

Crni luk deluje slično kao beli luk (iako objektivno ne može biti upoređen sa belim lukom), nadražuje kožu i pobuđuje prokrvljenost sluznice.

Lekovita svojstva crnog luka:

Sok od crnog luka čisti krv, pobuđuje apetit, izlučuje mokraću, jača živce, pospešuje probavu, rastvara sluz, odstranjuje gliste, deluje protiv grčeva, jača slabo srce itd…

Protiv grčeva u stomaku: dobro usitniti crni luk i kuvati ga u mleku, ovo je odlično sredstvo protiv grčeva u stomaku, a zaustavlja i krvarenje želuca.

Odstranjuje žgaravicu i nadimanje: iseckati na sitno i pojesti polovinu glavice luka sa hlebom.

Za bolje živce: Sok od crnog luka pomešan sa medom jedno je od najboljih sredstava za živce, a treba uzimati 3-5 čajnih kašičica dnevno.

Protiv upale pluća: luk se isprži na masti i ta masa što je moguće toplija se stavi direktno na grudi kao oblog, i ako se još time prsa švrsto natrljaju, smekšava se tvrda i gotovo nerastvorljiva sluz, a često sprečava i nastajanje upale pluća, a ako je već nastala, ta mast može dovesti do ozdravljenja. Obloge treba menjati svakih sat.

Protiv čireva: pečeni i usitnjeni luk stavlja se kao oblog na čireve što je naročito delotvorno kod gnojne upale prstiju

Ubod pčele ili ose: nakapati sok od crnog luka na mesto uboda.