Home Biljke Crvena detelina i njena lekovita svojstva

Crvena detelina i njena lekovita svojstva

13308
0
crvena detelina ilustracija.

Crvena detelina je biljka koja je veoma česta i može se naći na ovim prostorima. Najviše je rasprostranjena po livadama i pašnjacima, a u periodu od maja do septembra može se naći u izobilju. Crvena detelina ima i veoma uticajna lekovita dejstva, a pogotovo kada su žene u pitanju.

Može se konzumirati u vidu čaja ili sirupa, zavisi u koje svrhe je potrebna. Stručnjaci je smatraju za jednu od biljki koje su najbogatije izoflavonom, koji se inače ponašaju kao estogeni. Crvena detelina veoma je bogata i kalcijumom, hromom, magnezijumom, fosforom, kalijumom, nicijanom i vitaminom C, što je čini i veoma hrnljivom biljkom.

Lekovita svojstva crvene deteline

Srčana oboljenja mogu biti sprečena ukoliko se koristi crvena detelina, tačnije ona utiče prevetivno na ove bolesti. Uzimanje crvene deletile na bilo koji način može smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi, što že automatski smanjiti mogućnost za pojavu nekog srčanog oboljenja. Poznato je da je holesterol bitna karika ćučnih kiselina, a da crvena detelina pospešuje lučenje baš ovih kiselina . Isto tako veoma bitan sastojak kojim crvena detelina može da se pohvali je kumarini. On će biti od velike pomoći da se krv u organizmu ne zgrušava i da ne postane lepljiva. Zbog ove svoje moći crvena detelina će sprečiti pojavljivanje ugruška u krvi čoveka, kao i arterijskih plakova.

Žene koje imaju razne tegobe u menopauzi trebale bi da koriste crvenu detelinu. Ova biljka najviše će da pomogne ženama koje imaju problema sa hormonskim disbalansom u menopauzi  i u predmenstrualnom periodu. Ova biljka u sebi sadrži izoflavone tj. fitoestrogene, koji su po svemu veoma slični polnim hormonima. Ova biljka je veoma važna za nežniji pol, jer ovi hormoni igraju veoma važnu ulogu u celokupnom organizmu svake žene. Disbalans hormona dovodi do vrlo neprijatnih simptoma, kao što su glavobolja, nesanica, depresija, noćno znojenje, hronični umor, pa čak i u nekim slučajevima osteoporoza. Zbog svih ovih nelagoda svaka žena koja oseti neki od ovih simpotma, trebala bi da unosi određenu količinu crvene deteline.

Crvena detelina takođe je veoma efikasna u otklanjanju probavnih tegoba, a isto tako odlična je u sprečavanju zatvora i nadimanja u stomaku. Ona će pozitivno uticati na ceo imunološki sistem čoveka, a delovaće i kao odličan detoksikant na ljudsko telo. Isto tako crvena detelina u kombinaciji sa drugim biljem može dati odličan sirup za prehladu i grip, i odličan lek za kijavicu praćenu povišenom temperaturom. Čaj od crvene deteline koristi se i za ispiranje grla kod različitih upala.

S obzirom da crvena detelina može i blokirati enzime, ona je veoma bitna i za muškarce, jer je poznato da su enzimi dosta doprineli razvijanju karcinoma prostate. Naučno je dokazano pozitivno dejstvo crvene deteline za razvitak benignog kancera prostate, koja nastaje uglavnom u vidu povećane prostate. Ukoliko muškarac ima problema sa povećanom prostatom, osetiće nelagodu u toku morenja, imaće isprekidan mlaz mokraće ili će pak osetiti nagon za istim, odmah posle završenog mokrenja. Kod svih navedenih problema cvena detelina biće od velike pomoći. Ovakvi problemi uglavnom su normalni kod muškaraca kasne starosne dobi.

Recepti od crvene deteline

Čaj od crvene deteline

Da bi se napravio čaj od crvene deteline biće potrebno:

  • 1 kašika cvetova crvene deteline
  • 2,5 dcl vode

Postupak pravljenja čaja od crvene deteline je veoma jednostavan. Preko suvih cvetova crvene deteline potrebno je preliti 2,5 dcl vode, koja je prethodno proključala. Nakon toga čaj poklopiti i ostaviti narednih 30 minuta da odmori. Pre nego što je spreman za konzumiranje, čaj se mora procediti. Preporučena doza je dve do tri šolje čaja u toku jednog dana.

Sirup od crvene deteline

Za pripremu ovog korisnog sirupa potrebni su sledeći sastojci:

  • 4 šolje svežih cvetova crvene deteline
  • 4 šolje vode
  • 4 šolje žutog šećera

Pravljenje sirupa od crvene deteline nije komplikovan posao. Potrebno je sveže cvetove staviti u vodu i zagrejati na umerenoj vatri, sve dok ne proključa. Posle ključanja temperaturu još smanjiti i nastaviti kuvanje narednih 20 minuta. Nakon toga smesu poklopiti tacnom ili nekim sudom i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan se sve procedi i kada ostanu samo cvetovi, potrebno ih je izgnječiti kako bi dali što više tečnosti. Tu tečnost treba vratiti u posudu i dodati joj šećer. Zagrejati uz stalno mešanje dok se ne dobije sirup. Sipati ga u staklenu flašu i čuvati u frižideru. Preporučeno je uzimati jednu supenu kašiku svako jutro pre obroka.

Sirup od crvene deteline protiv astme

Priprema ovog sirupa zahteva:

  • sveže cvetove crvene deteline
  • 2 šolje meda
  • 2 limuna

Šaku cvetva i gornjih listova biljke potrebno je samleti, zatim dobro proceditit kroz gazu. Od toga dobije se oko 2 dcl soka, koji se pomeša sa 2 šolje meda. Dobijeni sok i med kuvati dok ne proključaju. Sada je potrebno da se smesa ohladi, pa joj dodati sok od 2 limuna. Dobijeni sirup prespe se u neku staklenu flašu i skladišti se u frižideru. Sirup protiv astme potrebno je piti 3 puta po dve kašike, najbolje pola sata pre svakog obroka.

Serum za lice od crvene deteline

Crvena detelina može biti delotvorna i za kožu, pogotovu protiv bubuljica i akni. Serum koji će pomoći u ovome pravi se od čaja kamilice i cvetova crvene deteline. Potrebno je njene cvetove iseckati što sitnije, a onda ih preliti sa 1 dcl mlakog čaja od kamilice. Kada se smesa malo prohladila, nakon 15 minuta, sve dobro procediti i ostatak namazati na lice. Preporučljivo je da ostane na licu narednih pola sata, nako čega se treba umiti mlakom vodom. Ovaj postupak ponavlja se dva do tri puta u toku jednog dana kako bi efekat bio što bolji.

Mešavina crvene deteline i drugih biljaka protiv upale grla

Za ovu zdravu mešavinu, kojom se ispira grlo, potrebno je ista količina:

Dve kašike date mešavine preliti sa 5 dcl vode, koja je ključala i ostaviti da odmori poklopljeno narednih pola sata. Nakon ovog vremena, mešavnu dobro procediti i sa dobijenom tečnošću ispirati grlo. Ovaj postupak preporučeno je ponavljati više puta u toku jednog dana.