Home Razno Detoksikacija organizma

Detoksikacija organizma

3063
0
detoksikacija organizma ilustracija.

Detoksikacija je čišćenje organizma od toksina (otrova), a znaci koji govore  da vam je potrebna detoksikacija su manjak energije, učestala pospanost, glavobolja, pojava alergija, depresivnost, nadutost, loše varenje…

Zašto trebamo čistiti organizam?

Naš organizam je opterećen ne samo varenjem teške i nezdrave hrane. On takođe treba da eliminiše pesticide i toksične supstance koje ulaze u organizam iz našeg okruženja i jroz ishranu.

Stres, prebrzi ritam života i manjak fizičkih aktivnosti takođe mogu preopteretiti i oslabiti organizam i poremetiti njegov pravilan rad.

Kada napraviti čišćenje?

Čišćenje organizma možete napraviti kad god to želite ali najbolje vreme za to je proleće i leto. Nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje sveže povrće i voće, proleće je vreme da očistite organizam i dopunite ga vitaminima i mineralima.

Namirnice koje će vam pomoći da očistite telo od toksina:

Repa

Repa je apsolutni šampion. Puna je vitamina B3, B6 i C, kao i beta-karotena. Takođe je važan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma – svih neophodnih elemenata koji obezbeđuju detoksikaciju.

Repa utiče i na zdravlje žučne kese i jetre – organa koji su ključni u eliminisanju toksina. Visok nivo vlakana u repi poboljšava varenje.

Alge

Poznata i kao morska trava, ova izvrsna hrana sadrži brojne antioksidanse koji pomažu alkalizu krvi i jačaju digestivni trakt. Alge apsorbuju toksine na sličan način kao što voda razblažuje.

One nude brojne minerale iz okeana, koji se nalaze i u ljudskoj krvi.

Maslačak

Moćna hrana bogata nutritientima koji su osnov svake zdrave dijete. On je superoksidant koji pospešuje čišćenje digestivnog trakta i obnavlja jetru.

Slobodno dodajte lišće maslačka u svoju salatu.

Brokoli

On sadrži veoma važne fitohemikalije koje se oslobađaju za vreme žvakanja i varenja. Cvetovi brokolija su znatno delotvorniji, jer sadrže 20 puta više sulforofana.

Ne ustručavajte se da ga jedete u svakom obliku – kuvan ili svež.

Laneno seme

Kada želite da detoksikujete svoje telo, važno je da se uverite da se toksini eliminišu na pravi način. Seme lana jeste odličan izvor vlakana, kao i omega 3 ulja. Probajte da svako jutro pojedete dve kašike semena natopljenog limunovim sokom.

Limun

Ko ne voli limun? Ovo izvrsno voće stimuliše osobađanje enzima i pomaže da se toksini pretvore u tečnost i lakše izbace iz organizma. Ako pijete vodu sa limunom svako jutro, pomoći će da izbalansirate kiselost hrane koju unosite u organizam.

Beli luk

Nijedan detoks plan ne može biti uspešan bez belog luka. On je snažan prirodni antiseptik i antibiotik. Oslobađa organizam od patogenih mikroba i redukuje toksine u organizmu.

Artičoke

Ne samo da su ukusne, već su i neverovatno zdrave. One podstiču proizvodnju žuči i štite jetru. Takođe imaju diuretičko dejstvo.

Đumbir

Kurkumin je aktivni sastojak đumbira i daje mu žutu boju. Koristi se u alternativnoj medicini u lečenju jetre i poremećaja varenja.

Jabuke

Izvor su vlakana, vitamina, minerala, fitohemikalija kao što su D-Glukarat, bioflavonoida i terpenoida. Sve ove supstance pomažu proces detoksikacije.

Kopriva

je izuzetno dobra za bubrege i vrlo snažno čisti organizam, jer izbacuje “metabolički otpad”, stimulišući bubrege da izlučuju više tečnosti.

Pripremio cajeviza.com

Izvor: B92.net