Home Razno Dijabetes prirodno lečenje, ishrana, saveti, čajevi

Dijabetes prirodno lečenje, ishrana, saveti, čajevi

3344
0
dijabetes prirodno lecenje ilustracija.

Dijabetes (šećerna bolest, diabetes mellitus) je hronično oboljenje modernog doba. Predstavlja hiperglikemiju, odnosno povišen nivo glukoze (šećer) u krvi. Uslovljen je apsolutnim ili relativnim nedostatkom insulina u organizmu. Insulin je hormon koji luči pankreas, žlezda sa unutrašnjim lučenjem, i njegov nedostatak ostavlja posledice na metabolizam glikoze, mast ii protein.

Reč dijabetes je upotrevbljena jos 200 godina pre nove ere. Demetrije iz Apolonije je ovo oboljenje nazvao tako zbog toga što dijabetes na grčkom znači “teče kroz”. To ga je asociralo na stalno uzimanje tečnosti kod obolelih i neprestanu produkciju urina. Tomas Vilis je 1675. godine dodao reč mellitus, koja znači sladak, zbog toga što je urin osoba sa oboljenjem sladak zbog prisustva šećera.

UZROCI NASTANKA DIJABETESA

Najčešći uzrok nastanka ove bolesti je genetskog tipa ali i posledica nezdravog života. Urođeni poremećaji i stečena stanja (akutna i hronična zapaljenja pankreasa) mogu uzrokovati smanjeno lučenje insulina. Hiperglikemiju mogu usloviti i dijabetogeno delovanje hormona rasta, hormona kore nadbubrežne žlezde i tireoidni hormoni čak pri normalnom lučenju insulina. Nepravilna ishrana, gojaznmost, pušenje, fizička neaktivnost, alcohol i ostali činioci brzog modern života takođe utiču na nastanak dijabetesa. Lekovi koji se primenjuju kod reumatskim oboljenja, oboljenja disajnih puteva, bubrežnih i kožnih oboljenja mogu da izazovu nastanak dijabetesa.

Postoje dva tipa dijabetesa. Dijabetes tip 1 ili insulin zavisni dijabetes i dijabetes tip 2 odnosno insulin nezavisni. Tip jedan se javlja kod bolesnika sa oštećenjem pankreasa, ispoljava se najčešče od rođenja a tip dva se ispoljava u sredovečnom dobu. Poseban tip dijabetesa se naziva gestacioni dijabetes. On nastaje samo u trudnoći.

SIMPTOMI DIJABETESA

Povećano izlučivanje mokraće, žeđ, guibtak težine uprkos normalnom apetitu, umor, slabost, hipotenzija – samo su neki od simptoma. Simptomi tipa 2 su često podmukli i slabo ih bolesnik prepoznaje.

Dijabetes je veoma opasno oboljenje koje može da dovede do šećerne kome, očnih bolesti, promena na koži, invaliditeta, bolesti bubrega i moždanog udara.

Prirodno lečenje dijabetesa

Osnovu lečenja dijabetesa predstavlja dijeta. Ona treba da bude zdrava, puna hranljivih sastojaka, usklađena sa navikama i treba da održava nivo glukoze u fiziološkim granicama. CIlj dijete je da normalizuje telesnu težinu. Najpoželjnije je prometi celokupan stil života. Nije lako, ali je dostižno.

IZBEGAVATI

 • Masnu hranu – masno meso, slanina, prženo na puno ulja,
 • Šečere – torte, kolači, sokovi, slatke grickalice, sušeno voće
 • Alkoholna pića
 • Beli pirinač, testenine

DOZVOLJENO

 • Mleko i mlečne proizvode sa niskim postotkom mlečne masti
 • Proizvodi od celih zrna žitarica
 • Riba, piletina bez kožice, crveno meso
 • Povrće – apsolutno sve sem belog pirinča i krompira
 • Domaće isceđene sokove bez dodatka šećera
 • Soja

KORISNO

 • ne preskakati obroke posebno ako se koristi insulin
 • fizička aktivnost – šetanje, vožnja biciklom, plivanje
 • magnezijum, kalijum, cinkin, vitamin B6 i B12

SAVEZNICI PRI PRIRODNOM LEČENJU DIJABETESA

Mnoge biljke utiču na normalizovanje nivoa glukoze u krvi. Veoma je značajno uvrstiti ih u svakodnevno ishranu.

LUK – Beli i crni. Mogu se dodavati raznim salatama ali i jesti uz obroke. Naučnici su dokazali da luk 77% bolje deluje nego lekovi.

15 čenova belog luka položite na dno staklene tegle. Prelijte komovom rakijom i ostavite na suvom i svetlom mestu mesec dana. Ujutru, na prazan stomak, uzeti jednu kašičicu.

PERŠUN – Koristi se od davnina kao narodni lek u borbi protiv dijabetesa. Oprati peršun, isackati i listove i koren, i preliti jednom šoljom kiselog mleka ili jogurta sa niskim postotkom mlečne masti.

ČIČOKA – Koristiti kao zamenu za krompir, jer umesto skroba sadrži inulin.

MASLAČAK – Kada maslačak počne da cveta, ubrati, oprati pa odstraniti cvet. Stabljiko polako i dobro sažvakati.

PASULJ – Ljusku od pola kilograma krupnog pasulja skuvati u vodi odo 15 minuta. Kada odstoji 12 sati, piti vodu pre obroka.

BOROVNICA – Uz ljuske pasulja se mogu dodati i listovi borovnice, takođe prokuvati i piti pre svakog obroka. Listove je najbolje ubrati pre nego što plod sazri.

RASOL – Popiti dnevno šolju rasola od kupusa.

MRKVA – Osim što normalizuje nivo šećera, utiče i na stanje oka, koje se usled bolesti može promeniti.

BELA IMELA – Čaj od bele imele veoma je koristan. Preko noći imelu držati potopljenu u hladnoj vodi. Na šolju vode ide jedna kašičica imele. Prve tri nedelje piti 3 šolje dnevno, a zatim postepeno smanjiti.

KRASTAVAC – Koristiti ga uz obroke ili iscediti i napraviti sok.

CIMET – Dodajte ga jelima i čajevima. Jedna kašika dnevno je dovoljna da ubrza dejstvo insulina.

PREDLOZI ZA RECEPTE:

 • Salamu na pici zamenite piletinom. Dodajte krastavce, jedno umućeno jaje, malo origana, bosiljka, luka i tanko sečenih gljiva.
 • Smoothie – Sada veoma popularni sokovi. Ovde možete sve pustiti mašti na volju. Napravite razne kombinacije. Jagode i kelj, borovnice i bademov puter, maline i ovčiji sir… Mogućnosti su brojne. Kao dodatke koristite đumbir, med, mentu…
 • Za doručak izmešajte cela zrna žitarica sa borovnicama, malinama, jagodama itd. Voće će poboljšati ukus žitaricama i dodati još par hranljivih sastojaka.
 • Napravite tost i istrljajte manji čen belog luka sa donje strane a sa gornje stavite neki niskokaloričan namaz, ribu, povrće…
 • Miksujte razno povrće i napravite ukusne i jedinstvene supe.

To što neke namirnice blagotvorno deluju na organizam, ne znači da ih treba konzumirati previše. Izbegavajte prejedanje. Jedite više puta po malo. Redovno proveravajte šećer i telesnu težinu.