Home Biljke Đumbir sadnja i uzgajanje

Đumbir sadnja i uzgajanje

1871
0
djumbir ilustracija.

Đumbir vodi porekolo iz jugoistočne Azije gde se koristi preko tri hiljade godina. Ovaj začin je vrlo poznat i kao lek pa zato u ovom tekstu pišemo kako se Đumbir može uzgajati kod nas. Đumbir je biljka koja voli toplotu ali mu ne odgovaraju direktni sunčani zraci.  Ako je temperatura niža od 4°C  koren se neće formirati, dok pri povoljnim temperaturama veoma brzo raste i masovno cveta. Pogoduju mu rastresita i plodna zemljišta, sa puno organske materije. Zahteva i dosta vode, čemu se mora posvetiti posebna pažnja. Pročitajte ovde o lekovitoj  kombinaciji med i đumbir protiv raka i drugih bolesti, za jačanje imuniteta i drugo.

Ovde pročitajte ostale recepte sa Đumbirom i druga lekovita svojstva. U nastavku saznajte kako se uzgaja Đumbir.

Đumbir sadnja i uzgajanje u kućnim uslovima

djumbir-sadnja-uzgajanjeDa bi Đumbir uspeo kod nas morate nabaviti koren koji ima male zelenkaste izdanke. Podanici mogu sami da izrastu ako Đumbir ostavite na tamnom mestu pri sobnoj temperaturi, npr stavite ga u vrećicu.

Potrebna je dublja saksija sa gornjim prečnikom 25 cm. Zemlja koja se stavlja u saksiju može biti kao ona za cveće ali ne koncretat već baš zemlja.

Zatim Đumbir koji ima mlade zelenkaste izdanke posaditi tako da samo viri izdanak iz zemlje dok je koren pod zemljom(kao na slici levo). Koren ne mora da bude ceo več može da se odseče “prst” odnosno 5 cm korena na kome je izdanak.

Zemlja treba da bude vlažna, a temperatura oko 25 stepeni, npr blizu radijatora. Staviti ga na svetlo mesto ali ne pod direktne sunčeve zrake.

Posle pojave prvog izdanka poželjno je dodavati prehranu svake nedelje. Tako treba da raste cele godine do sledeće jeseni.

Ako dobro napreduje presađuje se u veću saksiju 35 cm ili veću. Sledeće jeseni prestaje se sa zalivanjem i kada se zemlja potpuno osuši vadi se krtola koja se razmnožila u zemlji. Kada dođe letnji period možete ga izneti napolje.