Home Biljke Hajdučka trava – lekovita svojstva, upotreba u alternativnoj medicini, čaj od hajdučke...

Hajdučka trava – lekovita svojstva, upotreba u alternativnoj medicini, čaj od hajdučke trave

14404
0
hajducka trava na bijeloj pozadini.

U narodu je biljka hajdučka trava (latinski naziv Achillea milleofollium), poznata i kao sporiš; hajdučica; romanika, stolisnik, ali je jasno da ima izvanredna lekovita svojstva, pre svega u lečenju oboljenja gastrointestinalnog i urinarnog trakta, kao i brojnih „ženskih bolesti“.

Još od antičkih vremena su bila poznata lekovita dejstva hajdučke trave, pa se tako verovalo i da se po legendi Ahil uvek mazao melemima od ove biljke po celom telu, kako bi u bitkama bio baš i otporan na rane od strela, i da bi one svakako brže mogle da zacele (upravo se veruje da latinski naziv ove biljke jeste nastao od ove legende).

Šta je hajdučka trava i gde se može pronaći u prirodi

Poznato je da se najviše u terapijske svrhe u alternativnoj medicini koristi čaj od hajdučke trave, a za čiju se pripremu upotrebljava najviše sasušeni ili sveži nadzemni deo ove biljke, odnosno cvetovi i/ili listovi biljke.

Sporiš odnosno hajdučka trava raste praktično svuda, najviše je ima u Evropi, a može biti sama ili pojedinačna i u skupinama, i nalazi se po livadama, pokraj puteva i lako se svojim izgledom i prepoznaje, jer ima veoma kratku stabljiku i duge izreckane listove tamno zelene boje, kojih je na samo jednoj stabljici puno, i to biljci i daje jedan sasvim karakterističan izgled.

Kada ova biljka procveta, njeni su cvetovi obično bele ili svetlo ljubičaste boje, a kao i sami listovi su vrlo sitni i lako se prepoznaju jer su sasvim praktično razgranati blizu tla, i na jednoj jedinoj stabljici ih ima jako puno.

Ova biljka se po pravilu bere u julu ili u avgustu mesecu, a potom se suši na vazduhu (ili nekim posebnim sušarama), i to na temperaturama između 35 – 50 ˚ C, pa se onda čuva od vlage u većim džakovima napravljenim od jute, kako bi se sprečio prodor vlage i svetla, i tako skladištena može da se upotrebljava oko dve godine u lekovite svrhe.

Lekovita svojstva hajdučke trave i korisne supstance koje biljka sadrži

Ono što hajdučku travu čini lekovitom biljkom, a i odavno jeste poznato i priznato u alternativnoj medicini, jeste njen sastav, odnosno supstance koje ona sadrži i koje deluju na razna patološka stanja, bilo u pomoćnoj terapiji ili prevenciji.

Lekovita svojstva hajdučke trave potiču dakle najpre od njenih sastavnih komponenti, tačnije od mnogih lekovitih sastojaka, a  to su:

– flavonoidi;

 – vitamin K;

– tanini;

– saponini;

– masne kiseline;

– etarska ulja;

 – ahilein i azulen (gorka supstanca koja se dobija kada je biljka u cvatu).

Upotreba hajdučke trave – bolesti koje se mogu lečiti hajdučkom travom?

Kada su u pitanju bolesti i stanja koja se leče upotrebom hajdučke trave u alternativnoj medicini, to su pre svega – gastritis; kolitis; crevni grčevi; „ititabilni kolon“; kožna oboljenja (rane i osipi po koži); neuropatski problemi; nesanica; hemoroidi; infekcije mokraćnih puteva i bubrega; rane; reumatske tegobe.

Pre svega zahvaljujući delovanju pomenutih gorkih materija, ahileina i azulena, hajdučka trava deluje povoljno na gastričnu sluzokožu, i podstiče lučenje želudačnog soka i deluje odlično kod osoba koje imaju neki oblik zapaljenja sluznice želuca i/ili creva (gastritis/kolitis), a takođe i utiče na povećanje apetita i olakšava resorbovanje hranljivih materija.

Poznato je da se hajdučka trava upotrebljava i kod raznih oboljenja jetre i žučnih puteva, pre svega jer olakšava detoksikaciju ovog organa i regeneraciju hepatocita.

Kod žena kod kojih su izražene tegobe vezane za redovnost menstruacionih ciklusa ili kada postoje bolni ciklusi, obloge od čaja od hajdučke trave mogu biti od velike pomoći, jer pomažu da se umanje grčevi.

Kada postoji prehlada koja je praćena i groznicom, od velike je pomoći čaj od hajdučke trave. On ima i protivupalno delovanje ali i olakšava i povećava znojenje, čime je jako važan prirodni faktor u termoregulaciji.

Hajdučka trava – čajevi i melemi, njihova priprema i upotrebacaj od hajducke trave

Jasno je da se čaj od hajdučke trave može kupiti kao gotov proizvod ili se pak može nabrati i osušiti ova biljka za sopstvene potrebe, a priprema čaja je i više nego jednostavna.

Naime, za pripremu čaja od hajdučke trave, potrebno je da se uzme jedna puna kafena kašičica sušenih listova i cvetova biljke. Zatim da se prelije sa 250 ml ključale vode. Onda da se ostavi  oko 5 minuta da odstoji, i potom se procedi i pije dok je još uvek topao.

Upotreba čaja od hajdučke trave je višestruko korisna, te se on preporučuje pre svega osobama koje imaju želudačne i stomačne tegobe. Takođe i svim osobama koje imaju probleme sa nesanicom ili osećaj napetosti i nervoze. Kao i osobama koje imaju ispucalu kožu i posebno dojiljama koje muče problemi sa ragadama na bradavicama dojki, ali i osobama koje imaju probleme sa upalama mokraćnih puteva i/ili sa radom bubrega.

Delotvorni melemi i obloge od hajdučke trave

Pored čaja, moguće je da se od hajdučke trave naprave melemi i obloge, koje se upotrebljavaju za sprečavanje infekcija površinskih rana (sekotine; ubodne rane; ujedi insekata). Zatim kao i kod nekih kožih problema kakvi su pre svega ekcemi; ispucale ruke; osip po koži, jer je poznato da ova biljka ima zaista jako protivupalno i antiseptičko delovanje.

Jedan od čestih recepata koji se koristi u alternativnoj medicini, jeste i takozvano “vino od hajdučke trave”, koje je jedan od najboljih lekova kada su u pitanju problemi vezani za rad bubrega i mokraćnih puteva uopšte. Kod postojanja kamena u žučnim putevima, ali je ovakav “eliksir” odličan id a se popravi apetit id a se poboljša varenje hrane.

Sam je recept za ovakav napitak vrlo jednostavan, i sastoji se u tome da se u ½ litra belog vina, prokuvaju dve kašike sušenih listova i cvetova hajdučke trave, id a se nakon deset minuta kuvanja mešavina prohladi i procedi, te da se uzima svakoga dana našte po dve supene kašike ovog napitka.

Stanja kada je upotreba preparata od hajdučke trave kontraindikovana ili nepoželjna

Utvrđeno je da se veliki broj preparata koji su dobijeni od hajdučke trave, a pre svega čaja i tinkture, ne može upotrebljavati u stanjima trudnoće i dojenja! Ali i u vremenu kada je od nekog operativnog zahvata prošlo manje od dve nedelje.

Takođe je nepoželjno da se preparati od hajdučke trave koriste kada postoje neka patološka stanja ili bolesti koje odlikuje prenadraženost i preosetljivost digestivnog trakta.  Isto tako i u situacijama kad je osoba pod terapijom antikoagulantnim lekovima.

Inače je poznato i da se kod upotrebe čaja ili nekih drugih oblika u kojima se konzumira hajdučka trava, ne treba direktno izlagati suncu zbog rizika od fotosenzitivnih reakcija (slična je situacija i sa preparatima od kantariona), kao i da osobe koje imaju ulkus na želucu ne treba da koriste neke preparate sa visokim procentom čiste hajdučke trave jer može da nastane reakcija preosetljivosti.