Home Hemoroidi Hemoroide više ne morate trpjeti-Rješenje!

Hemoroide više ne morate trpjeti-Rješenje!

341
0
čovjek kreno da sjede.

Šta su to hemoroidi ( šuljevi)?

Hemoroidi su proširene vene koje se nalaze ispod sluzokože završnog dela debelog creva i čmara. Oni su otečeni krvni sudovi koji su prošireni pod pritiskom. Hemoroidi izgledaju kao izbočenja, odnosno kao čvorići, i u zavisnosti od uznapredovalosti i stadijuma bolesti mogu biti različite veličine. Spoj arterija i vena u završnom delu debelog creva je direktan, odnosno spoj se vrši preko „šantova” čime krv iz arterija hemoroida prelazi u vene hemoroida. U slučajevima kada je taj spoj stalno otvoren ( što je slučaj kod bolesti hemoroida ) dolazi do povećanja protoka krvi, što za posledicu ima proširenje hemoroidalnih vena i samo uvećanje hemoroidalnih čvorova, tj. hemoroida.

Neke pretpostavke govore da preko 50% osoba iznad 30 godina života ima neka negativna iskustva sa hemoroidima, i da je broj osoba sa simptomima hemoroidalne bolesti u stalnom porastu.

Unutrašnji hemoroidi

Možemo slobodno reći da su unutrašnji hemoroidi najčešći uzrok “svežeg krvarenja” iz anusa – svetlo crvena krv, bitna za diferencijalnu dijagnozu krvarenja iz digestivnog trakta, tj. uvek treba razmotriti i druge bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Tu treba pre svega misliti na maligne bolesti završnog dela debelog creva.  Iz tog razloga, kod svih bolesnika sa ¨ hemoroidalnom bolešću¨ i hemoroidalnim tegobama, potrebno je da se uradi dodatne preglede – digitorektalni pregled i endoskopski pregled – rektoskopija…kolonoskopija…

Spoljašnji hemoroidi

Spoljašnji hemoroidi su manje važni od unutrašnjih, ali su češći razlog tegoba. Najčešći razlog njihovog nastanka su trudnoća, zatvor, dugo sedenje pri pražnjenju, neodgovarajuća ishrana (suva hrana, začinjena hrana, manji unos vlakana koji utiče na konzistenciju stolice). Najčešći simptom spoljašnjih hemoroida je posledica komplikacije u vidu njihove tromboze( krvni ugrušak). Hemoroidi su  bolni, napeti i vide se plavičasti čvororvi različite veličine ispod kože analne regije. Tromboza najčešće može nastati posle iznenadnog povećanja venskog pritiska (posle podizanja tereta, kašljanja, napinjanja pri pražnjenju, porođaju). Mogu da postoje nezavisno od unutrašnjih hemoroida.

Na koji način se „bolest” dijagnostikuje?

Osim dobro uzete anamneze(razgovor sa bolesnikom u cilju prikupljanja svih informacija, koje su bitne za otkrivanje stvarne prirode bolesti i tačno postavljanje dijagnoze) , stepen i težina hemoroidalne bolesti može se ustanoviti jedino proktoskopijom. Ova metoda podrazumeva pregled malim instrumentom, dužine osam santimetara sa svetlom na vrhu, uz pomoć kojeg se tačno vidi gde se hemoroidi nalaze, kako izgledaju i koliki su.

foto:hemoroidi

Bolest prolazi kroz četiri stadijuma( unutrašnji )…

I stadijum – čvorići ne prelaze zupčastu liniju. To bi značilo da sve zdrave osobe spadaju u ovu grupu.

II stadijum – čvorići prelaze zupčastu liniju prilikom napinjanja i mogu se videti na analnom ulazu, ali se povlače po prestanku napinjanja.

III stadijum – čvorići ispadaju pri napinjanju i defekaciji, a vraćaju se samo repozicijom prstom.

IV stadijum – stalno ispadaju…

Hemoroidi u prvom stepenu su praćeni peckanjem, svrabom u analnom području i povremenim krvarenjem. Drugu fazu bolesti karakterišu isti simptomi ali u nešto većem intenzitetu. Već u trećem stadijumu hemoroidalni čvorovi ispadaju van anusa prilikom defekacije, nakon čega se spontano vraćaju. U četvrtoj fazi prolaps je stalan, hemoroidalni čvorovi se moraju rukom vratiti u unutrašnjost anusa.

Spoljašnji hemoroidi su uglavnom praćeni jakim bolom, zbog mnogobrojnih nervnih završetaka u koži koja prekriva ove hemoroidalne čvorove. Bol nije simptom unutrašnjih hemoroida, jer su oni prekriveni sluzokožom. Može se javiti jedino u slučaju uklještenja „ispalih” unutrašnjih hemoroida. Krvarenje je uglavnom karakteristika unutrašnjih hemoroida. Krv se nalazi samo na površini stolice.

Prvi i drugi stadijum se leče konzervativnim načinom, odnosno mastima i čepićima, gde uglavnom tegobe vrlo przo prestanu( izlečili smo posledicu, a ne uzrok) .Treći i četvrti stadijum zahtevaju neku od ozbiljnijih metoda lečenja.

Faktori koji doprinose pojavi hemoroida

 Hronični zatvor je glavni faktor usled koga oboljevaju hemoroidi. Do zatvora dolazi zbog ishrane jako začinjenom i suvom hranom, siromašanoj „vlaknima”, kao i usled nedovoljnog unosa tečnosti u organizam. U slučaju hroničnog zatvora potrebno je uložiti veliki napor pri defekaciji. To dovodi do stvaranja dodatnog pritiska na krvne sudove rektalnog područja, usled čega se stvaraju hemoroidalni čvorovi.

– Trudnoća može biti razlog zbog kog nastaju hemoroidi. Tri su razloga zbog kojih se javljaju hemoroidi u ovom stanju. Plod svojom težinom pritiska hemoroidalnu venu, krv se u njoj zadržava, venski zidovi se šire i stvaraju hemoroidi. Hormonske promene do kojih dolazi u trudnoći pogoduju pojavi hemoroida – progesteron, čije lučenje je pojačano tokom trudnoće, dovodi do slabljenja krvnih sudova. Neretko se događa da se hemoroidi pojave prilikom samog porođaja, usled velikih porođajnih napona.

slika koja ilustruje kako izgledaju hemoroidi.
foto:ilustracija

 Kako pobediti muku

Prijatnost toplote

Ukoliko vas muči ovaj problem, napunite kadu toplom vodom, a zatim se spustite u nju. Trebalo bi da sedite s uzdignutim kolenima, što dozvoljava maksimalnu izloženost problematične oblasti toploj vodi. Otkrićete da to ublažava bol. Ono što ne možete osetiti jeste da topla voda pospešuje povećani dotok krvi do te oblasti, što pomaže sužavanju oteklih vena. Da biste potpomogli skupljanje hemoroida, pre nego što uronite u kadu dodajte punu šaku gorke soli.

izvor:vecernji.hr

Za spoljašnje hemoroide primenite toplu, vlažnu kesicu čaja, a to možete da učinite dok sedite na šolji. Pored blagotvorne toplote, možete imati i dodatnu korist od jedne od glavnih komponenata čaja, taninske kiseline (ima je najviše u crnom čaju). Ona pomaže da se umanje bol i oticanje, a pospešuje i zgrušavanje krvi, što pomaže zaustavljanju krvarenja.

Sedite na led

Suprotna taktika podrazumeva da napunite jaču plastičnu kesu ledom, obavijete je tankom tkaninom i sednete na nju. Možete koristiti i kesu zaleđenog graška jer će se oblikovati prema vašim konturama. Hladnoća sužava proširene krvne sudove pružajući ogromno zadovoljstvo. Sedite 20 minuta na ledenom sedištu i napravite pauzu od najmanje 10 minuta između dva tretmana.

Tapkajte, ne češite

Natopite parče vate nedestilovanim hemamelisom i nanesite ga na hemoroide. On je bogat taninima, koji izazivaju skupljanje krvnih sudova. Utapkavanje vazelina pruža olakšanje u ugroženoj oblasti, kao i tačni vitamin E i ulje pšeničnih klica. Isprobajte i melem koji sadrži gavez ili neven, jer oba ova sastojka pospešuju izlečenje.
Iako zvuči čudno, obloga pripremljena od rendanog krompira ima adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože) i umirujuće dejstvo.

Izležavajte se

Nekoliko puta dnevno nađite udobnu sofu, ispružite se i podignite noge na pola sata. U tom položaju uklanjate opterećenje s preopterećene analne oblasti, a istovremeno poboljšavate dotok krvi do mesta gde je potrebna. Ukoliko dugo sedite ili stojite, trudite se da često menjate položaj.

Probajte sa semenjem

Uključite više vlakana u ishranu. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata vlaknima može znatno da smanji intenzitet simptoma hemoroida, uključujući bol i krvarenje. Namirnice bogate vlaknima su integralni hleb i žitarice od celog zrna, sveže voće i povrće, smeđi pirinač i koštunjavo voće. Vodite računa i da unosite dovoljno tečnosti kako biste izbegli zatvor.

Šta uraditi preventivno za hemoroide ?

-Smršajte zdravo…

-Uzimati što manje industrijski obrađene hrane( siromašne vlaknima), akcenat na namirnice bogate vlaknima…oznaka integralno, dovoljno svežeg voća i povrća, jezgrasti plodovi, “semenke”( lan), mahunarke…i sl. ( ali bez krajnosti, ne više od 40 gr vlakana dnevno)

-Budite dobro( dovoljno) hidrirani, što takođe doprinosi konzistenciji stolice

-Smanjite unos alkohola i pojačajte fizičku aktivnost ( akcenat na umerenost bez preteranih napora, to se pogotovo odnosi na trening sa opterećenjem)

– U cilju ubrzanja krvotoka i smanjenja krvnog pritiska poželjno je kretati se dovoljno, izbegavati sedanterni način života…USTANITE IZ VAŠIH STOLICA, FOTELJA…ODMORITE SE OD KOMPJUTERA…IZAĐITE U PRIRODU…KREĆITE SE…ŠETAJTE…još ako to bude u ciljanoj zoni pulsa( 65-70% od max pulsa), eto “fat-burn” efekta…