Home Hemoroidi Hemoroidi i kako ih se riješiti brzo i sigurno

Hemoroidi i kako ih se riješiti brzo i sigurno

730
0
žena sjedi.

Opis bolesti

Najčešći uzročnik hemoroida je naprezanje. Pored toga to može biti trudnoća, nasljedstvo, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje, analne infekcije. Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Hemoroidi katkad izbiju izvan anusa.

Sklonost nastanku proširenja lumena krvnih žila u i oko anusa uvjetovana je konstitucijski, što potvrđuje činjenica da u venama manjkaju zalisci koji omogućuju bolje pražnjenje krvi. Dodatni anatomski uzroci su zastoj krvi u portalnoj cirkulaciji (kao kod ciroze jetre) te razne druge promjene koje dovode do pritiska na vene male zdjelice (kao što su neki tumori).

Tko oboleva?

Hemoroidi su vrlo česti i kad žena i kod muškaraca. Polovica populacije u dobi iznad 50 godina ima hemoroide. Incidencija ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak čeda na tu regiju, ako i hormonalne promjene, te sam porod, uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih žila. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

Ipak, točno pojavnost je vrlo teško ocijeniti jer mnoge osobe ne traže liječničku pomoć zbog svojih simptoma iz velikog broja različitih razloga, a mnogi se odluče liječiti sami. Brojenje operativnih zahvata može posredno služiti u svrhu procjene točnog broja zahvaćenih osoba, ali tu je opet problem da se većina bolesnika ne liječi operativno. Sve to ne umanjuje činjenicu da se radi o vrlo učestalom problemu koji može značajno utjecati na stil života.

hemoroidi i ilustracija njihovih bolova.
foto:plivazdravlje.hr

Simptomi hemoroida?

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Neki ljudi koji imaju hemoroide, nemaju simptome. Simptomi unutarnjih hemoroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC-papiru ili na WC-školjki. Međutim, unutarnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada mogu početi iritirati i biti bolni. Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolnu tvorbu oko anusa, nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Zbog izraženih arteriovenskih shuntova, krv kod unutarnjih hemoroida je obično svijetlocrvene boje, a vrlo često brizga po WC-školjci. Čvorovi koji se javljaju nisu bolni u ranoj fazi bolesti budući da su smješteni ispod neosjetljive rektalne sluznice, a bol nastupa kad se javi prolaps uz stazu i (vrlo često) prateću infekciju. Glavni uzročnici infekcije su anaerobne bakterije, premda i aerobne bakterije (poput vrste Escherichia coli) mogu sudjelovati u infektivnom proces

Dijagnoza?

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog crijeva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predjelu anusa naći će se otečene krvne žile, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg crijeva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (cijelog rektuma).

Potonje metode su važne u dijagnostici unutarnjih hemoroida. Navedeno se može nadopuniti merenjem tlaka u analnome kanalu za vrijeme mirovanja te uslijed kontrakcije analnoga sfinktera uz pomoć anorektalne manometrije, što se obavlja u ograničenom broju medicinskih centara. Ponekad se u dijagnostički algoritam dodaje i dinamička proktografija koja služi određivanju funkcije rektalnih mišića.

Terapija?

Blagi slučajevi hemoroida mogu se lečiti konzumiranjem veće količine tekućine, prehrane bogate vlaknima, održavanjem redovite probave i (ponekad) mirovanjem. Navedeno predstavlja prvi korak u liječenju hemoroida, što uključuje smirivanje i uklanjanje upalne komponente. Nadalje, korisno je kupanje u toploj kadi ili primjena sjedećih kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom.

Protuhemoroidalne kreme ili čepići (koji u svom sastavu obično imaju i lokalni anestetik) mogu pomoći u smanjenju otoka i boli. Dodatkom antikoagulantnog sredstva često se pokušava ubrzati proces resorpcije tromba iz hemoroidalnog čvora koji je trombozirao. Ipak, premda se velik broj slučajeva hemoroidalne bolesti rješava ambulantno, ponekad je stanje takvo da zahtjeva kiruršku intervenciju.

Pri liječenju unutarnjih hemoroida s krvarenjem i znakovima prolapsa i krvarenjem može se koristiti injekcijska sklerozantna terapija. Sklerozantno sredstvo (koje u sastavu sardži 2%-tni polidokanol i 5%-tnu uljnu otopinu fenola) se aplicira u submukoznu regiju, i to kranijalno od povećanih hemoroidalnih čvorova. Slični se rezultati dobivaju koagulacijom uz uporabu “vruće elektrode” te bipolarnom elektrokoagulacijom. U upotrebi je i laserska koagulacija hemoroida.

Ako su čvorovi značajno povećan zbog čega postoji opasnost od uklještenja te posljedičnog razvoja tromboze, infekcije i gangrene, navedeno je indikacija za postavljanje elastičnih ligatura (tzv. podvezivanje) kod perzistentnih hemoroida prvog ili drugog stupnja, pa čak i izvođenje kirurških ekscizija za hemoroide trećeg i četvrtog stupnja. Jedan od pristupa kod težih oblika hemoroidalne bolesti jest hemoroidopeksija staplerom, koja rezultira manjim postotkom postoperativne boli i bržim oporavkom (premda uz nešto veću stopu rekurencije bolesti).

hemoridi problemi ilustracija.
izvor:omed.bg

Hemoroidi: Komplikacije?

Kao posljedica produženog krvarenja može nastupiti anemija zbog nedostatka željeza. Od komplikacija se najčešće viđa uklještenje unutarnjih hemoroida u sfinkterski prsten zbog čega dolazi do razvoja tromboze, teškog krvarenja i strangulacije, a nakon toga i apscesa, ulkusa i gangrene. Premda se viđaju rijetko, navedene pojave mogu biti opasne po život.

Hemoroidi: Prevencija?

Moguće je prevenirati ponovni nastanak hemoroida, promjenom stila života, u smislu promjene ishrane (prehrana s više vlaknaste hrane – voće, povrće) i pijenje puno tekućine (8-9 čaša tekućine, ne alkohola, dnevno). Takav način prehrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje tlaka, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

Nadalje, savjetuje se izbjegavanje predugog sjedenja, izbjegavanje napinjanja za vrijeme defekcije, kupke u mlakoj vodi u lavoru (i to ne dulje od petnaestak minuta). Potonje posebice pogoduje pacijentima kod kojih je izražen analni svrbež, pečenje i bol, te kod onih kod kojih je došlo do tromboze hemoroida. Jedan od zanimljivih modaliteta prevencije jest da se kod defekacije koristi položaj čučnja.

Hemoroidi: Kako sam ih izlečio za samo 10 dana bez ikakvih lijekova?

Svaki put kada sam pitao liječnike u čemu je problem, svi su uglas govorili da je u pitanju moj “sjedalački načina života” i da trebam na to paziti. Identične savjete sam dobio i od liječnika – mojih prijatelja – a i najboljih specijalista za ovaj problem u Parizu, gradu poznatom po medicinskim istraživanjima. Govorili su mi da trebam jesti više vlakana, mliječnih proizvoda koji su dobri za crijeva, voća i povrća, ali i više se kretati. Bijeli kruh zamijeniti integralnim, jer pomaže pri pražnjenju crijeva.

To sam prihvatio zdravo za gotovo i krenuo sam slijediti upute liječnika kojima sam bezgranično vjerovao.

Na žalost, stanje se nije popravljalo, nego se još više pogoršalo. Umjesto jednom ili dva puta u godini, hemoroidi su postali kronični. Bio sam u totalnoj agoniji. Samo oni koje muči ovaj problem, znaju muku kada trebaju ići u toalet.

Pošto sam radoznala osoba i volim analizirati suštinu problema, primijetio da su krize puno gore kada boravim u Bosni i Hercegovini. Tada je bilo najgore. U BiH sam često odlazio bez supruge. Uvečer mi je bilo mrsko pripremati hranu, pa su mi jogurt i integralni kruh bili glavna hrana – upravo kako su mi savjetovali domaći i zapadni liječnici. Stanje se pogoršavalo, a ja sam razmišljao o svemu. Mjerio visinu WC školjke, pazio na ljuto i papreno, kiselo, kretao se… međutim ništa nije pomagalo. Čak ni kreme koje su mi prepisali liječnici nisu pomogle.

U isto vrijeme i moja supruga je imala identičan problem. Malo ranije nego ja, ali ipak oko 40-tih godina. Supruga je išla redovno na liječničke kontrole i nju su bolje “savjetovali”. Predložili su joj kirurški zahvat i garantirali da će se to riješiti i da je hemoroidi više nikada neće mučiti.

NOVO ISKUSTVO – NOVE SPOZNAJE?

Liječniku ne volim ići, ali me supruga jedan dan nagovori da odem s njom. Zaboravio sam reći da je supruga više vjerovala liječnicima nego meni. Priča o laktozi joj je bila smiješna. Više je voljela slušati liječničke savjete, a za što je u potpunosti razumijem. Ipak to nije moja struka. S mojim zdravljem se smijem „igrati“ ali mi to ne daje za pravo da se igram tuđim.

Pažljivo slušam suprugu kako se žali našem liječniku zbog hemoroida, ali i njegove savjete. Ne izdržim i umiješam se s pitanjem: „Da nije možda od mliječnih proizvoda?“. Liječnik se ironično nasmija i veli da upravo treba jesti što više mliječnih proizvoda jer je to dobro za crijeva i pomaže kod hemoroida, a supruzi predlaže da se obrati specijalisti koji će kirurški sve riješiti. Nisam ulazio dalje u polemiku. Supruga je istog dana zvala kirurga i zakazala dan za kirurški zahvat.

Ipak sam zamolio suprugu da prije nego ode pod “nož” bar pokuša zaustaviti konzumirati mliječne proizvode. Termin za kirurški zahvat je zakazan za 15 dana, a u međuvremenu neka pazi što jede. Ništa ne može izgubiti. Pristala je, ne što mi je vjerovala, nego zato što se plašila kirurškog zahvata.Samo pet dana prije kirurškog zahvata, moja supruga je također izliječila kronične hemoroide. Supruga je otkazala kirurški zahvat. Svi smo bili sretni, ali mi je to dalo volju da malo dublje razmislim o svemu.

Postavio sam si pitanje, zašto ponekad prokrvarim, iako ne konzumiram laktozu. I onda sam posumnjao i na druge namirnice koje sam konzumirao. Poslije mlijeka, na drugom mjestu su bili agrumi (naranča, limun, mandarina…), na trećem grah i slični proizvodi, a na četvrtom kestenje. Većina ovih namirnica ne dolaze iz naših krajeva. Izgleda da prirodna selekcija nije bila u dodiru s ovim šećerima za koje naše tijelo ne proizvodi dovoljno enzima. Grah je odavno poznat po stomačnim problemima. Ima još jedna interesantna stvar. Svi govore da treba jesti integralni kruh jer je bogat vlaknima koja pomažu crijevno pražnjenje, međutim od njega sam krvario gotovo kao i od mlijeka.Tada sam si postavio pitanje “Jesu li hemoroidi enzimski problem?” Ne direktno, nego indirektno. U nedostatku enzima, razni šećeri nisu apsorbirani i čine da smo napuhani i dolazi do stvaranja sluzi u crijevima. Onda sam počeo testiranja na sebi. Namjerno sam jeo samo meso i suhu hranu želeći biti siguran je li u pitanju tvrda hrana. Hemoroidi se nisu pojavljivali. Tijelo se navikavalo na bilo koju hranu. Laganu ili tešku, nije bilo bitno, ali se hemoroidi nisu pojavljivali. Naravno, svakog jutra se treba prazniti, jer u protivnom će zbog tvrde stolice nastati problem sličan hemoroidima. Naše domaće svježe i suhe šljive su najbolje za redovnu stolicu.

čovjek i žena sjede na podu
foto:zbogomhemoroidi

Važno za kraj – Što onda jesti?
Naše domaće voće i povrće možete jesti bez ograničenja, osim graha, graška, leća i kestena. Vjerojatno je prirodna selekcija učinila svoje, tako da nam naše domaće sorte voća i povrća ne smetaju. Meso nema u sebi ugljikohidrata, tako da ga možete također jesti bez ograničenja. Za suhomesnate proizvode birajte domaće, jer naši stari nikada nisu koristili laktozu pri pravljenju kobasica. Zakon nalaže da na svakom proizvodu mora pisati sadrži li laktozu ili ne. Ako ste u Srbiji, tražite posnu hranu, ona nema laktoze. Čitajte pažljivo svaku etiketu.