Home Razno Hemoroidi prirodni lekovi, narodni recepti

Hemoroidi prirodni lekovi, narodni recepti

3164
0
hemoroidi prirodno lecenje ilustracija.
hemoroidi, narodni lekovi, lijecenje

Hemoroidi, ili šuljevi, kako ih još nazivaju, su proširene i otečene vene na analnom otvoru, a mogu biti i na zadnjem delu creva. Hemoroidi su inače normalni krvni sudovi koji pomažu izbacivanje stolice, ali upaljeni hemoroidi mogu biti izuzetno bolni i neprijatni. Ova bolest je zaista česta, a smatra se da je češće imaju žene, posebno u trudnoći i posle porođaja. Upalu hemoroida može izazvati dosta faktora: učestalo dizanje teških predmeta, dugo sedenje, povećana telesna težina, starenje, genetski uticaj, ali i ishrana bazirana na previše ljutoj ili slanoj hrani.

Hemoroidi su neprijatan problem pa mnogi ljudi uopšte ne žele da se obrate lekaru za pomoć i upravo zbog toga ne znaju da ova bolest može da napreduje i postane mnogo teža. Prva faza, od koje boluje najveći broj ljudi, uočava se kao krv u stolici. Najčešće se dešava prilikom zatvora pa većina pojavu krvi pripiše tome.Osim krvarenja, moguć je i svrab i peckanje, kao i jaka bol u rektalnom predelu. Ipak, čak i ako hemoroidi nisu bolni, treba ih odmah početi lečiti kako se ne bi pojavile još tri moguće faze. Iako bi pomoć lekara trebalo potražiti, hemoroidi se mogu lečiti i prirodnim lekovima.

Hemoroidi se mogu lečiti na nekoliko načina. Važno je, pre svega, uvesti promene u ishranu. Svakodnevnu ishranu treba bazirati na hrani bogatoj vlaknima, koja pomaže prevenciji zatvora, pa samim tim i manje naprezanja. Hrana bogata vlaknima su voće, povrće i cela zrna žitarica. Takođe, važno je unositi što više tečnosti, a preporučljiva je količina oko 2 litre dnevno. Potrebno je regulisati stolicu tako da ne dolazi do zatvora. U promene treba uvesti i više kretanja jer sedenje pogoršava upalu hemoroida, a postoje i specijalni jastuci za sedenje za ljude sa ovim oboljenjem. Hemoroide ipak treba tretirati dodatno, pa se tako savetuje upotreba masti ili melema, čepića i čajeva.

Hemoroidi prirodni lekovi:

Čaj od zove

Lišće zove, oko 7-8 komada, treba preliti sa 2 decilitra ključale vode, a potom ostaviti da kuva oko osam minuta. Treba ga piti pre jela, proceđenog i zaslađenog po želji. Takođe, može se koristiti kao oblog. Sterilnu gazu natopljenu nezaslađenim čajem, staviti na bolni deo i držati pola sata, najbolje uveče nakon tuširanja.

Melem od masti

Oko 300 grama svinjske masti zagrejati u šerpi. Dodati oko 40 cvetova nevena, a potom promešati i skloniti sa vatre. Kada se smeša malo ohladi, treba je procediti. U slučaju spoljašnjih hemoroida, melem treba samo namazati na bolno mesto, a ukoliko su u pitanju unutrašnji hemoroidi, napraviti čepiće od vate, umočiti ih u vrelu smešu, ostaviti da se ohlade, a potom staviti u anus. Isti je princip veoma učinkovit i ukoliko se koriste cvetovi maslačka, iste količine.

Krompir kao lek

Narendati krompir i preliti ga maslinovim uljem. Uz pomoć gaze, prstohvat smeše staviti na upaljenu regiju i ostaviti oblog celu noć. Za lečenje unutrašnjih hemoroida, od koluta krompira treba napraviti štapić i namazati ga maslinovim uljem. Staviti ga u anus i ostaviti celu noć. Krompir će omekšati i izaći sutradan prilikom obavljanja velike nužde.