Home Razno Hormonski disbalans (poremećaj) simptomi i prirodno lečenje

Hormonski disbalans (poremećaj) simptomi i prirodno lečenje

5900
0
hormonski disbalans ilustracija.
hormonski poremecaj prirodno lecenje

Hormonski disbalans (poremećaj)

Žene svih starosnih dobi su tokom svog života podložne promenama u vidu nepravilnog odnosa hormona. Estrogen i progesteron, dva hormona, koja se ciklično proizvode u telu žene, tokom svakog meseca, mogu doći u stanje neravnoteže i poremećenog odnosa. To izaziva pojavu koja se naziva, hormonski disbalans, koji može značajano uticati na zdravlje žene.

Kako hormoni utiču na organizam

Hormoni su hemijske materije koje se proizvode od strane endokrinih žlezda, kao što su hipofiza, epifiza, nadbubrežna žlezda, štitasta žlezda, pankreas. Proizvođači hormona, su i jajnici kod žene, koji stvaraju polne hormone, kao što su estrogen, progesteron i semenici kod muškaraca koji proizvode testosteron i androsteron.

Uloga hormona je metabolička, produktivna, reproduktivna. Takođe imaju uticaj na mentalno stanje organizma. ( dopamin, serotonin )

Estrogen – je primarni ženski polni hormon. Njegova uloga je u metaboličkim procesima u organizmu, utiče na povećanje telesne mase i stvaranje masnih naslaga, koji su ujedno depoi estrogena. Smanjuje mišićnu masu, utiče na formiranje sekundarnih polnih karakteristika, učestvuje u cikličnim promenama kod žena, delujući na matericu.

Nedostatak estrogena izaziva simptome kod žena u vidu – izostanka ili neredovnog menstrualnog krvarenja, opadanje libida, rana menopauza, nemogućnost začeća, promene u raspoloženju.

Progesteron – drugi važan hormon kod žena, koji zajedno sa estrogenom reguliše ciklične promene na jajnicima i materici. On je važan tokom trudnoće, jer od njega zavisi ishod trudnoće i donošenje zdravog ploda na svet. Zove se ”zaštitnik trudnoće”. Nakon porođaja, njegova koncentracija opada.

Nedostatak hormona progesterona se može prepoznati u vidu simptoma kao što su – neredovne menstruacije, nemogućnost održavanja trudnoće, prerani porođaji ili pobačaj.

Prolaktin – hormon koji utiče na normalno funkcionisanje mlečne žlezde i laktaciju ( lučenje mleka).Važan je u periodu dojenja, a tokom vremena, njegova koncentracija opada.

Nedostatak prolaktina se manifestuje u vidu loše laktacije, premalo mleka, menstrualni poremećaji, odložen pubertet, umor.

Testosteron – je primarni muški polni hormon, koji se pored semenika i pasemenika, proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, u manjim koncentracijama. On se takođe sekretuje i kod žena, gde učestvuje u stvaranju normalnog balansa hormona uz estrogen i progesteron.

Nedostatak testosterona kod žena se može primetiti u vidu nedostatka libida, prilično suva koža, kosa, nokti. Povećana koncentracija testosterona u telu žene, izaziva pojavu pojačane maljavosti, akni, preteranog znojenja, policistične jajnike i druge hormonalne disfunkcije.

Uzrok hormonalnog disbalansa

Uzroci koji mogu dovesti do stanja neravnoteže među hormonima, su najčešće propraćeni kroz određene životne faze kod žene. Hormonski poremećaji su primetni u periodu puberteta, reproduktivnog perioda, premenopauze i postmenopauze , kao i tokom predmenstrualnog perioda.

Mogući uzrok nastanka hormonskog disbalansa je dugotrajno i nekontrolisano korišćenje hormonskih, sintetičkih preparata za sprečavanje začeća. Unošenje sintetskih, egzogenih hormona u organizam, tokom dužeg perioda, može značajno promeniti hormonski status kod žene, i time uticati na njeno reproduktivno zdravlje.

Ostali uzroci mogu biti posledica određenih bolesti, kao što je dijabetes, oboljenje štitaste žlezde i slično.

Među značajne uzroke hormonske neravnoteže u organizmu mogu se ubrojiti stres, loša ishrana, stroge dijete, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća, menstrualni ciklus, pušenje, alkohol, kofein, lekovi.

Unošenje hormona, pesticida, toksina putem hrane može poremetiti normalan hormonalni bilans u organizmu. S toga je poželjno više pažnje obratiti kakvu hranu unosite. Primena plastičnih kesa, plastične ambalaže za pakovanje hrane, prisustvo pesticida u povrću, voću i drugim namirnicama, je samo jedan put unošenja stranih materija u organizam, koje ”oponašaju” estrogen, i time mogu dovesti do hormonskog disabalansa, kao ozbiljnog markera za nastanak hormon zavisnih tumora.

Kandida – gljivica koja može biti ozbiljan pokretač hormonske neravnoteže u organizmu. Ona se ponaša kao estrogen, navodeći organizam da smanjuje sekreciju sopstvenog estrogena iz žlezda. Na taj način, može uticati i na rad štitaste žlezde i na lučenje hormona tiroksina.

Veza između hormonskog disbalansa i policističnih jajnika

Pojava koja se karakteriše kao policistični jajnici se manifestuje kao stanje izazvano sa prevelikom produkcijom muških polnih hormona, i estrogena koji utiču na stvaranje većeg broja cističnih promena na jajnicima. U ovom slučaju, postoji hormonski disbalan između dva hormona – FSH, folikulostimulirajući hormon, zadužen za formiranje folikula na jajnicima tokom ovarijalnog ciklusa, i LH, luteinizirajući hormon, koji proizvodi progesteron. U ovom slučaju, veća je koncentracija LH u odnosu na FSH.

Veza između hormonalne neravnoteže i fibroze materice

U slučaju kada je koncentracija estrogena, dominantna nad koncentracijom progesterona, može doći do promene u vidu zadebljanja mišićnog zida materice, koje se naziva fibroza. Promene mogu biti u vidu grudvica, veličine jajeta na materici, dok veće formacije, mogu dovesti i do vancikličnih krvarenja ili do bolnih menstrualnih krvarenja sa obilnim krvarenjem.

Pojava fibroze materice je više zastupljena kod žena u periodu menopauze, kada je smanjeno lučenje hormona ili postoji disbalans na nivou estrogen : progesteron, u korist estrogena.

Veza između disbalansa hormona i raka dojke

Hormon zavisni tumori su mogući, naročito ukoliko postoji određena neravnoteža između hormona u telu. Rizik od pojave raka dojke je veći, kod starijih žena, u periodu menopauze, kod opadanja nivoa progesterona, kod uklanjanja jajnika, korišćenja oralnih kontraceptiva, hormonske terapije. Rizik nastanka raka dojke je povezan sa dominacijom estrogena i njegovih derivata. Sa involucijom ovulacije, i smanjenjem lučenja progesterona, u starijem životnom dobu, dolazi do povećanog lučenja estrogena, koji utiče na prekomerno bujanje ćelija, koje delom podležu mutacijama, odnosno pretvaraju se u tumorske ćelije

Odnos hormonske neravnoteže i štitaste žlezde

Tokom menopauze se javlja pojava hipotireoidizma – smanjenog lučenja hormona tiroksina i usporenog rada štitaste žlezde. To za posledicu ima pojavu gojenja, dobijanja na telesnoj masi, srčane smetnje, umor, nesanica, opadanje kose, depresija, smanjen libido.

Simptomi hormonskog poremećaja ili disbalansa

 1. Neredovne menstruacije – kod žena kod kojih postoji hormonska neravnoteža, ova pojava se najčešće primećuje. Prisutna je uglavnom kod adolescenata,
  hormonski disbalans simptomi
  Simptomi hormonskog poremećaja ili disbalansa

  mladih devojaka koje još uvek nemaju regularne cikluse, u formi amenoreje ( amenorhea ) ili kod žena u menopauzi, kao regularan simptom izostanka mesečnih krvarenja. Pojava neredovnih ciklusa je i znak postojanja policističnih jajnika, za koje je odgovoran neizbalansiran odnos testosteron : estrogen : progesteron. Vidljiv je u formi preterane maljavosti (hirzutizam), akne, masna koža, kosa.

 1. Glavobolje i migrene – tokom mesečnog ciklusa, mnoge žene, naročito u periodu PMS-a su podložne pojavi migrena, koje su izazvane hormonskim disbalansom. Prilično su jake, bolne i mogu se javiti pre i nakon mesečnog krvarenja.
 1. Poremećaj sna – tokom ovulacije, naročito u periodu PMS-a, žene imaju problema sa spavanjem. Nesanica i nemogućnost uspostavljanja sna su posledica hormonskih reakcija u organizmu. Smatra se da do ovoga dolazi usled velikog pada hormona progesterona.
 1. Odsustvo koncentracije i loše pamćenje – U periodu ovulacije, kada dolazi do pojave uzburkanih hormona u telu, može se pojaviti ovaj ”fenomen” koji se ogleda u nemogućnosti održavanja pažnje, koncentracije, pamćenja. U ovom slučaju krivac za ove neprijatne situacije je kortizol, hormon nadbubrežne žlezde, koji se u ovom periodu znatno više stvara.
 1. Konstantna glad, umor, promene raspoloženja i depresija – Tokom predmenstrualnog sindroma, usled hormonskog disbalansa, dolazi do povećanog lučenja insulina, što budi glad, i povećava unos hrane. Usled toga, dolazi do promena u psihičkom stanju, smanjenom metabolizmu, pojavi gojenja i oticanja usled zadržavanja tečnosti.
 1. Digestivni problemi – mogući su u vidu naduna, gasova, otečenog donjeg dela stomaka ili lošeg varenja.
 1. Pojava masne kože, kose, akni, bubuljica – je posledica delovanja hormona kod mlađe populacije.
 1. Pojava talasa vrućine ” valunzi ” – javljaju se najčešće kod žena u menopauzi, mada se mogu usled hormonskog disbalansa, javiti I kod žena u mlađem reproduktivnom dobu. Osećaj napada vrućine je posledica delovanja estrogena.
 1. Otečene, bolne grudi – usled zadržavanja tečnosti
 1. Gubitak libida – je pouzdan znak da u organizmu vlada hormonska neravnoteža. Nastaje zbog niskog nivoa estrogena.

Prirodno lečenje simptoma hormonskog disbalansa

Da biste izbegli oscilacije hormona, možete uraditi nekoliko stvari, u pogledu promene ishrane, fizičke aktivnosti i primene prirodnih lekova.

 • Izbacite iz ishrane polinezasićene omega -6 masne kiseline

Biljna ulja koja se koriste u svakodnevnoj ishrani ( suncokretovo rafinisano ulje ) sadrži veliku količinu nezdravih i po organizam štetnih zasićenih masnih kiselina. Samom telu su potrebne masti, kao gradivni materijal. Međutim, prekomerne količine nezasićenih masnih kiselina, se talože na zidovima krvnih sudova, izazivajući arterosklerozu. Podložne su oksidaciji, i oslobađanju slobodnih radikala, koji mogu biti pokretači za pojavu tumorskih ćelija.

Zbog toga je neophodno smanjiti ili izbaciti potpuno iz ishrane margarin, biljna, rafinisana ulja, kikiriki ulje, sojino ulje. Umesto toga, koristiti kokosovo ulje, maslinovo hladno ceđeno ulje i pravi puter.

Isto tako, ishrana ribom je poželjna, zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, koje su blagotovorne za organizam. Treba koristiti tunu, lososa i skušu.

Kokosovo ulje je idealno za održavanje normalne ravnoteže hormona. Pored toga, on je važan u procesu mršavljenja, smanjuje upale. Dnevna doza kokosovog ulja bi bila ¼ šoljice.

Izbegavajte mleko, mlečne proizvode, naročito ukoliko ne znate da li su životinje bile podvrgnute hormonskoj ili antibiotskoj terapiji. Hormoni iz mleka, mogu pobuditi vaše hormone i dovesti do hormonskih poremećaja.

 • Unosite veće količine vlakana

Ishrana voćem, povrćem, integralnim žitaricama, ribom, i drugim zdravim namirnicima, na uštrb hleba, peciva, belog brašna, mesnih prerađevina, jela sa puno soli, može biti znak dobre hormonske ravnoteže. Vlakna iz biljaka održavaju normalan tonus crevne muskulature, utiču na normalan nivo glukoze u krvi. Time se izbegavaju napadi gladi, i postoji duži osećaj sitosti, naročito tokom PMS –a.

Unosite što više zelenih biljaka, kao što su brokoli, kelj, kupus, prokelj. One su bogate materijama koje imaju antikancerogeno dejstvo, naročito kad je u pitanju rak dojke.

 • Smanjite unos kofeina, alkohola i pušenje

Kofein zadržava vodu u organizmu, i time dovodi do stanja otečenosti, naročito tokom PMS-a. U tim danima, bolje je koristiti sveže ceđene sokove, ili kafu zameniti biljnim čajem. Alkohol i pušenje, ukoliko je moguće, smanjiti.

 • Oslobodite se stresa

Stres je neminovan u današnjem vremenu. Stres utiče na proizvodnju hormona kortizola, koji želi da zaštiti organizam od prevelikog izlaganja negativnim uticajima. Sprečite to, putem odmora, šetnji, meditacije, joge. Opuštanje će doprineti da vaši hormoni budu u harmoniji, i nećete imati problema sa nervozom, anksioznošću, depresijom.

 • Vitaminsko – mineralna podrška

Magnezijum – mineral koji je neophodan ženama, jer utiče na ublažavanje simptoma PMS-a i reguliše nivo hormona. Magnezijum je najbolje uzeti uveče, pred spavanje, jer se minerali najbolje apsorbuju tokom noći. Može se pronaći u prirodnim namirnicima kao što su banane, laneno seme, badem, povrće i kakao.

Cink – mineral neophodan u proizvodnji testosterona. Ima ga dovoljno u crnoj čokoladi, kikirikiju, školjkama, ali i u crvenom mesu.

Kalcijum i vitamin D – u kombinaciji deluju na normalno održavanje koštanog sistema, što je bitno u periodu menopauze, i sprečavanju osteoporoze. Mogu se koristiti kroz hranu ili u suplementima zajedno sa hondoritin sulfat, gluozamin, riblje ulje. Štite zglobove i omogućavaju pokretljivost.

Dokazano je da se 40% kalcijuma nalazi u menstrualnoj krvi. Gubitak kalcijuma na ovaj način, ostavlja tragove na kostima u starijem dobu.

Vitamin E, C, Vitamini B kompleksa ( B6, folna kiselina, B12, niacin ) – neophodni su tokom celog života žene u cilju otklanjanja i sprečavanja poremećaja koje može izazavati hormonski disabalans.

 • Jedite biljke koje sadrže prirodne fitoestrogene

Soja, organski gajena, seme lana i susama, suncokreta, mahunarke ( pasulj, grašak ), su biljke koje sadrže fitoestrogene, materije koje se u organizmu ponašaju kao estrogen. Poželjne su u ishrani, radi održavanja normalnog nivoa hormona, ali ne treba preterivati, naročito ukoliko se poznaje hormonski status organizma. ( višak estrogena )

 • Budite sigurni da izbegavate ove materije

Kreme koje sadrže mlečne, glikolne kiseline, boje za kosu sa amonijakom, peroksidom, diaminobenzene, lak za nokte, acetone koji sadrži formaldehid, tečne sapune koje sadrže triloksan, dezodoranse sa parabenom.

 • Recite STOP pilulama za kontracepciju !

Sintetski hormoni koji se unose oralnim putem, podižu nivo estrogena, čime dovode do stanja kao što su : povećan rizik od nastanka raka dojke, od srčanog i moždanog udara, hipertenzija, hipotireoidizam, tumori jetre, amenoreja, promena raspoloženja, debljanje.

Lečenje Biljem kao zamena za sintetske hormonske preparate

 1. Crvena detelina – sadrži fitoestrogene, i namenjena je ženama u menopauzi. Nadoknađuje nivo estrogena, koji je u tom periodu u opadanju. Koristi se u formi čaja ili tinkture ( alkoholni rastvor ).
 2. Neven – ženska biljka, koja reguliše hormone, ublažava bolne menstruacije, reguliše visok nivo estrogena, dobra je kod endometrioze. Štiti telo do infekcija, podiže imuni sistem. Otklanja akne i deluje na probavni sistem.
 3. Lišće imele – ona deluje umirujuće na endokrini sistem, dobra je kod žena u menopauzi, jer smiruje nerve.
 4. Crni kokoš ( Black Cocosh ) je biljka sa tla Severne Amerike, ali raširena u upotrebi kod žena u celom svetu. Ženska biljka, koja održava normalan odnos hormona. Izbor je biljka za žene u menopauzi, sprečava valunge, noćno znojenje. Ublažava bolne menstruacije i reguliše krvarenje. Može se koristit u kombinaciji sa drugim biljkama, kao što je đumbir i druge ženske biljke. Neke žene mogu dobiti jake glavobolje kod uzimanja previše crnog kokoša. Ako se to i desi, potrebno je samo prestati sa upotrebom, i glavobolja će nestati za par sati.
 5. Boražina ( Borago officinalis ) je biljka sa zvezdastim plavim cvetovima, obrasla sa belim dlačicama. Normalizuje ciklus, time što kratak ciklus produžava i obratno. Utiče na psihu, opušta napete nerve. Dobra je kao biljka za regulisanje menstrualnih krvarenja, bolnih menstruacia ili kod neplodnosti.
 6. Kantarion – je biljka koja ima antidepresivno delovanje. Koristi se naročito u periodu PMS-a u formi čaja, ili tinkture. Ublažava valunge, otklanja depresiju, poboljšava libido. Ne uzimati više od 300 mg kantariona dnevno, i biti oprezan kod kombinacije kantariona sa drugim antidepresivnim lekovima i biljkama.
 7. Soja – sadrži fitoestrogene, dobra je kod otklanjanja hormonskog disbalansa. Potrebno je koristiti soju, koja nije GM, već organski gajena.
 8. Peršun – je najveći izvor gvožđa i vitamina C. Sadrži takođe vitamin A i B. Odlična je ženska biljka za regulisanje menstrualnog ciklusa.
 9. Maslačak – deluje kao detoks biljka. Otklanja sve toksine, bakterije i reguliše hormone.
 10. Sladić – je biljka koja imitira kortizol u organizmu i time utiče u stanjima nižeg nivoa kortizola u organizmu. Savet je da se sa ovom biljkom, počne polako i sporo.
 11. Crvena malina – obično se koristi u formi čaja, za razne ženske probleme. Ulazi u sastav biljnih mešavina, za regulisanje menstrualnog krvarenja, otklanja bolove i grčeve. Dobra je kod trudnica za uklanjanje jutarnje mučnine i za povećanje laktacije.
 12. Ovas – povećava protok krvi, otklanja menstrualne grčeve, povećava libido.
 13. Maka – koren ove biljke sadrži cink, i koristi se kod neplodnosti, otklanjanja valunge, noćno znojenje, pomaže u spavanju, povećava libido.
 14. Morske alge – bogate su u jodu, gvožđu i kalijumu. Utiču na normalan rad štitaste žlezde.
 15. Ulje od konoplje, laneno ulje ili susam sadrže fitoestrogene i lignane koji regulišu hormonski balans. Žene koje pate od niskog nivoa estrogena, naročito u menopauzi ih mogu koristiti u ishrani.
 16. Kurkuma ( kurkumin ) – ima višestruke efekte, ali se dobro pokazao i kao antikancerogen u slučaju tumora dojke.
 17. Macina trava ( Valerijana, Odoljen ) – je biljka namenjena za otkalanjanje stresa, nervoze, za umirenje i bolje spavanje. Poželjno je uzimati tinkturu valerijane pred mesečni ciklus.