Home Razno Hrana leči organ na koji liči

Hrana leči organ na koji liči

928
0

Različite namirnice štite zdravlje različitih organa u telu. Voće i povrće je poznato kao najbolja hrana koja čuva zdravlje ljudi, ali se malo zna o tome da određene namirnice štite upravo one organe u telu na koje izgledom i podsećaju. Možda do sada niste primećivali sličnost i upoređivali voće i povrće sa delovima vašeg organizma. Ipak, kada malo bolje razmislite, primetićete da se Majka Priroda verodostojno potrudila kada su u pitanju sličnosti:

ŠARGAREPA-OČI 

oko-sargarepa

Presecite šargarepu na pola i lako ćete uočiti kružne linije koje oponašaju građu oka, tj. dužice. Šargarepe su pune vitamina i antioksidansa, kao i beta-karotena koji smanjuje šanse od makularne degeneracije, odnosno vodećeg uzroka gubitka vida kod starijih osoba.

 

ORAH-MOZAK

orah-mozakOrah zgleda kao mozak, a bore i nabori jezgra liče na moždanu koru. Naučno je dokazano da orah pomaže u razvoju funkcija mozga. Orasi sadrže puno omega-3 masnih kiselina, koje pomažu boljoj funkciji mozga.

 

CELER-KOSTI

celer-kostiDuge stabljike celera izgledaju baš poput kostiju, a istovremeno je celer i koristan za kosti. Celer je odličan izvor silicijuma, koji je deo molekularne strukture koja daje snagu kostima. Pored ove sličnosti, postoji i druga, a to je da kosti imaju 23 odsto natrijuma u sebi, baš kao i celer.

 

AVOKADO-MATERICA

avokado-matericaOblik avokada podseća na matericu, a istovremeno čuva reproduktivno zdravlje. Naime, avokado je dobar izvor folne kiseline za koju je utvrđeno da smanjuje rizik od cervikalne displazije, što je predmaligno stanje. Potrebno je tačno 9 meseci da jedan avokado sazri od cveta do zrelog ploda.

 

PARADAJZ-SRCE

paradajz-srcePresek paradajza pokazuje da ovo povrće ima izgled koji liči na srce. Studije su otkrile da je zbog likopena u paradajzu smanjen rizik za razvoj srčanih bolesti kod ljudi koji često jedu ovo povrće. A ako paradajz pomešate sa malo masnoća, poput maslinovog ulja ili avokada, to će za gotovo 10 odsto da poveća pozitivno delovanje likopena.

 

CITRUSI-DOJKE

GREJP-DOJKEU ovu grupu voća spadaju i pomorandze, grejpfrut i drugo citrusno voće. Sličnost između okruglih agruma poput pomorandži i grejpfruta i grudi nije slučajna. Grejpfrut sadrži sastojke koje se nazivaju limonoidi, koji mogu da spreče razvoj raka dojke kod žena.

 

 

Delimičan izvor: www.telegraf.rs