Home Biljke Indijski orah za zdravlje, sprečava čir na želudcu, antioksidans

Indijski orah za zdravlje, sprečava čir na želudcu, antioksidans

1438
0
indijski orah kao lek ilustracija.
lekovita svojstva indijskog oraha

Indijski orah (Anacardium occidentale) je seme kešu jabuke koja je kruškolikog oblika i duga od šest do petnaest centimetara. Kešu jabuka je zimzeleno drvo koje vodi poreklo iz severoistočnog Brazila. Stablo kešu jabuke može dostići i do petnaest metara visine, grane su mu povijene do zemlje, a krase ga ružičasti sitni cvetovi. Indijski orah je u obliku polu – meseca i veličine od oko tri centimetara.

Indijski orah sadrži esencijalne minerale kao što su gvožđe, kalcijum, cink, fosfor, magnezijum i kalijum. Izuzetno je bogat proteinima i folnom kiselinom, a sadrži i vitamine kao što su C, E, K, B1 (tiaminom), B2 (riboflavinom), B3 (niacinom) i B6.

Lekovita svojstva Indijskog oraha

Kešu jabuke čiste creva, snižavaju krvni pritisak i nivo šećera, a leči i grip praćen groznicom i suzbija kašalj. Takođe sprečava i pojavu čira na želucu tako što uništava helikobakter pilori (glavni razlog pojave čira na želudcu). Od lišća i kore kešu stabla se pripremaju čajevi protiv rana na sluzokoži, dijareje i upale krajnika.

Indijski orah se preporučuje osobama koje pate od kardiovaskularnih obolenja i dijabetičarima. Takođe je dokazano istraživanjem da redovno konzumiranje indijskog oraha može smanjiti mogućnost nastanka žučnog kamenca.

Indijski orah takođe sprečava depresiju i popravlja raspoloženje, a i odličan je antioksidans zahvaljujući čemu nas štiti od slobodnih radikala, bolesti krvnih sudova, pojave sive merne, kancera i mnogih drugih bolesti. Preporučuje se kod mnogih dijeta, jer, zahvaljujući biljnim vlaknima, poboljšava varenje, reguliše probavu, stvara osećaj sitosti i ubrzava metabolizam.

Zbog visokog sadržaja bakra indijski orah se preporučuje osobama kojima fali energije, ali i zbog proizvodnje melanina koji predstavlja pigment kose i kože. Bakar je takođe bitan za fiziološke procese u oragnizmu kao što je apsorpcija gvožđa i razvoj vezivnog tkiva i razvoj kosti.

Zbog svog antibakterijskog svojstva indijski orah se savetuje za dezinfekciju opekotina i rana. Pored zaštite od kancera štiti i od Alchajmerove bolesti i smanjuje rizik za dobijanje dečije leukemije.

Savetuje se osobama koje pate od reume i artritisa, jer ima antiupalna svojstva. Dobar je i kao prirodni lek protiv bolova, a potpomaže i u lečenju upalnih bolesti kože kao što je psorijaza.

Čaj za ubrzavanje metabolizma

Sastojci:

Priprema: pola litre vode stavite na ringlu da provri, a u međuvremenu narendajte đumbir (dovoljno za četiri kašičice) i usitnite indijski orah i bosiljak. Kada voda provri u nju dodajte usitnjeni indijski orah (pola kašičice), bosiljak (jednu kašičicu) i narendani đumbir (četiri kašičice). Kuvajte par minuta, pa ostavite da se prohladi.

Upotreba: pije se ujutru i popodne, ali se prva tri dana ne preporučuje konzumacija posle šest popodne zbog čestog odlaska u toalet. Konzumira se hladan zbog svoje ljutine (što je topliji to je njegova ljutina jača). Zbog toga se može konzumirati uz čašu vode.