Home Glavobolja, Migrena Kako na prirodan način izlečiti glavobolju ili migrenu?

Kako na prirodan način izlečiti glavobolju ili migrenu?

3084
0
glavobolja prirodno lecenje ilustracija.

Svako od nas je nekada osetio simptome glavobolje: pulsiranje, napetost, bol i nelagodnost. Bez obzira šta je uzrok, glavobolje mogu imati različite efekte koji mogu biti blagi ili izuzetno bolni. Sa napredovanjem medicine postali su nam dostupni različiti lekovi za ublažavanje glavobolje. Međutim, postavlja se pitanje koliko je unošenje pojednih lekova u organizam zdravo, pogotovo u dužem vremenskom periodu kad telo jednostavno prestane da reaguje na efekte lekova.

Glavobolja se može svrstati u dve glavne kategorije: tenzione glavobolje (koje podrazmevaju opštu napetost) i migrene. Tenzione glavobolje su relativno blage dok su migrene praćene osetljivošću na svetlost, a ponekad i mučninama. Za migrene se smatra da su povezane sa abnormalnom dilatacijom i sužavanjem krvnih sudova u mozgu. Različiti faktori mogu da pokrenu glavobolje, uključujući i hormonalne promene, stres, i alergije na hranu i sunčevu svetlost.

Ukoliko imate česte glavobolje, važno je da identifikujete šta je njihov uzrok. Vođenje dnevnika ishrane može pomoći. Alergije na hranu i osetljivost često pokreću napad, njihovo otklanjanje može eliminisati i najbolnije glavobolje. Ukoliko glavobolja povremeno nastaje jer ste propustili obrok ili svoju uobičajenu jutarnju kafu, ne morate se briniti. Ali, ako su glavobolje češće od jednom nedeljno, to može biti pokazatej nekih ozbiljnijih bolesti. Glavobolja je više kao simptom nekog osnovnog problema nego sam poremećaj te je stoga važno da saznate šta je problem koji je izaziva.

Prirodni lekovi za ublažavanje simptoma glavobolje

Za sprečavanje glavobolja se predlaže pojačana fizička aktivnost kao i redovna hidratacija organizma vodom. Dehidratacija tela je čest uzork glavobolja pa je preporučljivo tokom dana unositi i do 2 l tečnosti. Takođe, previše provedenog vremena za računarom može biti jedan od uzroka glavobolja, pa je tokom dužeg korišćenja preporučljivo praviti kraće pauze. U nastavku će biti navedeni neki od provernih prirodnih sastojaka koji mogu ublažiti simtome glavobolje, a da nemaju štetne efekte kao pojedini lekovi.

  1. Riboflavin (vitamin B2)

Riboflavin, takođe poznat kao vitamin B2, nalazi se u određenim namirnicama. On štiti ćelije od oksidativnog oštećenja i uključen je u proizvodnju energije. U jednom istraživanju 59 odsto pacijenata koji su su konzumirali 400 mg riboflavina dnevno, za tri meseca doživelo je 50 odsto ili veće smanjenje javljanja migrene. Preporuka je uzimati 400 mg dnevno za tri meseca. Istraživači preporučuju uzimanje riboflavina uz dodatak B – kompleksa, jer riboflavin povećava apsorpciju drugih esencijalnih hranjivih materija, uključujući i gvožđe, cink, folnu kiselinu, vitamina B3 i vitamin B12. Najbolji izvori hrane: jetra, nemasna teletina, jagnjetina, divljači, integralno pecivo, jogurt, mleko sa manje masnoće, jaja, bademi, prokelj, brokoli, spanać .

  1. Magnezijum

Magnezijum pomaže kod opuštanja nerava i mišića i prenosi nervne impulse po celom telu i mozgu. Pored toga, magnezijum sprečava razdražljivost i nervozu. Ukratko, ovaj mineral pomaže u prevenciji i smanjenju bola kod glavobolja. Ako uzmete magnezijuma suplemente koristite helirane oblike (kao što su magnezijum citrat ili magnezijum oksid). Ovo znači da je magnezijum povezan sa drugim molekulom kako bi se pomoglo njegovoj apsorpciji. Najbolji izvori hrane: semenke bundeve, spanać, blitva, seme suncokreta, susama, laneno seme, kinoa, soja i pasulj. Preporučene zone se kreću od 200 pa do 500 mg.

  1. Koenzim K10 (Co K10)

Koenzim K10 je antioksidans hranljivih materija. Naša tela su u stanju da proizvode CoK10, a takođe ga je moguće dobiti iz dijetetskih dodataka . K10 povećava protok krvi u mozgu, poboljšava cirkulaciju i štiti ćelije od oksidativnog oštećenja. On takođe pomaže stabilizaciji nivoa šećera u krvi, nizak nivo šećera u krvi je glavni okidač za mnoge koji pate od migrene. Preporučuje se do 60 mg koenzima K10 kao preventivni tretman glavobolja. Izvori koenzim K10 nisu dobro dokumentovani, ali ovu hranljivu materiju možete naći u ribi i organima (posebno jetra, bubreg, srce ) kao i kod integralnih žitarica. Preporučuje se dnevno unošenje od 1000 mg.

  1. Hrizantema

Hrizantema je aromatična biljka biljka koju široko koriste travari i praktičari tradicionalne kineske medicine za sprečavanje migrene i drugih vrsta glavobolja. Korišćenje hrizanteme smanjuje učestalost, intenzitet i trajanje napada migrene i do 60 odsto. Hrizantema pomaže u olakšanju bola i lupanja koje je povezano sa migrenom tj. smanjivanjem zapaljenja, posebno u krvnim sudovima u mozgu. Takođe ima minimalne sporedne efekte. Najmanje 250 mg dnevno može biti od pomoći.

  1. Omega – 3 masne kiseline

Omega – 3 masti su antiinflamatorne supstance kojih ima u izobilju u mnogim izvorima hrane, posebno kod ribe, oraha i semena. Omega-3 masne kiseline štite ćelije mozga i smanjuju upale. Pored toga, omega – 3 mogu da budu korisne u smanjenju učestalosti i trajanju migrenskih glavobolja. Ako uzimate omega – 3 suplemente, čuvajte ih u frižideru da bi ih sprečili od oksidaciije. Najbolji izvori hrane: tuna, haringa, skuša, pastrmka, sardine, orasi, semenke čija i laneno seme.

  1. Đumbir

Prema konceptu ajurvedu učenja glavobolja se aktivira usled poremećaja rada probavnog sistema. Kineska medicina odavno preporučuje upotrebu đumbira u lečenju glavobolje. Potrebno je napraviti napitak od đumbira koji se kuva u vodi nekoliko minuta a zatim pije nekoliko puta dnevno.

  1. Zeleni čaj

Bogat antioksidansima, zeleni čaj je odličan lek za glavobolju. Čaj možete konzumirati nekoliko puta dnevno. U toploj vodi (nikako proključaloj) potrebno je sipati zeleni čaj i ostaviti da odstoji nekoliko minuta.

Prirodan recept ua preventivu glavobolje i migrena

2 kašike valerijane, sušene

2 kašike kamilice, sušene

2 kašike žalfije, sušene

2 kašike nane, sušene

2 kašike ruzmarina, sušenog

Med

Sameljite suvo bilje u blenderu ili mlinu za kafu. Dodajte med tako da od smese možete praviti male loptice. Ovako prirodan lek možete koristiti 2 nedelje, uzimajući svakog dana kao prevetnivu kod glavobolja i migrena.