Home Razno Evo kako očistiti pesticide sa limuna i južnog voća

Evo kako očistiti pesticide sa limuna i južnog voća

3333
0
čišćenje pesticida ilustracija.
čišćenje pesticida, limun i pomorandža

Svedoci smo da je u danšenje vreme sve manje zdrave hrane zbog upotrebe hemijskih sredstava. Ni južno voće nije pošteđeno od prskanja pesticidima kako bi plodovi bili dugotrajni. Stručnjaci savetuju da budemo oprezni prilikom konzumiranja južnog voća. Limun i pomorandža su najviše tretirani hemikalijama koje su često iznad dozvoljene granice pa stoga budite oprezni prilikom korišćenja njihove kore u određenim receptima.

Najčešći pesticidi koji se sreću u južnom voću su Fungicid imazalil, Tiabendazol i Klorpirifos. Fungicid imazalil prodire u ceo plod, a ne samo kroz koru. Ovaj pesticid dovodi do iritacije kože i očiju. Tiabendazol ima kancerogena svojstva u većim količinama, a Klorpirifos se koristi protiv insekata i vrlo je opasan. Pesticidi takođe utiču na  hormone čoveka, mogu da uzrokuju neplodnosti, deformacija fetusa, a naravno i da su toksični.

Najčešća zabluda je da se pranjem voća uklanjaju pesticidi kao i ljuštenjem kore. Pranjem se može ukloniti površinska prljavština i malo smanjiti štetnost, a uklanjanje kore je takođe poželjno ali nedovoljno. U nastavku teksta vam prenosimo  kako očistiti pesticide sa limuna i južnog voća.

Uklanjanje pesticida sa limuna i drugog južnog voća

1. Pranje voća sirćetom

Pomešajte vodu i sirće, tako da odnos bude 3:1, npr. na tri čašice vode stavite jednu čašicu sirćeta.

Ovo je odličan način za uklanjanje bakterija, hemikalija i voska sa voća. Istraživanja pokazuju da ova kombinacija uklanja čak 98% bakterija, a obično čišćenje uklanja oko 85%.

Ukoliko vam je lakše možete da poprskate voće sirćetom, a zatim ga isperete pod mlazom vode.

Takođe možete da ostavite voće da odstoji 10-20 minuta u pomenutoj mešavini, a zatim operete vodom.

2. Čistač za voće

Možete kupiti čistač za voće na prirodnoj bazi koji sadrže limunsku kiselinu. Možete i sami da napravite takav čistač na sledeće načine:

Prva mešavina: 1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda-bikarbone i 1 šolja (2.5 dl) vode.

Druga mešavina: 1 kašika soka od limuna, 2 kašike belog sirćeta (najbolje destilovano) i 1 šolja (2.5 dl) vode.