Home Razno Kako prirodni sokovi utiču na zdravlje

Kako prirodni sokovi utiču na zdravlje

795
0
zdravi-sokovi-lekovitost ilustracija.

Prirodni napici od voća i povrća osim što su veoma ukusni, deluju i okrepljujuće i osvežavajuće na ljudski organizam. Prirodno ceđeni sokovi su blagotvoreni za mnoge tegobe koje mogu zadesiti čoveka. Mnogi zdravstveni problemi mogu se otkloniti ili barem ublažiti upotrebom ovih voćnih napitaka.

Sokovi dobijeni ceđenjem svežih plodova pojačaće imunitet i uticati veoma lepo na raspoloženje i sveopštu energiju. Isto tako veoma ih je lako pripremiti, a pritom biti i sigurni da će se telo osloboditi toksičnih supstanci. Ukoliko osoba ima problema sa kašljem takođe ceđeni sokovi biće od velike pomoći.

Uticaj prirodnih sokova na organizam

Prehlada i kašalj su veoma česte pojave kod mnogih ljudi. S obzirom da prirodni sokovi imaju veliki pozitivni uticaj na imunitet čoveka preporučljivo je konzumirati ih u tom slučaju. Ovakvi sokovi sadrže ogromne količine vitamina, kao i antioksidanata koji će okrepiti telo čoveka. Kada je prisutna prehlada preporučuju se sokovi koji obiluju vitaminom C, a kašalj će zasigurno otkloniti sok od grožđa, jer će on podsticati na iskašljavanje. Svež sok od grožđa takođe će otkloniti mnoge bakterije iz ljudskog organizma. Za prehladu odlični su i sokovi od grejpa i limuna, jer su poznati po tome da u svom sastavu imaju fitoncide koji su odlični u otklanjanju štetnih mikroorganizama iz čovečijeg tela. Veoma su moćni kada je održavanje nivo hemoglobina u krvi u pitanju, te će na taj način i organizam biti jači i otporniji, a u tom slučaju i raspoloženje i energija biće na zavidnom nivou.

Većina sveže ceđenih sokova pozitivno utiče i na nervni sistem. Preporučljivo je piti ove napitke kod velike napetosti, jer su odlični u otklanjanju stresa i umora. Kod prevencija svih bolesti veoma je bitno da ne dolazi do emotivnih lomova, a u tome će sigurno veliku pomoć pružiti određeni sok pripremljen od svežih plodova voća i povrća.

Lepota kože, kose i noktiju takođe usko je povezana sa prirodnim sokovima  koji će blagotvoreno delovati na nju. Ukoliko se konzumiraju određeni sokovi kosa će biti manje lomljiva, a samim tim i manje će opadati. Ukoliko osoba reši da uradi nešto lepo i zdravo za svoju kosu preporučuje joj se da koristi sok od krastavaca, jer on u sebi sadrži ogromnu količinu kalcijuma, kalijuma, fosfora i natrijuma. Redovnim konzumiranjem ovog prirodnog soka kosa će postati elastičnija i jača. Uz krastavac može se dodati i cvekla i šargarepa koje će odlično uticati i na ten. U ovom slučaju ovakvi sokovi deluju osvežavajuće i na kožu i nokte. Suvoj i beživotnoj koži povratiće se sjaj i zdrava boja. U ovim slučajevima preporučuju se i sokovi od paradajiza pomešan sa malo belog luka, kao i sok od grejfruta i crne ribizle. Prirodni sok napravljen od mandarine učiniće lice svežim i mladolikim, a isto tako dobro delovaće i na rad ljudskih creva.

Izbacivanje toksina je jedan od najjačih uticaja prirodno ceđenih sokova. Ukoliko se u telo unose redovno kvalitetni i prirodni sokovi, oni će sigurno biti od velike pomoći da se organizam reši toksičnih materija. Da bi se izbegle mnoge bolesti i oslabljen imunitet veoma je bitno redovno konzumirati ove snažne i moćne sokove. Ukoliko sok bude naprvljen malo gušće imaće još bolji efekat oslobađanja organizma od svih otrova, a i pospešivaće bolji rad organa za varenje. Prirodni sokovi poznati su po tome da su veoma bogati vlaknima što će hrani olakšati prolazak kroz creva. Pospešuju apsorbovanje materija kao što su fitoncidi koji važe za prirodni antibiotik. Na ovaj način ljudski organizam stvara odličnu odbranu od pojave toksičnih materija u savim crevima. Veoma dobar detokcikacijski efekat ima upravo sok od cvekle, koji će povoljno uticati i na rad bubrega i jetre. Sa sveklom najbolje je pomešati još sastojaka, kao što su jabuka ili šargarepa. U ovakvim slučajevima dva puta dnevno sasvim je dovoljno popiti po jednu čašu ovog svežeg soka.

Sok od kupusa ili spanaća u velikoj meri poboljšava rad želuca i creva, te se na taj način telo čisti od svih nepotrebnih i loših supstanca koje se u njemu nalaze. Ovaj sok osim što će uticati na izbacivanje toksina, poboljšaće i samo varenje hrane.

Prirodno ceđeni sokovi poznati takođe i po svom dejstvu na višak kilogama. Ukoliko je osoba rešila da ih se oslobodi bilo bi poželjno da u pomoć pritrči i po neki sveži napitak. Sok od limuna i spanaća, sa dodatkom meda, cvekle i vode osim što će pomoći u regulisanju telesne težine povoljno će uticati i na digestivni trakt. Poboljšaće koncentraciju takođe, a najpreporučljivije konzumirati ga ujutru na prazan stomak. Jedna čaša ovog čarobnog napitka sasvim je dovoljna da pomogne organizmu u pomenutim nedaćama.

Bolje funkcionisanje mozga i povećanju koncentraciju osiguraće konzumiranje prirodnog soka od nara. Nar ima snažnu antioksidantu moć i naučna istraživanja dokazala su da je sok od nara tri puta jači antioksidant od zelenog čaja na primer. Ukoliko se uzima jedna čaša svežeg soka nara dnevno povećava se koncentracija čoveka, a ujedno se smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nar poseduje toliku moć upravo iz razloga što sadrži polifenol, antocijan i tanin, koji veoma pozitivno utiču na celokupno čovekovo zdravlje. Za regeneraciju mozga i bolje pamćenje odličan je i sok od šargarepe, jabuke i cvekle. Ova tri sastojaka podariće čoveku jedan pre svega ukusan i veoma zdrav osvežavajući napitak.

Šta je još bitno kod konzumiranja prirodno ceđenih sokova

Sa prirodnim sokovima ne treba preterivati. Kada se priprema sveže ceđeni sok jako je bitno ne dodavati mu šećer ili so, jer će tada njegov lekoviti učinak na organizam biti znatno manji. U sokove koji se pripremaju na ovakav način dovoljno je dodati samo vodu. Preporučljivo je konzumirati ovakav napitak dva sata pre jela ili pak u nekim slučajevima pola sata pre obroka. Ceđeni sok ne pije se brzo i u velikim gutljajima. Treba ga konzumirati lagano u malim gutljajima, možda čak i najbolje kroz cevčicu, kako bi njegov učinak bio što veći.