Home Razno Kako se kiseli kupus (recept) lekovitost

Kako se kiseli kupus (recept) lekovitost

636
0
kiseli kupus ilustracija.
kako se pravi kiseli kupus

Uveliko počinje spremanje zimnice za zimu koja nam sledi. Verovatno niste znali da kiseli kupus ima brojna lekovita svojstva pa vam iz tog razloga prenosimo recept za kiseljenje kupusa. Jedna manja porcija kiselog kupusa zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom C i time sprečava starenje organizma jer je vitamin C antioksidans koji usporava starenje.

Utiče na poboljšanje raspoloženja i smanjuje stres, pomaže u lečenju jetre, jača imunitet i pogoduje probavnom traktu jer je bogat probiotičkim kulturama. Tu je naravno i rasol, dobro poznati lek protiv mamurluka. U nastavku teksta pročitajte kako se kiseli kupus.

Kako se kiseli kupus

Za ovaj pripremu je potrebno:

-30 kg kupusa
-2 kg soli
-voda po potrebi

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti “koren” kao na slici levo.

Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

Dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje delove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrećicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.

 

Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi.

Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će “sesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrećice s vodom, boce s vodom ).

Pre stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).

Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u sledećim danima skupljati penu koja se stvara na površini vode.

Ponekad je potrebno oprati i utege.

Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnog proljeća ukoliko ga zbog visoko vrednih sastojaka i finoće pre toga ne potrošite.

Posluživanje

Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Netko u bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora, ja ne., sve začine radije dodajem pri njegovom kuhanju.

Preuzeto sa slikma: www.coolinarika.com