Home Razno Kako usporiti starenje pomocu prirode

Kako usporiti starenje pomocu prirode

2592
0
stare ruke pored mladih ruku.

Starenje je neminovan tok života, hteli mi to ili ne. Ipak, ono se može usporiti i učinit život lepšim i kvalitetnijim, zdravijim. Kako? Postoji mnogo načina. Sve zavisi od nas samih. Mnogo je naučnih  dokaza da prehrana utiče na starenje telesnih stanica, dok neke vrste hrane i sam način pripremanja hrane, odnosno jela, ubrzava starenje, dotle na drugoj strani ispravan način pripremanja hrane može značajno usporiti starenje.

Za sprečavanje i usporavanje starenja najvažnije je voće i povrće i to ono koje sadrži najviše antioksidansa – stvari koje sprečavaju negativno delovanje slobodnih radikala.

Od voća u prvom redu najučinkovitiji je avokado jer čisti organizam od prežgane ( oksidirane) masti, zatim dolaze agrumi – narandža, limun, grejp… koji su bogati vitaminom C a on pak ima snažno antioksidansno delovanje.

Ne treba posebno spominjati brokulu – izvor stvari koje sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Dokazano je da za dve trećine smanjuje obolijevanje od raka!Spanać sadrži lutein, koji je antioksidant i smatra se naročito efikasan u sprečavanju starenja.

Posebno mesto imaju šargarepa i paradajz, te crveni luk i beli luk; šargarepa je bogata beta-karotenom: iz čaše soka dobije se čak 24 mg betakarotena! Poznato je da betakaroten štiti od mnogih bolesti, a važno je znati da se kuvanjem ne uništava. Luk i beli luk – beli luk važni su za održavanje vitalnosti krvnih žila i regulisanje krvnog pritiska, a napose u zaštiti od takozvanog lošeg holesterola. Paradajz je u koncentrisanom stanju (koncentrat) najbogatiji izvor likopenaantioksidansa koji je zaslužan za blagotvorno delovanje na mnoge telesne funkcije, a takođe se kuvanjem ne uništava.

Kelj sprečava rizik od pojave raka dojke i želuca. Najbolje ga je kuvati sasvim kratko, ne da se raskuva!

Bobičasto voće i posebno grožđe bogat su izvor antioksidansa koji sprečavaju starenje, dok crno grožđe u kožici i semenkama ima uz ostale antioksidanse i onaj koji reguliše nivo holesterola i sprečava preterano zgrušavanje krvi. Valja spomenuti i folnu kiselinu koja je izuzetno važna za mozak i krvne žile. Naravno, za sprečavanje starenja postoje i druge biljke, a važna je i fizička aktivnost, kretanje, zdrav život bez stresa i napetosti, uz umerenost u svemu.

Ovo su samo neki saveti, a na Vama je koliko držite do sebe i kako želite da živite. Odluka je samo Vaša!