Home Biljke Kantarion ulje – ulje Bogova za sve bolesti

Kantarion ulje – ulje Bogova za sve bolesti

621
0
gospina trava.

Kantarion ulje jedan je od retkih lekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično delovanje.

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog cvijeta” gospina trava”.

To je sićušna biljka žutih cvjetova koja raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice.

Cvate tijekom cijelog ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše tijekom srpnja. Bere se gornji dio u cvatu.

Gospina trava (lat. Hypericum perforatum) je jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.

Pomaže protiv depresije, nesanice te ublažava tegobe menopauze. Gospina trava (Hypericum perforatum) poznata je ljekovita biljka koja se u narodnoj medicini često rabi kod bolesti s vrućicom, jetrenih i žučnih tegoba.

Ipak, najbolje je istraženo njezino delovanje protiv depresije. Kliničkim je ispitivanjima potvrđen utjecaj Gospine trave na depresivna raspoloženja i lake do srednje teške depresije.

Antidepresivno delovanje nastupa polagano te se nakon dva tjedna primjećuju promjene. Osim što poboljšava raspoloženje gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Uspješno se koristi i u djece i mladih koji imaju teškoće sa spavanjem i koncentracijom. Preporučljiva je za žene u menopauzi. Protiv depresije može se koristiti kao čaj ili tinktura.

ilustracija kantarion ulja u bočici.
izvor:nevencerin.hr

 

Blaženstvo tvoje kože

Bočicu kvalitetnog kantarionovog ulja dobro je imati u svakoj kućnoj ljekarni. Poslužit će za njegu kože, kose, te kao podloga za masažu i za njegu i masažu beba.

Regenerira kožu i hidratizira, smiruje kožne upalne procese (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi), ublažava ožiljke te djeluje protuupalno.

 

Top pet namjena kantarion ulja

  • Potiče cirkulaciju – kantarionovo ulje odličan je izbor za masažu jer povoljnog djeluje na cirkulaciju.
  • Protuupalno delovanje – jako je učinkovito kod upale mišića i živaca, reume, išijasa i gihta, proširenih vena, psorijaze.
  • Protiv dekubitusa – kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže. Zavoj s uljem potrebno je mijenjati nekoliko puta na dan.
  • Protiv akni i ožiljaka – kod hemoroida, čireva, proširenih vena, herpesa, akni, ožiljaka, iritacija i opeklina preporučuje se mazanje uljem nekoliko puta na dan.
  • Protiv gljivica – umoči tampon u ulje gospine trave i stavi ga u rodnicu neka stoji nekoliko sati.  Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta. Protiv vaginalnih infekcija (gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, pa čak i HIV).

 

Važno je napomenuti da je kantarion ulje izvanredan lijek kod različitih ženskih problema poput cista, upale jajnika i gljivica.

 

Upotreba kantarion ulja

Od svih pripravaka gospine trave najtraženije je ulje. Po 1 malu žličicu tog ulja možete popiti 3 do 5 puta dnevno kod svih upala sluznica u probavnom traktu (jednjaku, želucu, crijevima). Iznutra i ulje i čaj zatvaraju pa treba uz tu kuru jesti kašastu hranu od povrća i žitarica. Kod jačeg zatvora treba usporedno piti čaj za otvaranje od krkavine, lanilista i drugih biljaka ili uzeti već gotov čaj za poboljšanje probave.

Izvana primjenjeno, kantarion ulje  zacjeljuje i čisti kožu, uklanja svaku upalu na koži i sluznici genitalija te hemoroide i venozne rane na nogama, uklanja opekotine od sunca, bolove u ožiljcima rana od operacija i amputacija.

Gospina trava ilustracija.
Foto:wikipedia

 

Važno za znati

Kantarion ulje je fototoksično, što znači da se nakon mazanje koža ne smije izlagati suncu jer može izgoreti. Uvijek je neophodno potražiti savjet i dopuštenje liječnika prije nanošenja ulja na kirurške rane.

Kantarionovo ulje se ne smije stavljati na svježe rane (koje još krvare).

Ako imate gore navedene probleme, probajte kantarion ulje – ugodno ćete se iznenaditi!

Ulje kupujte samo od provjerene osobe ( travara) koja nema velike količine, za koju ste sigurni da je ona brala cvijet ( energija berača je bitna ) te ima svoje domaće maslinovo ulje za macerat.

Terapija biljkama spada među najstarije načine liječenja bolesti i ublažavanja tegoba.

Bitno je napomenuti da terapija ljekovitim biljem djeluje polako, ali i sigurno i što je još važnije bez štetnih nuspojava i kontraindikacija.

Kantarion(Gospina trava) ulje – Kako lečiti belo pranje kantarion uljem

Ulje gospine trave možete aplicirati pomoću prsta, lagano ga nanoseći na prst i onda u rodnicu (vaginu). Ulje može stajati, bez da ga ispirete. Uradite ovaj postupak ujutro i navečer, i tako par dana za redom dok ne vidite poboljšanje.

Moguće je ulje unijeti u rodnicu uz pomoć tampona, na način da tampon namočite u ulje i postavite ga u rodnicu. Pripazite, kada stavljate tampon nemojte da on stoji dugo u rodnici. Izvadite ga za 30 minuta, ili za maksimalno 1 sat.

Još jedan zanimljiv način korištenja kantarionovog ulja je uz pomoć vašeg partnera. Uz pretpostavku da imate partnera, slobodno ga zamolite da priskoči u pomoć. Vjerujemo da mu neće biti teško, a sve što trebate skupa uraditi je da ulje kantariona iskoristite kao prirodni lubrikant. Nema potrebe da opisujemo postupak, uvjereni smo da znate što vam je činiti.

Kantarion ulje – bezbedno za sunčanje ili recept za izgorelu kožu?

Na crnogorskom primorju redovna su pojava tri tipa trgovca na plažama:

  • Oni koji prodaju kuvani kukuruz
  • Oni koji prodaju krofne
  • Oni koji prodaju ulje za sunčanje

Ako se zainteresujete za ulja, čućete da ćete od njih dobiti fantastičnu boju a nema šanse da izgorite. Ulja u ponudi su najčešće kantarionovo i maslinovo, pa vi birajte.

Možda ste od prijateljica ili rođaka čuli da svake godine koriste baš ta ulja i uvek se vrate sa letovanja sa savršenim tenom, ni traga od opekotina ili ljuštenja kože. Iskušenje je veliko, pogotovo kada su potencijalni rezultati tako primamljivi. Međutim, koliko tu ima istine?

Verujemo da do sada već znate loše efekte koje UV zračenje ima po vašu kožu i zašto toliko govorimo o adekvatnoj zaštiti. Ležanje satima na suncu bez SPF zaštite nikako nije dobra ideja, a dolivanje ulja na vatru (da, namerno smo to uradili) će samo potpomoći nastanak opekotina. Da stvar bude gora, kantarion je verovatno jedna od najgorih biljaka koje možete koristiti na plaži.

Najpre da se razumemo – dobra dejstva kantariona su opšte poznata i njih ne pokušavamo da umanjimo. Kantarion se već dugo koristi kao efikasan antidepresiv, ali i za umirivanje kože, negu suve i ispucale kožeprotiv akni, itd.

Problem nastaje kada se kantarion izloži suncu. Aktivni sastojci u kantarionu, konkretno hipericin i pseudohipericinfototoksični su. To znači da pod dejstvom sunčevih zraka ove supstance menjaju svoj sastav i stvaraju slobodne radikale koji izazvaju iritaciju ili alergijsku reakciju. Na koži se mogu javiti crveniloosipljuštenje kožepucanje, pa čak i plikovi.

Ovaj efekat je prvo primećen na životinjama – u Nemačkoj su identifikovani prvi slučajevi ovaca koje su pasle kantarion, a nakon toga su izloženi svetli delovi kože izgoreli i podlegli inflamaciji. Slični efekti su potvrđeni i kod ljudi.

Iako je fotosenzitizacija (pojačana osetljivost kože na dejstvo UV zraka) jača kada se kantarion primenjuje oralnostudije su pokazale i vezu između korišćenja kantarionovog ulja ili masti na koži, i brže pojave crvenila i opekotina na suncu.

Ako želite da koristite kantarionovo ulje ili mast, onda ga isključivo koristite nakon sunčanja, i nemojte se ponovo izlagati suncu barem narednih 12 do 15 sati, što duže to bolje. A na plaži ga svakako – zaboravite.