Home Razno KINOA – SUPER HRANA BUDUĆNOSTI

KINOA – SUPER HRANA BUDUĆNOSTI

590
0
kinoa zitarica ilustracija

Kinoa se često opisuje kao super hrana i to sa dobrim razlozima. Kinoa je prepuna proteina, vlakana i različitih vitamina i minerala. Takođe je bez glutena i preporučuje se za ljude koji su na dijeti bez glutena. Žućkaste mahune su seme biljke koja se zove Chenopodium kinoa, rodom iz Perua i u vezi sa repom, blitvom i spanaćem. Postoji oko 120 vrsta kinoe i 1.800 sorti. Kinoa seme može biti crno, crveno, belo, ljubičasto, zelena ili žuto. Najduostupnije su bela sorta , koja je više ukusna, i crvena, koja sadrži više hranljivih materija.

Kinoa je u stanju da preživi na visokim nadmorskim visinama, hladnom vazduhu, suncu, slanom ili peščanom tla, uz malo padavina, i pod niskim temperaturama. Pored toga, svi delovi biljke mogu da se jedu, uključujući ne samo seme koje kupujemo u prodavnici već ise i od sušenog lišća, stabljika i korena može praviti brašno.

Hranljive materije

Kinoa je dobar izvor proteina, vlakana, gvožđa, bakra, tiamina i vitamina B6″. To je takođe odličan izvor fosfora, magnezijuma, mangana. Dobar izvor znači da jedna porcija obezbeđuje najmanje 10 odsto dnevne vrednosti te hranljive materije, dok ” odličan izvor ” znači da je jedna porcija ima najmanje 20 odsto dnevne vrednosti te hranljive materije. Kinoa je ” neobičan sastav i izuzetna ravnoteža ” proteina, ulja i masti, kao minera, masnih kiselina, antioksidanata i vitamina, što je čini veoma hranljivom.

Kinoa je najpoznatija biljna hrana koja nudi sve esencijalne amino kiseline u zdravoj ravnoteži. Esencijalne amino kiselina su one koje naše telo ne može da proizvede samo. Postoji devet esencijalnih amino kiselina: histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin. Za razliku od drugih žitarica, kinoa je posebno dobar izvor lizina. Kinoa i druge integralne žitarice takođe sadrže 25 odsto više proteina nego rafinirane žitarice.

U pogledu sadržaja masti, kinoa ponovo prevazilazi neke od nedostataka većine žitarica. Pošto je potrebno u vrednosti od gotovo 350 kalorija celog zrna pšenice da obezbedi 1 gram masti, pšenica se generalno ne smatra kao značajan izvor masti, uključujući i esencijalnim masnim kiselinama. Nasuprot tome, potrebno je samo 63 kalorija kinoe da obezbedi 1 gram masti. Oko 28% masnih kiselina dolaze u obliku oleinske kiseline, a oko 5% dolazi u obliku alfa-linolenske kiseline.

Antioksidans flavonoida kvercetin i kempferol su naročito u izobilju kod kinoe. U stvari, koncentracija ova dva flavonoida ponekad može da bude veća nego kod bobica poput brusnica.

Lekovita svojstva Kinoe

 • Anti-inflammator

Kinoa može pomoći u promovisanju zdravog stomaka i prijateljskih bakterija u crevima, što je važno za prevenciju gojaznosti, upale i drugih bolesti. Kinoa sadrži mnoge antiinflamatorne hranljive materije, uključujući fenolne kiseline i vitamin E .

 • Bezglutenska hrana

Bezgluenska dijeta se preporučuje osobama koje boluju od celijakije, ozbiljne netolerancije glutena. Navodi se da gvožđe, kalcijum, vlakna, tiamin, riboflavin, niacin i folata posebno nedostaje u ishrani bez glutena. Zato što je kinoa prirodno bez glutena, savršen je izbor za bezglutensku ishranu. Dodavanje kinoe ili heljde na gluten-free proizvode značajno povećava njihov sadržaj polifenola, u poređenju sa tipičnim bez glutena proizvodima napravljenim od pirinča, kukuruza ili brašna od krompira. Polifenoli su hemikalije koje štite ćelije i telesne supstance od oštećenja uzrokovanih od strane slobodnih radikala, koji su reaktivni atomi koji doprinose oštećenja tkiva u organizmu.

 • Spuštanje holesterola

Kinoa sa dobrim sadržajem vlakana može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Vlakna pomažu u varenju, koje zahteva žučnu kiselinu. Kako se varenje poboljšava, jetra povlači holesterol iz krvi da stvori više žučne kiseline, čime se smanjuje količina lošeg LDL holesterola.

 • Zdravlje srca

Spuštanje LDL holesterola je dobro za srce, ali kinoa po zdravlje srca ima i druge koristi. Kinoa može da obezbedi zdravo srce preko sadžaja oleinske kiseline kao i omega-3 masne kiseline i alfa-linolenske kiseline. Većina hrane izgubi zdrave masne kiseline kada oksidira, ali hranljive materije kinoa drži do ključanja.

 • Varenje

Jedna šolja kuvanog zrna kinoe sadrži 21 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana, što je sjajna vest za stomak. Kinoa je takođe lakše svarljiva od mnogih drugih žitarica.

 • Dugovečnost

Prema nekim naučnicima, vlakna u kinoi bi zapravo mogla pomoći ljudima da žive duže. Visok unos vlakana u ishrani može da smanji rizik od ukupnog mortaliteta, pre svega zbog pozitivnog uticaja na kardiovaskularni sistem.

Zdravstveni rizici konzumiranja

Postoje nekoliko zdravstvenih rizika koji su povezani sa konzumiranjem kinoe. Kinoa seme je obloženo saponinom, hemikalijom koja ima ulogu da zaštiti biljke od bolesti izazvanih od strane gljivica, bakterija i virusa. Saponini mogu imati gorak ukus, tako da kinou treba dobro isprati hladnom vodom pre nego što se skuva. Oni mogu da izazovu iritaciju želuca kod nekih osoba. Visok sadržaj vlakana takođe može dovesti do uznemirenja stomaka.

Kinoa u ishrani

Kinoa se kuva brže od većine žitarica, samo 12 do 15 minuta.   Osim toga, za razliku od nekih žitarica koje imaju tendenciju da se osuše kada se ohlade, kinoa održava prijatnu prijatnu teksturu čak i kada je hladna. Kinou možete uključiti u svojoj ishrani na različite načine, pripremljenu za doručak kao kašu, kao dodatak salatama ili pripremljenu kao pilav. Ukoliko se čuva u heremtički zatovorenoj kutiji u frižideru, može izdržati od 3 do 6 meseci.

Predlozi za pripremu:

 • Kombinujte kuvanu hladnu kinou sa pasuljem, semenom bundeve i dobićete ukusnu salatu.
 • Dodajte orahe i voće u kuvanoj kinoi i služi kao kašu za doručak.
 • Za preokret na vašem omiljenom receptu testenina, koristite rezance napravljene od kinoe.
 • Klice kinoe mogu da se koriste kod salata ili pripreme sendviča.
 • Dodajte kinou u omiljenu supu od povrća
 • Brašno od kinoe možete koristiti u pripemi bezglutenskih kolača