Home Razno Kiselost organizma, kako je prepoznati i smanjiti ph nivo

Kiselost organizma, kako je prepoznati i smanjiti ph nivo

2437
0
kiselost organizma infografik.

Kiselost organizma je pH nivo u našem telu koji varira u zavisnosti od onoga šta jedemo, ali i od načina na koji živimo. Nivo kiselosti može se izmeriti u svim tečnostima. Kiselost u telu odnosi se na količinu kiseline u telesnim tečnostima, dok se “alkalnost” tela odnosi na sposobnost tih telesnih tečnosti da neutrališu kiselinu. Postoji mnogo istraživanja koja pokazuje vezu između pH i raka . Smatra se da rak uspeva u kiseloj sredini. Nekoliko simptoma koje vam šalje telo mogu biti znak da imate problem sa nižom PH vrednošću.

PH tela meri koncentraciju vodonik-jona u telesnim tečnostima. Kiselost se  predstavlja na pH skali od 0 do 14, gde je 7,0 neutralno, a sve vrednosti iznad 7,0 su bazne ili alkalne, a ispod 7,0 kisele.

Ukoliko nivoi pH  telesnih tečnosti padne u sledećim granicama potrebno je uradtiti lekarski pregled:

pH vrednost krvi : 7,35-7,45

pH vrednost urina: 4.6-8.0

pH vrednost pljuvačke: 7,0-7,5

Sta utiče na pH nivo organizma?

Bilo koju hranu koju unesemo u organizam može ima pozitivan ili negativan uticaj na stanje kiselosti tela. Tako se pH nivo organizma može menjati iz sata u sat. Pored hrane povišen nivo stresa ima uticaj na pH ranotežu tela. Glani organi koji regulišu kisleost u telu su pluća i bubrezi. Pluća kao organ za disanje eliminišu višak kiselina dok nam bubrezi pružaju sekundarnu zaštitu kroz eliminaciju kiseline u urinu.

Iako su naši organi programirani da se bore protiv svih neravnoteža u telu, ali ako se ne ponašamo odgovorno prema sebi oni će vremenom posustati. Nevođenjem računa o sebi mogu se lako javiti bolesti koje je teško otkriti a samim tim je i lečenje sporije.

Većina hrane i pića koje unesemo su kiseli, i tu pre svih spadaju meso, žitarice i šećeri. Ukoliko jedete veoma zdravo, unosite puno svežeg voća i povrća , i vaše telo biće zdravije.

Lekari su izdvojili nekoliko simtoma koji mogu ukazati na povećanu kiselost u telu:

 1. Višak kilograma

Kada se ne održava alkalno stanje  tela postoji višak otpadnih proizvoda u obliku kiseline. Ovaj višak kiseline se ne eliminiše jer su debelo crevo, bubrezi, limfni sistem i koža, organi odgovorni za izbacivanje štetnih materija iz tela,  preplavljeni bujicom toksina iz viška kiseline. Telo zatim višak kiseline  gura nazad u masno tkivo, gde se kiselina vezuje na masne ćelije. To je razlog zašto ne možete da izgubite na težini kada je vaše telo suviše “kiselo”.

 1. Slabe kosti

Kada su tečnosti u telu isuviše kisele, ono će učiniti sve što je u njegovoj moći da održi alkalnu ravnotežu da bi funkcionisalo kako treba. Telo će nadoknaditi povlačenjem minerale iz tkiva i drugih organa za alkalize i minimiziranje kiselosti. Jedan od tih minerala je i kalcijum koji se može naći u kostima, a neophodan za održavanje njihove snage.

Kosti postaju slabe kada telo troši rezerve kalcijuma kako bi se neutralisala kiselost u telu. Ako imate osteoporozu ili osteopeniju  telo je verovatno zasićeno kiselinama. To je razlog zašto se pacijentima osteoporoze i osteopenije traži da se uzdrže od kiselih namirnica, kao što su govedina, kofein ili soda.

 1. Stomatološki problemi

Kao što kosti sadrže kalcijum ista je stvar je i sa zubima. Višak kiselina u telu takođe vuče kalcijum iz  zuba da bi alkalize smanjile kiselinu. Nizak nivo pH u ustima može izazvati demineralizacije zubne gleđi. Dalje izlaganje zuba bakterijama, te slatkojslatke hrane i piću može pogoršati količinu produkcije mlečne kiseline u ustima, što dovodi do njihovog kvarenja,

Kako kiselost u telu počinje da utiče na zube, to dovodi do povećane osetljivosti na hranu i pića koji su suviše hladni ili previše topli. Još jedan povezani simptom obuhvata krvarenja desni, koja se mogu javiti odmah nakon pranja zuba.

 1. Umor

Previše kiselog sadržaja u telu i čini ga više podložnim bakterijama, gljivicama i virusima. Kisela sredina je savršena za napredak ovih mikroorganizama. Tako, horde mikroorganizama stiču uporište u probavnom traktu, desnima i drugih organima, što izaziva imuni sistem na borbu. Aktivnom borbom  imunog sistema telo postaje lišeno energije. Osim toga, ovi organizmi ometaju sposobnost tela da apsorbuje esencijalne nutrijente kao što su minerali i vitamini. Slaba apsorpcija nutrijenata utiče na proizvodnju hormona i enzima potrebnih za proizvodnju energije. Ovo dalje izaziva stanje umora.

 1. Problemi sa kožom

Problemi kože su dermatološka manifestacije niskog nivoa pH. Koža je takođe jedan od organa za detoksikacije organizma.

Kada previše kiselinae “pluta” u krvotoku, koža postaje sklona napadu bakterija i preopterećena je toksinima. U takvom scenariju jetra često zaostaje u eliminaciji svih toksina iz tela, a koža teži da kompenzuje pokušavajući da ih izbaci. Ovaj proces detoksikacije manifestuje se u vidu akni, alergija, osipa i ekcema.

 1. Nagomilavanje sluzi

Proizvodnja sluzi je prirodni odbrambeni mehanizam organizma protiv nagomilavanje kiselina, u pokušaju da je izbacii iz tela kroz nosne puteve. Ako redovno patite od nagomilavanje sluzi, to je znak da je vaše telo je preopterećen kiselinom.

Hitna medicinska pažnja postaje neophodna u tom slučaju jer konstantno izlaganje pluća vodi iritaciji što dovodi do prekomernog kašlja, šištanja, sinusnih problema i problema sa disanjem i bolova u grudima.

 1. Bol u mišićima

Previše kiseline u organizmu može izazvati mišićne grčeve, što dodatno otežava rešavanje kiseonika koji prolazi kroz mišiće. To takođe ometa apsorpciju hranljivih sastojaka i vitamina iz krvi neophodnih za pravilno funkcionisanje.

Bol u mišićima u pratnji umora je još jasniji pokazatelj preopterećenja kiselinama.

 1. Pospanost

Ovo je još jedan klasičan simptom da vaše telo koristi kalcijum iz kosti da bi neutralisalo kiselinu. Nedostatak kalcijuma u organizmu može izazvati nesanicu.

Rešavanje problema kiselosti

U nastavku je nekoliko načina kako možete telo osloboditi viška kiseline.

 • Održavajte hidriranost: Dobro hidrirano telo će zadržati višak kiseline i olakšati njenu eliminaciju kroz digestivni trakt.
 • Započnite dan sa toplom vodom limuna: Da, limun je kisleo voće, ali ovde je ključna razlika: sok od limuna je kiseo samo izvan tela. Kada se unese u telu i kada prođe kroz metabolizam, on ima alkalizirajuće dejstvo i pomaže u dizanju nivoa pH.
 • Konzumirate dosta zelenog lisnatog povrća: kelj, brokoli, krastavac, spanać, rukola, zelene paprike, blitva, zelena salata, tikvice su neke od najvažnijih alkalizirajućih zelenih povrća .
 • Prestanite da unosite kofein, alkohol, bezalkoholna pića, mesne prerađevina, obrađenu brzu hranu, i obrađene i veštačke šećere. Svi ovi proizvodi su veoma kiseli.
 • Uzimajte kalcijum i magnezijum : Kalcijum i magnezijum su esencijalni minerala koji drže kosti, zube, mišiće, nervni sistem i srce zdravim. Nizak pH tera vaše telo da izvuče kalcijum iz kostiju i magnezijuma iz mišića. Suvo voće i morski plodovi (skuša i losos) su bogati izvori kalcijuma i magnezijuma. Žitarice od celog zrna su takođe dobar izvor oba minerala. Alternativno, možete uzeti kalcijum i magnezijuma kao dopunu nakon konsultacije sa lekarom.