Home Razno Ako starite pre vremena ili želite da ga usporite nadoknadite kolagen!

Ako starite pre vremena ili želite da ga usporite nadoknadite kolagen!

3054
0
kolagen ilustracija.

Kolagen je svima poznat pojam, pogotovo ženskom polu. Najčešće ga vezujemo za lep izgled, našeg najvećeg organa, kože.  To je istina, svakako. Ali, kolagen je mnogo složeniji od onoga što laički um može da pretpostavi.

Nastanak kolagena u ljudskom organizmu predstavlja niz vrlo složenih biohemijskih procesa. Sve počinje u DNK, a krajnji ishod je belančevina! Kolagen je najvažnija belenčevina u ljudskom organizmu. Poreklo reči kolagen potiče iz grčkog jezika. Kolla, koja znači lepak.  Kolagen nije odgovaran samo za stanje naše kože, njegova funkcija u telu je mnogo šira. Kolagen obuhvata oko 40% od  svih  belančevina i osnova je  vezivnog  tkiva. Odgovoran  je  za  stanje i izgled  kože, očne  jabučice, kostiju, kose  i  noktiju. Na osnovu  najnovijih  naučnih  istraživanja pomoću  stanja  kolagena  u  organizmu može se odrediti  biološki  uzrast  čoveka, do ovog podatka se najviše dolazi  po  promenama  na  koži. Kolagen  čini  70%  belančevina  na  koži.

Kolagen je najrasprostranjeniji protein u ljudskom telu, koji sadrži ceo naš organizam , nalazi se u kostima, mišićima, tetivama i koži gde se formira skela koja daje stabilnost i strukturu.

Kolagen  se  u  organizmu  neprekidno  obnavlja, baš kao što i odumire  i  istovremeno  se  proizvodi  iz  ćelija  koje  ga  hrane. Međutim, vremenom  se  ta  razmena  usporava,  nastaje  manjak  kolagena  i  kao  rezultat  se pojavljuju  bore, oboljenja i  vidljivi  proces  starenja…

Postoji mnogo različitih tipova kolagena, najmanje 16 tipova, ali 80-90% kolagena u telu pripada tipovima I, II, III . Kolageni u ljudskom telu su jaki i fleksebilni. Vlakna kolagena tipa I su naročito rastegljiva i jača i od čelika, izračunato po gramu.

Ljudski organizam ima sposobnost stalne sinteze kolagena, koji je potreban zbog rasta i zamene istrošenih tkiva kao i za zalečenje i obnovu povređenih tkiva. Međutim, s vremenom se postepeno smanjuje kapacitet njegove obnove zbog procesa starenja, trajnih preopterećenja (vrhunski sport, fizička aktivnost) ili autoimunih bolesti. U mladosti se gubitak kolagena brzo nadomešta, ali sa godinama postaje sve izraženiji, pa se računa da nakon 25. godine života telo prosečno gubi 1,5 posto kolagena godišnje. Gubitak kolagena negativno se odražava na izgled i funkciju celog tela, te dovodi do različitih degenerativnih promena. Nedostatak kolagena, među ostalim, uzrokuje poremećaj koštano-mišićnog sistema (artritis, ukočenost, mišićne ozlede), poremećaj u funkciji imunog sistema i pojavu telesnih promena povezanih sa starenjem, kao što su bore, celulit, suvoća kože, kosa i koža bez sjaja kao i  narušen oblik tela.

Kolagen je važniji za kožu jer stvara protein odmah ispod epiderma, a to čini da koža bude zategnuta, čvrsta i glatka.
Međutim, zbog oštećenja prouzrokovanih suncem, starenja, slabe ishrane i izloženosti toksinima kolagen se uništava, pa koža postaje izborana i osetljiva.
To je deo gde kolagenski napici ulaze u igru jer, prema zaključcima nekoliko studija, mogu da zamene naslage kolagena i stvore nove količine proteina koje mogu da podmlade kožu.

Kolagenski napici obično sadrže različite aminokiseline dobijene iz morskih trava, jer pomažu u stvaranju kolagenskih lanaca u koži.Ove aminokiseline neophodne su za obnavljanje kolagena, ali kolagenskim napicima daju poprilično loš ukus. Neki od ovih napitaka sadrže i hijaluronsku kiselinu koja je dobro poznata u svetu nege, obzirom da je dermatolozi koriste u injekcijama. Međutim, dok su ove injekcije poprilično dostupne kada je reč o ceni, kolagenski napici, na godišnjem nivou, koštaju više od 2.000 dolara.

Iako ne postoje upečatljivi dokazi da ovi napici mogu da poboljšaju kvalitet kože i da je podmlade, nesumnjivo je da od njih ima nekih drugih koristi.
Na primer, peptidi iz njih poznati su po tome što mogu da ublaže simptome artritisa i da poboljšaju gustinu kostiju. Međutim, još nije poznato koliko je ovih napitaka potrebno uneti u organizam da bi se videli rezultati, a čini se i da neki molekuli kolagena, koji mogu pozitivno da deluju na pomenute bolesti, neke druge mogu da pogoršaju. Sve u svemu, oni koji imaju različita oboljenja trebalo bi da se, pre nego što počnu da piju kolagen, konsultuju sa lekarima.
Iako mnogi dermatolozi upozoravaju da ne postoji direktan načnih da ispijen kolagen ode direktno pod kožu, tvz. “kolagenopije” za to ne haju. Sve više njih možete pronaći među medijski poznatim ličnostima – TV zvezdama, glumicama i supermodelima koji kolagenske napitke piju bez obzira na upozorenja. Ostaje samo da prepustimo vremenu i vidimo rezultate njihove, i generalno ljudske potrebe za “večitom mladošću”.

Stručnjaci tvrde da je vitamin C vrlo bitan u nastajanju kolagena.

Hrana koja podstiče stvaranje kolagena

Našem  organizmu je potrebna pravilna ishrana puna voća, povrća, ugljenih hidrata, proteina za zdravo funkcioniranje. Umesto da trošimo mnogo novca na skupe kreme za podsticanje elastičnosti kože, treba da saznamo koja vrsta hrane će nam pomoći u stvaranju istog.

Namirnice koje preporučuju suzeleno povrće, crveno voće i povrće, omega masne kiseline, ćuretina, namirnice od soje, citrusno voće.

Omega masne kiseline

Ova vrsta kiselina pomaže da koža postane glatka i elastična. Masne kiseline su odgovorne za održavanje zdravlja ćelijske membrane i služe kao zaštita od spoljašnjih štetnih uticaja. Ove kiseline omogućavaju eliminaciju štetnih toksina.

Namirnice bogate omega masnim kiselinama su:

1) ribe: losos, tuna, skuše i sardine

2) morski plodovi: kamenice

3) orašasti plodovi: bademi, semenke lana, orasi

Povrće tamno zelenih listova

Kolagen u hrani pronaći ćemo i u povrću tamno zelenih listova. Ono je najčešće i bogato antioksidansom luteinom koji neutrališe slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi zadržala mladenački izgled.

Povrće koje se može pohvaliti tamnozelenim listovima je:

1) španat

2) kupus

3) kelj

4) blitva

5) brokoli

6) špargla

Crveno voće i povrće

U crvenom voću i povrću pronaći ćete dobar izvor likopena. On služi kako bi pojačao antioksidativno delovanje i proizvodnju kolagena. Ovo voće i povrće bogato je i vitaminom C koji je neophodan za proces sinteze koja rezultira jakim kolagenom.

Kolagen u crvenim namirnicama ćemo pronaći u:

1) paradajzu

2) cvekli

3) crvenoj paprici

4) crvenim jabukama

5) repi

6) šargarepi

7) jagodama

8) lubenicama

9) citrusima

Ćuretina

Ćuretina sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu koji se uz kolagen koristi kako bi usporio proces starenja kože. Nedostatak karnozina opustiće kožu i stvoriti bore koje najviše mrzimo – oko usana i očiju. 

Proizvodi od soje

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala više elastična i lepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua kojima možete nadoknaditi 6% kolagena u samo šest mjeseci. Soja radi fitoestrogena i elementa genisteina potiče proizvodnju kolagena.

Supe s kostima

Supe koje se kuvaju s kostima takođe se smatraju prirodnim izvorom glukozaminoglikana koji je vrsta kolagena. On može stimulisati proizvodnju kolagena i time pomoći mladolikom izgledu kože, ali i da popravite oslabljene zglobove. Najbolji izvor kolagena u hrani su supe kuvane s goveđim kostima.

Minerali koji podstiču stvaranje kolagena

Postoji mogućnost da uzimate kolagen u hrani, ali možete uzimati i ostale minerale koji će podsticati proizvodnju kolagena. Kako bi to postigli jedite:

1) magnezijum: španat, bademi, avokado

2) gvožđe: višnje, tofu, cele žitarice

3) aminokiseline: jagnjetina, svinjetina, škampi, svježi sir

4) cink: jagnjetina, školjke, sočivo i jaja

Ljudska neminovnost jeste starenje, na žalost. Svi imamo potrebu da ostanemo lepi, zdravi i zategnuti i kada mladost prođe. Nauka, kao što se vidi iz priloženog, nije uspela da u potpunosti odgovori na mnoga pitanja vezana za samnjivanje i obnovu kolagena. Za sada postoje pokušaji u vidu dodavanja kolagena koji nije nastao u našem organizmu, ali rezltati nisu dorasli potpunom sprečavanju njegovog potpunog regenenerisanja. Ovaj tekst vam je ponudio informacije, da pre svega razumete, odakle bore na vašem licu i niz drugih propratnih faktora, ali vas je i informisao koliko jedan zdrav pristup životu i namirnicama koje su nam na dohvat ruke mogu prolongirati ono od čega svi bežimo, a to je postepeni ulazak u starost i sve njene propratne simptome.