Home Biljke Korijander, lekovita svojstva, hranljiva vrednost

Korijander, lekovita svojstva, hranljiva vrednost

2858
0
korijander ilustracija.

Korijander, poznat kao Dhania u indijskom potkontinentu, i kao Cilantro u Americi i nekim delovima Evrope, je biljka koja se intenzivno koristi širom sveta kao dodatak jelima, ukras ili dekoracija kulinarskih specijaliteta. Njegovo naučno ime je Coriandrum sativum L.

Njegovi listovi i plodovi imaju prepoznatljiv i prijatan miris i najčešće se koriste sirovi ili sušeni u kulinarstvu. Seme se sada proizvodi u Rusiji, Indiji, Južnoj Americi, Severnoj Africi, a naročito u Maroku i Holandiji. Među drevnim lekarima, korijander je poznat Hipokratu koji je posebno cenio njegovu lekovitost. Dužina semena je 3 – 5 mm, i kada se osuši obično je braon boje, ali može biti i zeleno i belo.

Zdravstvene koristi korijandera uključuju njegovu primenu u tretmanu inflamacije (svraba, ekcema) kože, kod visokog nivoa holesterola, dijareje, čireva u ustima, anemije, indigestije, menstrualnih poremećaja, velikih boginja, konjuktivitisa, kožnih poremećaja , šećera u krvi.

Hranljive vrednosti korijandera

Upotreba korijandera u globalnom kulinarstvu sigurno nije bez posebnog razloga. Pored aromatičnog ukusa korijander ima ima jedanaest komponenti eteričnih ulja, šest vrsta kiselina (uključujući askorbinsku kiselinu, poznatiju kao vitamin-C), minerale i vitamine, od kojih svaki ima veliki broj korisnih svojstava.

Lekovita svojstva korijandera

 • Zapaljenje kože: cineol, jedan od 11 komponenti eteričnih ulja, i linolne kiseline, su prisutni kod korijandera, a poseduju antireumatska svojstva. Ovi sastojci pomažu da se smanji otok kože, svrab i irtiacija. Smanjenje inflamacije kože može dovesti do povećanja funkcionisanja same kože, smanjenja nelagodnosti, i ukupnom poboljšanje izgleda kože. Dalje, kao sredstvo za dezinfekciju, detoksikaciju, antiseptik, antifungicid, uz njegova antioksidativna svojstva, korijander je idealan za čišćenje kože u vidu tonika.
 • Niski nivo holesterola: Neke od kiselina koje su prisutne u korijanderu, kao što linolne kiseline, oleinska kiselina, palmitinska kiselina, stearinska kiselina i askorbinska kiselina (vitamin-C) su veoma efikasne u smanjivanju nivoa holesterola u krvi. One takođe smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) duž unutrašnjih zidova arterija i vena, što može dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih problema kao što su arteroskleroza, srčanih napadi, moždani udar. Što je još važnije, korijander pomaže da se podigne nivo zdravog holesterola (HDL).
 • Dijareja: Neke od komponenti eteričnih ulja koje se nalaze u korijanderu, kao što su Borneol i linalool,mogu pomoći u varenju, pravilnom funkcionisanju jetre, a takođe pomažu da se smanji dijareju. Korijander je koristan u lečenju dijareje izazvane mikrobima i gljivicama, jer komponente kao što su cineole, borneol, limonen, alfa-pinen i beta-phelandren imaju antibakterijska dejstva.
 • Poremećaji rada želuca: Korijander je takođe sve popularniji kao sredstvo za sprečavanje mučnina, povraćanja, i drugih poremećaja želuca. Pored ovih zdravstvenih benefita na stomak, sveži listovi korijandera su odlični kao predjelo da bi se creva pripremila za veliki obrok.
 • Krvni pritisak: Konzumiranje korijandera pokazalo se kao pozitivno kod smanjenja krvnog pritiska kod mnogih pacijenata koji pate od hipertenzije. Interakcija jona kalcijuma i acetilholinina opušta napetost krvnih sudova, čime se smanjuje šansa većeg broja kardiovaskularnih oboljenja, uključujući srčane i moždane udare.
 • Čirevi usne duplje: Citronelol, sastavni deo eteričnih ulja kod korijandera, je odličan antiseptik. Pored toga, ostale komponente imaju antimikrobna i lekovita dejstva koje sprečavaju pogoršanja rana i čireva u ustima. Ove komponente mogu pomoći da se ubrza proces ozdravljenja čireva, kao i osvežavanje daha. Iako nije u opštoj upotrebi kod popularnih proizvoda, korijander se često koristi kao antiseptik komponenta svih prirodnih pasti za zube. U stvari, pre pronalaska paste za zube, ljudi su žvakali seme korijandera da se ublažili loš zadah!
 • Anemija: Korijander ima visok sadržaj gvožđa, što direktno pomaže ljudima koji pate od anemije. Nizak sadržaj gvožđa u krvi može dovesti do kratkog daha, lupanje srca, Zamora i smanjenja kognitivnih funkcija. Gvožđe takođe koriste odgovarajuće funkcije drugih organskih sistema, povećava energiju i snagu, i zdravlje kostiju.
 • Anti-alergijske svojstva: Više studija je pokazalo da korijander ima jaka anti alergijska svojstva koja mogu da smanje neprijatnosti sezonske alergija. Ulje korijandera može da se koristi za smanjenje alergijskih reakcije u kontaktu sa biljkama, insektima, hranom i drugih supstanci koje mogu izazvati alergijske reakcije na koži ili kada se konzumiraju. Interno, ono može sprečiti anafilaksiju i opasna oticanje grla i žlezda.
 • Zaštita od Salmonele: Salmonela je jedno od najopasnijih uzroka trovanja hrano. Korijander ima neobično visok nivo dodecenala, prirodnog jedinjenje koje je zapravo dvaput jače od antibiotika koji se koriste u lečenju salmonele. Dodavanjem korijandera u normalnu ishranu možete se donekle zaštiti od ove opasne bakterije.
 • Zdravlje kostiju: Kao bogat izvor kalcijuma, korijander je od velikog značaja za ljude koji žele da zaštite svoje kosti. Kalcijum i drugi esencijalni minerali koji se nalaze u korijanderu, sastavni su delovi kostiju. Dodavanjem čak i male količine korijandera u redovnoj ishrani može pomoći da svoje kosti održite zdravim i jakim u godinama koje dolaze. Kalcijum je posebno prisutan u listovima korijandera.
 • Digestivni problemi: Korijander, zbog bogate arome koja potiče od esencijalnih ulja, pomaže u pravilnom lučenja enzima i sokova za varenje u želucu, čime se stimuliše samo varenje. Takođe pomaže kod lečenja poremećaja u ishrani kao što je anoreksija. Studije su pokazale da se dispepsija (indigestija ) smanjuje ako se korijander redovno dodaje u ishrani.
 • Velike boginje: Etarska ulja korijandera su bogata antimikrobima, antioksidansima, anti-detoksikantima. Prisustvo vitamina-C i gvožđa jača imuni sistem takođe. Ove osobine sprečavaju i leče male boginje, a takođe mogu smanjiti bol i imati umirujuće dejstvo na pacijente velikih boginja.
 • Menstrualni poremećaji: Korijander je prirodni stimulans i reguliše lučenje endokrine žlezde, a taj hormonski uticaj znači da pomogne u regulaciji menstrualnog ciklusa i smanjenja bola tokom menstrualnog perioda.
 • Zdravlje očiju: Korijander je prepun antioksidanata, vitamina A, vitamina C i minerala-poput fosfora u svojim eteričnih ulja, koji sprečava poremećaje vida, makularna a istovemeno smanjuju pritisak i stres na oči. Tu je i beta-karoten u listovima, koji sprečava niz drugih bolesti koje utiču na zdravlje oka. Korijander je veoma dobar za dezinfekciju i ima antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti kao što je konjuktivitis.
 • Šećer u krvi i dijabetes: Zbog stimulativnog dejstva korijandera na endokrine žlezde, korijander reguliše pravilnu asimilaciju i apsorpciju šećera. Ova osobina korijandera je izuzetno korisna za pacijente koji boluju od dijabete, kako bi se smanjila svoje šanse za dalji razvij bolesti i obezbedile druge normalne metaboličke funkcije.
 • Ostale prednosti: Korijander pomaže kod zapaljenja, grčeva, dok deluje kao i lek za iskašljavanje. Veruje se da je prirodan afrodizijak, i tradicionalno je bio u širokoj upotrebi u određenim kombinacijama sa drugim biljem da poboljša libido osobe.

Postoje određene mere opreznosti od alergijske reakcije na korijander, a u nekim slučajevima, može da iritira kožu. Jedan od najneobičnijih nuspojava je da su se neki pacijenti se žalili na osetljivost od sunca, a da preterano uzimanje korijandera čini ljude više podložnim opekotinama od sunca, što bi moglo kasnije dovesti do raka kože u dužem vremenskom periodu. Trudnice ne bi trebalo da konzumiraju korijander iako se navodi da može dovesti do povećanja mleka.