Home Razno Korisne namirnice za regulisanje rada štitne žlezde

Korisne namirnice za regulisanje rada štitne žlezde

2808
0
stitna zlezda simptomi infografik.
namircnice za štitnu žlezdu

Štitna žlezda je organ koji prozvodi hormone koji kontrolišu brzinu vašeg metabolizma. Promena u lučenju tih hormona, bilo da je u pitanju pojačano ili smanjeno lučenje odražava se na funkcionisanje nervnog sitema, rad srca, kao i na reproduktivnu sposobnost kod žena. Hormoni koje luči štitna žlezda utiču na izgled i kvalitet kože i kose, telesnu težinu i temperaturu i još dosta drugih procesa. Najčešći poremećaji u radu štitne žlezde su: hipertireoza ili pojačano lučenje hormona i hipotireoza odnosno usporen rad žlezde. U ovom tekstu vam prenosimo namirnice koje utiču na regulisanje rada štitne žlezde

Ulja, orasi i semenke

Maslinovo ulje, kokosovo ulje, razna organska ulja predstavljaju najbolju opciju za korišćenje prilikom spremanja hrane. Ako pokušavate da poboljšate rad štitne žlezde, izbegavajte kikiriki, zamenite ga semenkama suncokreta, susamom ili indijskim orahom.

Zeleniši

Alge u sebi sadrže veliku količinu joda, pa se samim tim preporučuju za poboljšavanje rada štitne žlezde. Alge koje se koriste za razne salate u restoranima japanske kuhinje ili alge koje se koriste za pravljenje sušija, možete kupiti u bolje snabdevenim marketima ili u prodavnicama zdrave hrane. Mogu se naći u braon, zelenoj i crvenoj boji. Beli luk, crni luk i pečurke su bogati vitaminima i mineralima koji igraju važnu ulogu u lučenju hormona tiroksina.

Hlorofil

Pšenica kao organski proizvod je veoma hranljiva. Odličan je izvor proteina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, sumpora, cinka itd. Sadrži većinu vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam. Visok sadržaj magnezijuma koji je prisutan u hlorofilu obezbeđuje enzime korisne za organizam. Skrob koji je uskladišten u semenu pšenice predstavlja brz izvor energije.