Home Biljke Krastavac – bogat izvor važnih minerala

Krastavac – bogat izvor važnih minerala

1345
0
ilustracija krastavaca.

Uvreženo mišljenje da krastavac nema nikakvu hranljivu vrednost potpuno je pogrešno, tvrde nutricionisti. Njegov biološki sastav, koji čine minerali i vitamini, pokazuje suprotno. Od vitamina, krastavac je najbogatiji vitaminom C, a u tragovima sadrži gotovo sve vitamine grupe B i karoten.

Od minerala, ima dosta fosfora, kalcijuma, gvožđa, mangana i joda. Ima malo natrijuma i mnogo kalijuma, zbog čega ga ne treba soliti da se ne bi narušio postojeći povoljan odnos ova dva minerala. Zbog ovakvog odnosa natrijuma i kalijuma, krastavac predstavlja izuzetno diuretično sredstvo.

Zato se ovo povrće preporučuje pri otežanom mokrenju, bolestima srca i bubrega, ali i protiv reume.
Pošto rastvara mokraćnu kiselinu, koristan je osobama s kamenom u bubrezima i mokraćnoj bešici, a time što podstiče izlučivanje vode iz organizma, potpomaže i u izlučivanju otrovnih sastojaka. Zbog toga treba da ga jedu žene koje pate od celulita.
Sirovi krastavac reguliše rad creva, a stolicu čini mekšom. Preporučuje se i dijabetičarima, jer snižava nivo šećera u krvi, ali i osobama sklonim debljanju, kao dijetalna hrana.
Neupućeni krastavcu čine još jednu “nepravdu”, misleći da su mladi plodovi bolji za jelo od zrelih, kao što je to slučaj s većinom povrtarskih kultura. A, u stvari su u zabludi, jer je nezreli krastavac teži za varenje, izaziva nadimanje i stvara gasove u crevima.

 

Izvor: http://www.novosti.rs