Home Biljke Lekovita svojstva maline, nutritivne vrednosti i recepti

Lekovita svojstva maline, nutritivne vrednosti i recepti

5896
0
Maline ilustracija.

Iako mnogi ljudi pokazuju alergijske simptome kada su jagode u pitanju, malo njih se na tako nešto može požaliti, kada je u pitanju voćka koja sazri u najtoplijem delu leta, malina.

Voćnjak malina je divan na oko, plod ukusan.Pravi osvežavajući užitak,skoro za sva čula. .Pored ploda koj ima divan slatkasto-kiselkasti ukus, vrlo je značajno i lišće,i koren i kora koje nikako ne treba zanemariti. Da li ste, zaista znali koliko je malina zdrav a i blagodatna za zdravlje našeg organizma.

Izgled, poreklo i istorija maline

Malina je višegodišnja listopadna biljka, žbunastog ili polužbunastog rasta, sa višegodišnjim korenom i sa jednogodišnjim i dugim dvogodišnjim izdancima koja pripada familiji ruža (Rosaceae), rodu Rubus i ima više podroda.

Podrod Idaeobatus je rasprostranjen u celom svetu i obuhvata oko 195 vrsta maline. U ovom najvećem podrodu najvažnije su

Crvena malina (Rubus idaeus)

Crna američka (kupolika)

Purpurna malina (Rubusnegectus)

Malina se rasprostire u Aziji, Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, južnom delu Afrike i Australije. Najviše vrsta potiče iz Azije, a najmanje iz Evrope.

Evrposka crvena malina (Rubus idaeus subsp. vulgatus Arrhen) je žbun koji raste u celoj Evropi i severozapadnom delu Azjie čiji su izdanci uglavnom trnoviti, a na kojima se nalaze neparnoperasti listovi sa 3 ili 4 liske, jajastog oblika. Cvetovi su dvopolni (hermafroditni), a tučkovi su viši od prašnika ili jednaki sa njim. Plod je tamno crven izduženog ili loptastog oblika, koji predstavlja zbir od 20 do 150 koštunica. U Evropu je uvedena da se na kultivisan način uzgaja početkom 17. veka.

Plodovi maline su slatko kiseli, vrlo ukusni, aromatični i lako svarljivi. Malina je desertno voće, a plod se može koristiti u svežem ili smrznutom stanju, kao i za preradu: sok,sirup,vino,prirodni liker, kompot, slatko,džem, marmelada, sladoled, kandirano voće, malina u prahu.

Lekovitost lista maline

List se praktično koristi samo u narodnoj medicini za ispiranje usne duplje, kada je u pitanju upala sluzokože, kod upale ždrela i kod proliva. Ulazi u sastav mnogobrojnih mešavina za lečenje oboljenja kardio-vaskularnog, želudačno-crevnog sistema, menstrualnih i hormonskih poremeća ja kao i avitaminoze.. Takođe ulazi u sastav mešavina za tvz. prolećno čišćenje krvi. List maline može da zameni neke čajeve, kao što su: indijski, gruzijski i ruski.U mnogim zemljama se plod koristi u naučnoj medicini kao sredstvo za izbacivanje tečnosti iz organizma, kod proliva i ekcema. Ekstrat ploda deluje protiv virusa. Pored toga aktivira pankreas na lučenje insulina pa time snižava šećer u krvi.Koristi se i u prehrambenoj industriji.

U poslednje vreme se istražuje delovanje maline na maligne ćelije. Ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, sprečava umnožavanje ćelije raka. Preventivno i suzbijajuće dejstvo ima i plod i čaj od lišća maline (i drugog jagodičastog voća: jagode, kupine i dr). U terapiji malignih oboljenja, maline nisu lek i ne mogu da ga zamene, ali su dobra zaštita od tih bolesti.

Nutritivna vrednost maline

Energetska vrednost 100 g svežeg ploda maline iznosi  oko 52 kcal / 217 kJ. Od toga ima 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljenih hidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g).

Ovo bobičasto voće je tako slatko a ima tako malo kalorija što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu.

Od vitamina izvrstan je izvor vitamina C (26,2 mg, što čini 44% RDA), a od ostalih vitamina sadrži vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.

Malina je nutritivno naročito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidanasa, antioksidativna aktivnost maline je za 50% veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od paradajza  i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Oko 25% antioksidativne aktivnosti pripada antocijanima kao što sukvercetin, kempferol, cijanidin-3-glukozilrutinozid, cijanidin-3-rutinozid i pelagonidinglikozid. Antocijani daju malini jaku crvenu boju, štite organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala, poseduju jedinstvena antimikrobna svojstva, utiču na sprečavanje preteranog rasta bakterija i gljivica u telu (kao što je Candida alibicans).

Malina je odličan izvor fruktoze, flavonoida, vitamina (C i E), minerala (pogotovo kalijuma). Ipak, ovo voće je najbogatije vlaknima. Antocijanin i ipolifenolna jedinjenja koja su sastavni deo malina su moćni antioksidansi koji imaju anti-kancerogena svojstva pa je ovo voće dobrodošlo kao zaštitnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka.

Konzumacijom malina telu obezbeđujemo energiju, pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje zdravog tkiva, na prvom mestu krvnih sudova. Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod dece, suzbijanje mučnine i povraćanja.

Lekovita svojstava maline

Plodovi maline izvanredno su ukusni i izdravi, ali lekovitost listova mnogo je veća od plodova.

Malinu nazivaju i ženskom biljkom jer leči mnoge tegobe ženskih organa.

Čaj od listova pomaže kod menstrualnih grčeva, jakih krvarenja i iscetka.

Može se piti pre, tokom trudnoće i posle porođaja.

Redovno konzumiranje čaja od listova maline tokom trudnoće jača i tonira matericu, sprečava pobačaj, pomaže tokom porođaja i sprečava jako krvarenje nakon porođaja.

Nakon porođaja ubrzava oporavak maternice i podstiče stvaranje mleka.

S konzumiranjem ovog čaja počnite od trećeg meseca trudnoće. Pijte dve do tri šolje na dan.

Čaj se koristi i za jačanje desni, dezinfekciju krajnika, sprečavanje dečjih proliva i kod očnih oboljenja.

Priprema čaja: kašiku lista maline prelijte sa šoljom vruće vode. Pijte toplo.

Napomena: Čaj od lišća maline ne preporučuje se ako ste u prethodnoj trudnoći imali pobačaj ili ako su trudovi trajali manje od tri sata.

 Lekovito delovanje maline

 •     sprečava pretilost
 •     reguliše nivo šećera u krvi
 •     smanjuje delovanje slobodnih radikala
 •     pruža zaštitu od sunca
 •     smiruje kožne tegobe
 •     pomaže kod ženskih bolesti
 •     osnažuje imunitet
 •     štiti od bolesti srca i krvnih sudova
 •     snižava visoku temperaturu

Sirće od maline za skidanje temperature

Pomešajte litar prirodnog jabukovog sirćrta s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplom mestu i procedite.

U slučaju groznice razredite dve kašike sirćeta od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.


Malina u kulinarstvu

Sezona malina počinje u junu.

Maline je najbolje jesti sveže, ali možete ih koristitii za pripremu pekmeza, sokova, sladoleda, kolača, slatkih umaka itd.

Maline takođe možete sušiti ili zamrzavati.

Sveže maline upotrebite u roku od dva dana. Čuvajte ih u frižideru.

Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom – dovoljno je odstraniti komadiće lišća. Pranjem u vodi malina gubi svoju strukturu i aromu.

Ako ste u prilici, prednost dajte divljim ili organski uzgajanim malinama.


Smoothie od maline

Sastojci:

 • 60 grama malina
 • 1 čaša soka narandže
 • šaka španata
 • 1 banana
 • 60 grama leda

Priprema:

Izmiksajte sve sastojke u blenderu i uživajte u ovom letnjem osvežavajućem napitku!

Sok od maline bez kuvanja

Sastojci:

1 kg malina

1 kg šećera

1 limun

1 litar vode

Operite maline i stavite ih u jednu veću posudu, dodajte vodu i iscedite limun. Pokrijte šerpu i ostavite da prenoći na što mračnijem i što hladnijem mestu. Sutradan procedite smesu koju ste dobili kroz gazu ili cediljku, a potom dodajte šećer. Mešajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi. Dobijeni sok sipajte u suve, pre toga oprane flaše.Umesto zatvarača stavite celofan i privežite gumicom. Ovim postupkom ćete dobiti prirodni gusti sok, koji se obično razređuje vodom.