Home Biljke 6 lekovitih začina

6 lekovitih začina

1747
0
lekoviti zacini ilustracija.

Bosiljak

Bosiljak je biljka koja ima široku upotrebu. Navešćemo neke od osobina koje poseduje: to je antibakterijska biljka, pomaže u borbi protiv gljivica, protiv grčeva, nadimanja, digestivnih problema, bolova u stomaku, a takođe je dobra za iskašljavanje.

Bosiljak se kao lek uglavnom koristi u lečenju problema vezanih za varenje i kod problema sa nervnim sistemom. Ova biljka (sveža ili sušena) pomaže u slučaju groznice (visoke temperature), grčeva u stomaku, zatvora, mučnina i lošeg varenja.

Čaj od bosiljka ublažava napetost nerava, glavobolju i mučninu. Takođe se ovaj čaj koristi i kod bolova u grlu. List bosiljka je jako koristan u lečenju respiratornih poremećaja. Može izazvati i izbacivanje kamena u bubregu. Žvakanje listića bosiljka sprečava infekcije i ranice u ustima. Bosiljak smanjuje nivo holesterola u krvi.

Mladi luk

Povećava apetit i pomaže pri varenju. Sadrži moćne antibakterijske agense, tako da se može koristiti kao  sredstvo za dezinfekciju, iako je za nijansu manje efikasniji od crnog i belog luka. Mladi luk smiruje uznemiren stomak i takođe štiti od srčanih obolenja.

U sebi sadrži čestice sumpora koje mu daju karakterističnu aromu sličnu crnom i belom luku. Kao začin, mladi luk je veoma popularan. Sitno iseckan koristi se kao dodatak mnogim salatama, sosevima, supama. Takođe se koristi kod raznih dijeta.

Korijander

Ova biljka se u medicini koristi kao diuretik, pomaže kod nadimanja u stomaku. Smatra se veoma korisnom biljkom u lečenju različitih vrsta digestivnih poremećaja, kao što su loše varenje ili dijareja. Ukoliko se redovno koristi smanjuje nivo holesterola u krvi. Čaj od semena korijandera normalizuje i smanjuje obilne menstruacije. Sok koji se dobija ceđenjem korijandera koristi se kao hidratantni tonik za suvu kožu i služi za uklanjanje mitisera i fleka.

Nana

Nana je odlična lekovita biljka sa antiseptičkim dejstvima. Ima dugu istoriju upotrebe u medicini, posebno u lečenju digestivnih problema. Čaj od lista i cveta nane može poslužiti kao odličan lek za loše varenje, nadimanje, grčeve, mučninu i povraćanje. Umirujuće deluje na stomak i može da poveća apetit. Ulje od nane pomaže kod artritisa, reume i kod hroničnih bolova u zglobovima.

Zbog svojih antiseptičkih svojstva, nana može biti korisna u ublažavanju zubobolje i za sprečavanje stvaranja karijesa. Inhalacija sa nanom veoma je korisna u slučajevima zapušenosti nosa, upale sinusa i bronhitisa.

Origano

Origano se koristi kao lekovita biljka za lečenje raznih bolesti: temperature, dijareje, lošeg varenja, žutice i povraćanja. Sadrži antioksidantna, antigljivična i antibiotska svojstva. Zbog svojih antioksidantnih funkcija origano je koristan u lečenju raka, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Što se tiče spoljašnje upotrebe, origano se koristi za lečenje reume, bolova u mišićima i zglobovima, i raznih upala. Ulje origana može pomoći u ublažavanju zubobolje.

Peršun

Ova aromatična biljka je veoma korisna i koristi se za probleme digestivnog trakta. Peršun je veoma efikasan lek sa opuštajućim dejstvom, koristi se za ublažavanje raznih poremećaja, kao što su varenje, nadimanje i gubitak apetita. Moćan je diuretik, te može biti odličan dodatak terapijama za lečenje bubrega, bešike i urinarnih infekcija. Takođe može biti efikasan za ublažavanje menstrualnih tegoba i simptoma menopauze. Peršun može da pomogne i u sprečavanju osteoporoze. Lokalno se može primeniti, u obliku ceđenog soka, kod uboda insekata, za otklanjanje akni i fleka na koži.