ANGELIKA (Angelica archangelica) Za apetit, bolje varenje, protiv nadutosti, grčeva

Loading..

Izgled biIjke: Angelika je vrlo krupna, snažna i lepa, do 2 m visoka zeljasta biljka. Rizom je mesnat, krupan, kratak i gusto obrastao dugackim korenjem. Stablo je pravo, šuplje. na osnovi kao ruka debelo i crvenkasto, oblo, pri vrhu razgranato. Listovi su triput perasto useceni, vrlo krupni (donji 60-80 em) i na osnovi mehurasto obuhvataju stabljiku. Štitaste cvasti se nalaze na vrhu stabljike i ogranka, vrlo su krupne i imaju mnogo cvetova zelenkastežućkaste boje. Plod je jajolik, pljosnati krilat, do 7 mm dugacak i do 5 mm širok, žućkastobeličaste boje. Cveta u  julu i avgustu.

Rasprostranjenost: Gaji se po močvarnim mestima. Retko se nalazi divlja biljka.

Svojstva: Cela biljka ima svojstven prijatan aromatičan miris. Ukusa je najpre oslatkog, a zatim aromaticno ljutog.

Upotreba: Već nekoliko hiljada godina angelika se koristi za lek i zacin. Deluje povoljno na želudačnocrevne organe, olakšava varenje, odstranjuje gasove i teškoće koje zbog toga nastaju. Nije škodljiva i ne izaziva naviku. Zbog prijatnog mirisa svi je rado uzimaju. U tu svrhu uzima se 5-10 g praška ili 5% čaj spravljen od plodova ili korenja. Caj je još prijatniji od svežih držaka i korenja, jer je veoma aromatican i povoljno utice na raspolozenje bolesnika. U apotekama se izrađuju razni galenski preparati, pre svega tinkture (20%), alkoholature, ekstrakti i drugo.

Čajevi:
1. Za apetit: 30 g korena ange1ike i po 15 g linoure, kičice, pelinablaženog čkalja – pomešati i od te smeše 3 supene kašike popariti sa pola litra ključle vode, poklopiti, ostaviti ukraj štednjaka i posle 2 sata piti po 1 cašu 3-4 puta dnevno pre jela.
2. Za bolje varenje: po 25 g plodova angelike, anisa, morača i kima – pomešati i od te smeše uzeti 2 supene kašike, popariti sa 100 g ključale vode, poklopiti, ostaviti ukraj štednjaka, ali da ne vri, 2-3 sata; piti posle jela.
3. Protiv gasova, nadimanja, grčeva i drugih smetnji: 30 g korena angelike i po 15 g kamilice, nane, morača i kima  pomešati i čaj načiniti i piti kao pod 2.

 
Loading..

Оставите одговор

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.