Crni luk kao lek

crni luk kao lek

Crni luk se ubraja među najstarije lekovite biljke južnih područja starog veka. To se vidi iz jedne izreke, stare hiljadu godina, uklesane na kamenu koja glasi: “Ako pojedem luk u godišnjem dobu vetra (jesen), neću trpeti u godišnjem dobu kiša (zima) nikakvih trbušnih bolova” U starom Egiptu je zakletva pred crnim lukom važila za najviši oblik kletve.

Crni luk deluje slično kao beli luk (iako objektivno ne može biti upoređen sa belim lukom), nadražuje kožu i pobuđuje prokrvljenost sluznice.

Lekovita svojstva crnog luka:

Sok od crnog luka čisti krv, pobuđuje apetit, izlučuje mokraću, jača živce, pospešuje probavu, rastvara sluz, odstranjuje gliste, deluje protiv grčeva, jača slabo srce itd…

Protiv grčeva u stomaku: dobro usitniti crni luk i kuvati ga u mleku, ovo je odlično sredstvo protiv grčeva u stomaku, a zaustavlja i krvarenje želuca.

Odstranjuje žgaravicu i nadimanje: iseckati na sitno i pojesti polovinu glavice luka sa hlebom.

Za bolje živce: Sok od crnog luka pomešan sa medom jedno je od najboljih sredstava za živce, a treba uzimati 3-5 čajnih kašičica dnevno.

Protiv upale pluća: luk se isprži na masti i ta masa što je moguće toplija se stavi direktno na grudi kao oblog, i ako se još time prsa švrsto natrljaju, smekšava se tvrda i gotovo nerastvorljiva sluz, a često sprečava i nastajanje upale pluća, a ako je već nastala, ta mast može dovesti do ozdravljenja. Obloge treba menjati svakih sat.

Protiv čireva: pečeni i usitnjeni luk stavlja se kao oblog na čireve što je naročito delotvorno kod gnojne upale prstiju

Ubod pčele ili ose: nakapati sok od crnog luka na mesto uboda.

 

 

 
loading...
Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.