Odoljen-Valerijana

Loading..
odoljen ili valerijana

ODOLJEN, valerijana, macina trava, kozlić (Valeriana officinalis L.)

Apotekarski naziv: Rhisoma, Radix Valerianae

Raste svuda po vlažnim mestima: uz živice po livadama, u šikarama uz potoke, na kamenitim stenama. Valerijana može da naraste i preko metar visine. Postoji više samostalnih vrsta (odlika). Stabljika mu je gola ili blizu zemlje pahuljasto dlakava. Listovi su lepezasto perasti i razdaleko nazubljeni. Cvet je sitan (beli i ružičast), prijatnog je mirisa, a sakupljen je na vršku stabljike u metlastim pašticima.

Bere se podanak s korenom (biljka mora imati najmanje dve godine). Podanak je debeo s brojnim nitastim korenčićima. Na površini je žućkastosmeđ, iznutra je belkaste boje. Deblji se podanci očiste od zemlje i uzduž raskole.

Suši se na suncu ili na umetnoj toplini i drži hermetički zatvoren u limenkama na suvom mestu.

Lekovito dejstvo:

-Odoljen leči poremećeni krvni tok, krvni pritisak i jača probavne organe

-Leči nervozu srca, bolesti živaca. U obliku tinkture naročito je sigurno sredstvo protiv živčanog uzbuđenja i histerije. Jelovna kašika korena, na dva decilitra hladne vode, ostavi se 10 sati da stoji u vodi. Od tog hladnog čaja uzima se 6 puta dnevno po jelovna kašika. Ne sme se kuvati ni prati, jer time iz biljke nestaju lekovita svojstva.

 
Loading..

2 Responses

  1. zoka каже:

    ova biljka se bas nezove macina trava.nije vam to ocajnica,nego je valerijana.

  2. admin каже:

    Zamolio bih vas da se malo edukujete iz razlicitih izvora pre nego sto pocnete sa spamovanjem po sajtu. U našim krajevima valerijana je poznata pod više naziva medju kojima i macina trava. Ne vidim razlog vase kritike. Evo i gugle da pitamo https://www.google.com/search?q=macina+trava+valerijana&rlz=1C1RNNN_enRS366RS368&aq=f&oq=macina+trava+valerijana&aqs=chrome.0.57j0j62l3.3187&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=en&rlz=1C1RNNN_enRS366RS368&sclient=psy-ab&q=macina+trava+valerijana&oq=macina+trava+valerijana&gs_l=serp.12

Оставите одговор

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.