OVAS (zob)-lekovita svojstva

ovas lekovita svojstva

Ostala narodna imena za Ovas (Avena sativa L.)- avs, žito, krupa, ovaz, oves, ov’s, pir, pitoma zob, silj, siljevina, usjevna zob.

Ovas je nekad upotrebljavan i za Ijudsku ishranu, a danas sarno kao stočna hrana. Ovseno zrno je hranljivo kao i ostala žita jer -ima oko 60% skroba, 6-8% masnog ulja, do 2% leoitJina, 0,8% fitina, ailkaloida trigonelina i holina, fosfata i kalcijuma.

U zelenom ovsu (u doba cvetanja) dma do 60% mg,  vitamina C, 0,4% saponozida, šećera, joda, pektina, provitamina D, voska i drugih sastojaka. U mekinjama ima vitamina B i glikovanilina, od koga potice svojstven prijatan miris kašice od ovsenih mekinja. U mnogim zemljama, posebno zapadnim i severnim gotovo svakodnevno se kuvaju u vodi ili u mleku ovsene krupice, pahuljice iii griz za daručak i večeru.

Lekovita svojstva:

Ovas je zdrava i lako svarljiva hrana, dijeta za jačanje, a zbog velike količine sluzavih materija blagotvorno deluje na obolele organe za varenje (upale) štiteci sluznicu i ublažujući nadražaj i bol. Svaokodnevna dijetalna upotreba kašice i čorbe od ovsenog brašna, a pogotovu od mekinja (ijuska, aleuronski sloj na zrnu) izaziva smanjeno lučenje želudačnog soka, pa se to dejstvo koristi protiv hiperaciditeta i akutnog pankreatita kada je potrebno svesti na najmanju meru lučenje pankreasnog soka. Za lečenje pankreatita, proliva i prevelike kiselosti želudacnog soka uzima se 100 g oljustenog ovsa (brašna, krupice ili mekinja) i kuva u 1,5 litru vode dok se ne ukuva na 1 litar zapremine, ohladiti i mlako upotrebi; može se uzimati slano (6-10 g soli) iii zaslađeno medom ili nekim kiselim voćnim sirupom(od malina, višanja, ribizla).

-Ovsenom kašicom se oblazu opekotine i upale kože.

-Ovsena slama se u narodu upotrebljava protiv reumatizma, išijasa, promrzlina i kožnih bolesti: 2 kg slame kuva se pola sata u 10 litara vode i u tome kupa.

 
loading...

Коментари

  1. Dubravka каже:

    1 jušnu žlicu neoljuštene zobi kuhati 15 min u litri vode, procijediti i piti tokom dana kao čaj. Skida kolesterol, provjereno :))

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.